Toysdaily 玩具日報

查看: 19442|回復: 72

[分享討論] 8年玩家個人SIC雜談

新人來報到,想講一講玩SIC 8年來的想法和展望,也希望和各位玩家討論,如有發錯版,請版主原諒勿刪,或幫小弟轉版,THANKS

(原創文章,如要轉發,請著名zeongdom)
再度買入一隻本來不打算入手的sic–Sky Rider,沒有多餘的配件,甚至連換裝都欠奉,卻帶來了sic遺失已久的風格–簡約而不失精巧。既勝過之前作品中的多餘創意。也讓我找回了當年對sic著迷的因由:些微的創新,以及大膽的形象設計。

sic偏離了原定設計軌道一段長時間,理由大約只有一個;吸引新客源。然而流失的卻是支持者的掌聲,以及本身的出位風格。舉個例,對上一隻讓我毫無挑剔引頸期盼的sic是甚麼,是sic 35和36,已經是06年底~07年初的事了。5年來,讓我驚豔的不多,令我驚嚇的卻多不勝數,然而買入的,卻是令我覺得「驚險」的。何謂「驚險」?就是沒有狂暴卡里斯的精緻造型,又沒有Stronger的「反常」設計,正因為在設計上什麼特色都沒有,不禁讓人有「買唔過」的感覺。當然,生意人很醒目,配合近期觀眾的口味,加入很多無謂配件,撐起空洞的玩具盒,更變相「加價」,才會令人覺得買得過。所以買之前未考慮價錢,就先要考慮買唔買得過(當然本來「買得過」,在見到價錢以後變成「買唔過」的案例亦不少),到了付完錢回家拆盒的那一刻,才能判斷有否買錯。這種過程,何以不「驚險」?因此近2年每年入手的sic不過2隻,是我全盛時期的6分1。

抱著觀望的態度去看60~62的sic,暫時3隻都是打算入手的滿意貨。現在只求sic的水準可以keep住,不敢求太大的創新了(Stronger就是太「創新」了)。

p.s. sic本身就是一種造型上的創新;而sic11開始加入關節而造型keep到,是為第二次創新;而sic史上第三次創新,就本人的角度,是sic31伏魔三劍俠,單就設計上,已經勝過了往後很多作品。(續)
"簡約而不失精巧。既勝過之前作品中的多餘創意。也讓我找回了當年對sic著迷的因由:些微的創新,以及大膽的形象設計"...我都算係SIC狂熱fans, 不過都唔覺得隻sky rider值咁高評價囉...

而且我又唔覺得#36打後D SIC設計唔好, 電王, kiva, decade...隻隻我都覺得型過本尊

加配件可以玩名場面, 鍾意影相嘅ching又可以玩餐飽

都係果句, 鍾意嘅, 有愛嘅, 負擔得起嘅, 有位擺嘅 (重點!), 咪帶佢返屋企囉
回復 2# GTO...

其實應該咁講,我覺得36打後ge sic,係變得冇以前咁有「特色」,反而只係單單用本尊改少少(牙王係幾欣賞ge一隻,可惜未入手),如此反而冇咗sic ge風格。

至於配件真係因人而異,我真係開都冇開過,可能覺得唔太啱feel

Sky Rider 同以前ge舊sic感覺好相近,我覺得佢評價唔高ge主因,係少件,因為大家都慣咗之前好多配件ge sic。我就覺得造型好ok,拍埋d昭和拉打度就更match
竹谷老師轉造監修之後已經脫離SIC原先詭異風格,安藤老師比較穩陣迎合市場,往後買的SIC每次都唔會有任何驚喜,只係為集齊而買。平成十人已集結完畢,現在還欠super & zx 就可以完成昭和十人!(但還期望重新再出新1,2, v3,rideman同阿瑪遜,強化番d關節。):handshake:
我玩上手的第一個感覺是:
問自己這傢伙跟SHF有多大分別呀???價格,設計,配件的配搭...全都如出一轍.
近年 SIC 的設計相信只有 '不會設計' 的人才會欣賞了
沒特色地來亂的加上雜紋 , 手腳溶溶爛爛的 , 就叫做 SIC ?
我真的不能接受 !
""沒有多餘的配件,甚至連換裝都欠奉""
咁其實Sky Rider係劇中有冇"配件"?
有冇第二三型態?
有而唔出....定根本冇??:?
小弟black才睇起的.........:(
SIC 我只有覺得KIVA 係靚
SIC大部份係收竹谷老師的作品, 所以SIC 31後好少入... 但小弟始終任為SIC 01 - 10, 不可動是最正的兿术!! :36:
冇買的我卻有一直留意住sic轉變,我只是眼睛判斷,靚和不靚很簡單

從前的1號2號V3個批,露出人面,嘔血,血淋淋咁,那些才是我覺得的SIC

比較新的sic造形,只有抽乾水份的感覺
舊版古加..影月..都係經典同埋夠狂野
如果大家覺得這個算是SIC的話,我自己暫時最最最鍾意的SIC作品>T<!!!

唔講咁多..玩玩下我最唔滿意係強人同電波女

隻強人家下整到成個糸列唔平衡 風格唔一樣 個著燈頭又整衰個土炮 為出而出

如果有重制版就好
"露出人面,嘔血,血淋淋咁,那些才是我覺得的SIC"

i like these feelings too {:3_133:}

但如果咁樣出, 又會有幾多人買呢? {:3_139:}
唔講咁多..玩玩下我最唔滿意係強人同電波女

隻強人家下整到成個糸列唔平衡 風格唔一樣 個著燈頭又整衰個 ...
響介 發表於 15-11-2011 01:51 PM

Stronger係我儲齊昭和拉打ge一大阻力,見到佢我都唔想買,買&#21655;應該都唔想拍埋去d昭和拉打度