Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 8年玩家個人SIC雜談

回復  Douglas.M.Saint

haha, so u are the big big bro of SIC la, i always read your post about si ...
zeongdom 發表於 15-11-2011 10:43 PM

Why not in TD............... :56:

Anyway, welcome and look forward to your sharing!  Any target at present? :)
對近年的SIC平成來打的印象基本上只剩:
平板的身材
隨便的刻線
肌理刻畫基本沒有
A字肩

剩下的東西和SHF還有多大區別?SHF至少在耐操度上比SIC好

以前覺得13身材太瘦像幹屍,面部也太兇惡。結果後來出的56是連幹屍都不如的充氣娃娃

反正自從40號以後就沒有一款能讓我覺得相當驚艷了,而且現在看來40號的肌理刻畫和身材起伏也並不滿意
正,好中point,真係型,所謂ge創新,就係點係原有基礎上建立新野,其實sic可以出d未出過ge角色,劍入面ge格 ...
zeongdom 發表於 15-11-2011 09:49 PM

我想要多D怪人:42:

出成點都好! 喜好每人不同. 但出到每款系列高度不一. :what:
如: 手臂短丶腳長丶頭大細丶隻手掌越出越細等. :80:
企在一齊都唔合比例........::70::70:
我欣賞sic之處就是它能夠突破原本的設定,令到角色更有個性,造型令人一見難忘

可惜近期的sic造型上比較欠缺銳利度,雕刻的細節也比舊作少,沒有以往出人意表的感覺

但我還是希望這系列能夠出下去,sic hero saga裏有很多角色能出呢,相信魂shop能令它們有面世的機會吧 (不過也別要出得太頻密啊......)
樓主又講得無錯,sic我一向都係睇,長期有睇隻隻都有睇,無買原因係.......點解搞到隻玩具血林林........明明係正義朋友來架嗎。其後真係慢慢轉變........無左鬼異感
其實SIC做得頹左會唔會系開始邊沿化既原因 ...?
以前就話同聖衣神話平起平座可以叫魂主打商品
依家 ... 多左SHF呢條line
好似樓上咁唔喜歡SIC風格既人實有而且唔少, 唔買SIC就有SHF可以滿足佢地
加上以前電王0個期實在出得太濫 .....
我信笨大依家已經將SIC系列小本經營緊, 因為SHF搵既錢仲多
結果安藤佢地都冇辦法唔hea住做 ..
OT: If TD can held a Riders Fans gathering.............

p.s. I played SIC since it newly re ...
Douglas.M.Saint 發表於 15-11-2011 10:14 PM

If there's a rider gathering, I must be the first one to joint:handshake:
同意樓主講既野...

近黎好多SIC都出得無FEEL...
我就覺得換裝係好麻煩既一件事,換完D件又唔知放邊!

早兩日將現時為止出過既昭和拉打放埋一齊,
一至四號真係一絕,將人+機械+生化合而為一,成件事都好正,

亞瑪遜造型好好,但稍微乾淨左D,X 同 Stronger真係有d格格不入.
sky有d乏善可陳但係又無咁偏峰...

希望super 1同zx會好D~
其實SIC=Super Imaginative Chogokin, 話明係超想像,如果唔攪到詭異偏鋒血林林,不如玩SHF......:ar:
strong, skyrider, super, ZX已經正路到不得了:die:
我一路買到電王就冇買,睇番最靚係紅影月,古加(最尾黑色)個D早期野......
之後龍騎就太似原版....而響鬼為左就變身著甲而營養不良(我只係鍾意紫色,著甲已經唔夠鬼)更係催促我唔買既主因......
同朋友今日都有傾開哩個問題
佢既講法係 以前既SIC 係藝術品 而家既SIC 係玩具

再講笨大都係睇錢看 近年出幾款搵錢既糸列賺左先 再出好似 伏魔三劍俠  變身忍者嵐 之類既糸列
而~現在 W 電王 糸列吸金力非常之強長出長有
或者 SIC 要走大眾化路線 所以變到今時今日咁
玩得SIC要接受呢個事實,去到平成中後期,竹谷已經絕少參與SIC
自己覺得竹谷唔係因為忙,而係佢對新拉打冇感覺,唔想搞.
而家成條line已經叫做係由安藤主理晒,唔同人唔同style,都明白既.

另一問題係,昭和設計比較簡單,且當年真係由竹谷自身發起呢個project
佢個朵好有地位,東映同石之森PRO都放手畀設計師大擔加入新元素.
相反而家安藤跟平成rider,呢批人物個design本身已非常多元素,一身裝甲論論盡盡,
點改都好難有當年推出昭和rider時,完全扭轉風格o既震撼感覺.

我覺得SIC另一更成功之處,係引發左大量O既改裝高人
佢地D創作,往往都比BANDAI個原版SIC更爆,話晒冇銷量壓力,點玩都得呀.
相反而家安藤跟平成rider,呢批人物個design本身已非常多元素,一身裝甲論論盡盡,
點改都好難有當年推出昭和rider時,完全扭轉風格o既震撼感覺.
Toro 發表於 16-11-2011 05:49 PM

對這句很是同意,但對比了一下SIC的劍和W後又覺得這也不是“平成系有一定復雜度所以發揮空間不足”這麽簡單。後來有些平成來打還是有相當的發揮空間的,但SIC化時也楞是做得非常平庸,看來還是和樓上提到的“走大眾路線”關系不小。
我反而係由sic 42開始玩,無錯係電王 我諗我就笨大宜家主打既果類玩家
但都因為電王 令我有機會追番以前既系列 如 sic555,龍騎,劍 仲有殘念既36沒收
個人都prefer sic 既異風格 但如果太誇張好似舊版kuuga甘成條甘屍就真係免了!
目前為止 本人最滿意既sic 係紅電王 同埋 dark kiva set~好希望黎緊sic可以出kiva既 saga!