Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天與地", 食朋友的討論~~~

誓不低頭,大時代,之後就係天與地了:*
投訴個班人真係膠到冇人有...
依家又唔係播緊教育電視...
教細佬既野不嬲係家長既責任...
D家長幾時 ...
小堅 發表於 2-12-2011 01:35 PM

X2
講得好.......

曾特首及民建聯
會有看天與地嗎?大陸有咩理由唔禁?播出來仲得了?
投訴個班人真係膠到冇人有...
依家又唔係播緊教育電視...
教細佬既野不嬲係家長既責任...
D家長幾時 ...
小堅 發表於 2-12-2011 01:35 PM

套戲都有吋番班投訴人。
頭像被屏蔽
個ending 好正, 尋晚睇到想喊, 有d位好感動
http://youtu.be/XXwNbInOgN8

年少多好 頑劣多好
不甘安於封建制度裡迷信上街真理會達到
旗幟高舉 群眾聲討
不惜犧牲一切去上訴權貴的想法太俗套
只可惜生活是一堆挫折 只可惜生命是必須妥協

年少多好 貧困多好
一蚊積蓄足以快樂到廉價結他抒發我暴躁
財富得到 年歲不保
捐輸不必講究有回報人世間總會有異數
只可惜生活是一聲發洩只可惜生命是一聲抱歉怕追討

如果命運能選擇十字街口你我踏出的每步更瀟灑
如果活著能坦白舊日所相信價值不必接受時代的糟蹋

年少多好 朋友多好
一番爭執不會有被告遊戲競爭不會記入腦
年歲增長 無法修補
青春的詩總會老 時間多恐怖

如果命運能選擇十字街口你我踏出的每步無用困惑
如果活著能坦白舊日所相信價值今天發現還未老
如果命運能演習現實中不致接納一生每步殘酷抉擇
留守過去的想法我會否好像這樣生於世上無目的鞭撻
太多野值得回味同討論反思:..意識..演員..場口..對白..主題曲,片尾曲...已經超越左一套正常既電視劇.
無乜仔細睇... 不過...

阿佘响Live Show講嘅「和諧」很讚...

鼓佬18年前劏咗家明嚟吃... 18年後因救翻「家明」而喪命...

大結局Ending有啲時空交錯... 本以前講緊佢哋响18年間嘅事但又好似講緊租佢哋間屋做Band房果班後生... 喱套家母睇唔明...

Anyway... 多得上面和諧咗喱套嘢... 反而更被注目... 係反效果定係曲線宣傳呢?...

小櫻上
食左一個朋友,一個死,一個盲,一個無親無友...
結局那個假設時空....如果18年前無上山,無食家明...之後幾個人人浮於事,為口奔馳,閒來有時間夾下BAND,吹吹水,一個GOOD ENDING!?
呢個GOOD ENDING同你,同我呢一刻又有多大分別,人一生就是咁上下,這就是GOOD ENDING了.

其實套劇講香港音樂講得好好,同晚看了叱吒紛獎更是唏噓...個個都話自己"玩音樂",但除左某幾個之外又玩左D乜出來??

好耐無係無記睇過甘正ge劇集,...首歌d歌詞..真係老/怒火rock爆,
完左之後聽到梁漢文首新快歌..真係...dying...

my TVB 好似有足本睇~
食左一個朋友,一個死,一個盲,一個無親無友...
結局那個假設時空....如果18年前無上山,無食家明...之後幾個 ...
warxv 發表於 3-1-2012 02:29 PM

最後一集,劉單同林保兒有一番說話,
似可以作為最後平衡時空註腳:
「呢條路你已經行過,你覺得開唔開心?」

答案o黎講,平衡時空幾個 shot 都影到佢o地相對開心。

鼓佬同太太可以有小朋友,可以同太太經歷患難互相扶持;
Ronnie 人生有起跌,但係家庭同原本時空一樣完美,當然亦冇o左失憶、良心責備包袱;
黑仔就搞笑 D,唔再係女見愁,要忍受港女、要失下戀,
不過兩個曾被佢傷害過o既女性就回服自由~~
(電影/ 電視就係咁,每個角色只以佢出鏡影像為準,所見即所有)

個人覺得,係唔係 Good Ending 已經唔重要,
呢個平凡得幾乎就等於你同我o既時空,
就等於作者向觀眾宣佈,呢個故事,有機會發生o係所有人身上---唔一定係食人,
而係「做一個決定、影響一生」

作為 TVB 劇集,因電視生態所限,
呢套戲缺點仍有,
不過可以引起咁多思考空間,
乜都贏返晒!

(尋日另有一套收視更高的劇集,
【如意狼君】大結局,

男主角受傷後,
唔爬去醫院求救,
反而山長水遠爬出郊外去河邊等死。
亦值得思考,
當然,
係另一個更高層次~~~)
好耐無係無記睇過甘正ge劇集,...首歌d歌詞..真係老/怒火rock爆,
完左之後聽到梁漢文首新快歌..真係...dy ...
takeshi 發表於 3-1-2012 10:48 PM

大結局起碼有三個感動位。

Music Fest 一場,
Ending 平衡時空一場,
老實講,兩段都預o左。冇乜o野。

不過,Gina 攬住家明仔一場就出事喇,
真係睇到我流馬尿~~~~

睇電視睇到咁,差唔多有廿年未試過!
(對上一次應該係【大時代】,藍潔瑛死.....)
果排一路睇劇一路上高登同其他人解劇情講感受..一集劇一post討論..真係極級享受.之前真係未試過.:71: