Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天與地", 食朋友的討論~~~

我唔會,我諗我餓死都唔會諗到食人肉;仲要係自己個friend!即使真係要食人肉,都唔會生食lor!:Q
同你一樣 !!!!!!!!!!!!!!!!!!

我上一套有追的就係飛女正傳
CULT 味十足又充滿隱喻
又係好多場景 ...
玩具 發表於 11-12-2011 12:59 AM

I like 飛女正傳 a lot too!  like the story, like the dialog, like the acting, like the punch line but just dun like the cheap cheap CG!  果句"唔咒你生仔冇屎忽, 因為你個仔都有囉, 而家改咒你個仔要成世追住第D男人個屎忽!" 次次睇完都笑到肚痛!:66: 呢套野 D C9 又係鬧到癲, 好彩我老婆唔係同班 C9 一般見識, 佢不知睇得幾鬼開心!

BTW, 天與地睇左兩隻, 我都覺好好睇! 好過 D 垃圾點解阿 sir 係阿 sir 同 chok 王套死亡筆記好多!
就算輸收視,但係贏口碑...
不過呢個淨係利益行先既年代...
冇收視 = 冇廣告...
成班C9去睇亞視囉...
不停24小時重播...
劇入面比到好多空間大家去"諗"野..如果大家係享受"諗"既過程,會係令人幾回味既一套戲..
劇入面比到好多空間大家去"諗"野..如果大家係享受"諗"既過程,會係令人幾回味既一套戲..
老文 發表於 16-12-2011 10:13 AM

但係好多人只會話娛樂應該輕輕鬆鬆...
唔想諗太多野...
但係間中有一兩套呢D劇,我覺得唔錯...
最少唔係鑊鑊都係爭家產...
回復 35# 小堅

其實除左"諗"野...佢有好多畫面,情節..都好有驚喜...仲有d演員既演技..幾位主角..配角..真係好耐都未試過比hk電視劇吸引住了:43:
回復  小堅

其實除左"諗"野...佢有好多畫面,情節..都好有驚喜...仲有d演員既演技..幾位主角..配角 ...
老文 發表於 16-12-2011 02:27 PM

:71: 最近個次令我有驚喜既劇集除左呢套之外...
應該係怒火街頭,真係一邊睇一邊有拍案叫絕...
真相都唔錯,不過就可能先入為主睇左怒火街頭先...
所以覺得麻麻...

天與地寫得比較有人性化同寫實...
通常愈寫實既劇集都唔岩個D C9睇...
回復 37# 小堅

怒火..我只睇左好少..真相就更加無乜睇過..其實"天"最初都係7.8集睇起,但佢比到我動力去追番頭6集..真係自"大時代"之後都好似未試過,:77:
回復  小堅

怒火..我只睇左好少..真相就更加無乜睇過..其實"天"最初都係7.8集睇起,但佢比到我動力 ...
老文 發表於 16-12-2011 02:35 PM

套劇好睇之處,就係睇落好似冇關係既野...
根本就係已經一早連埋一齊...
我覺得,所謂“食”朋友本身就不合理
人類最多肉的地方時集中在屁股和大腿吧...總覺得“食人”是流料....
第1講-正義:一場思辨之旅-Michael Sandel

人吃人案例
夜星閃 發表於 26-11-2011 12:06

正野...推:71:
係果個咁既情形底下, 家明重傷或昏迷都同死左係無分別, 等人黎救都唔知要等到幾時!!!

而且係咁飢寒交迫底下, 如果你係家明你都唔想見到自己D朋友死啦, 死一個救2個, 咁就緊係要食啦~~~
我覺得,所謂“食”朋友本身就不合理
人類最多肉的地方時集中在屁股和大腿吧...總覺得“食人”是流料....
熊吉 發表於 16-12-2011 04:40 PM

死喇喎大佬...
仲得閒分邊舊係西冷邊舊係 T 骨咩...
見肉就塞入口啦...
你諗得咁理性就唔合理了
:66:
結局…what if...平行世界…

如果命運能選擇,分別真係天與地…

總評:好戲一齣!:$
結局真係令人回味,好耐冇對TBB劇咁投入
其實天與地並唔係一套咁難明,咁深奧既劇
有好多情節只要用心細味一下已經知佢想表達D乜(甚至有共鳴)
話套劇難明既人,我個人覺得反而係佢地諗多左