Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 8年玩家個人SIC雜談

最近期買的sic已經是dark kiva,實在不大接受近期的riders.......
玩得SIC要接受呢個事實,去到平成中後期,竹谷已經絕少參與SIC
自己覺得竹谷唔係因為忙,而係佢對新拉打冇感覺 ...
Toro 發表於 16-11-2011 05:49 PM

好同意大大的睇法... :42:

我自己都係由一開頭就玩SIC~
應該話SIC拉返我入日系玩具
唔記得幾時係咩之堡無聊行行下見到有隻包裝深沉不起眼o既幪超一號畀老細束之高閣
我當時好好奇,想睇下咩價,但其實無心買,因為真係完全無玩玩具幾年(最後一隻係獅龍凰大將軍)
伸晒頭咁望,兩舊水真係唔係話貴,都無即刻買~結果過兩日身痕都係返轉頭買返
然後見到vol.......咁大家明啦~跟手就返追,同買落去

今次skyrider我自己都好鍾意個型,花返心思去個雕刻造型到
雖然咩都無都收我3舊水我真係覺得世界變晒,但都畀

樓上或者其他post有兄弟問,skyrider有咩配件好配
咁1號有咩好配呢?當年就係心口可以打開,見到金屬胸骨同機械心臟,仲有個怪人頭~
不過呢隻接近唔可動,咁可動o個隻呢?
就有真人頭,同電單車~可動版2號就包假超人配件
當然sky情況唔同,但淨計手掌款都唔夠人地多
所以查實係有得配的,真係睇下有無心

當年sic其實好明顯係抄當年大熱o既spawn系列
超低價(一舊水有找)精美首辦級造型同雕工,加上可以唔要o既所謂可動關節
(實際上係用有等於無o既關節o黎分件,避左夾口位同件同件之間頻色不協調)
日本野一向貴少少,但掛卡版本sic(電腦奇俠o個批)都係賣兩舊水有找的
但笨大老奉見有得做改盒裝加少少配件加少少價,呢個其實已經係第一次變化
第2次變化係可動,好似係11號o既古加~可動都係好過無o個動,但同之前有預設pose唔同
古加開始係四四正正咁左右對稱(呢隻後來上晒神臺o既古加,當年唔貴,隻特別版賣5舊水都畀人話痴根架)
第三次變化我覺得係19...(係咪19呢?)阿傑多,
呢隻真係變做一隻玩具了,雖然影月同rx都有換裝結構,但都係老奉地條腰曲晒屈起個身
隻手申唔直,隻腳其實得一個放法有平衡點唔同~
阿傑多,係可以跪地,可能大家家下唔明,但當年~仲要係正身跪唔係側身就角度係驚為天人
仲要有4個換裝,實在係太抵玩太有型~
之後.....出事了
龍騎開始,造型開始求其,開始台灣稱o既兼用咭,設計o個時就預左萬用
而事實上肯定換左廠同物料,連油o既色澤都唔同晒,個模開o出黎完全萌晒邊
以前係真係噴陰影,o個時開始係噴陰陽
咩係噴陰陽呢?即係求其o的色有o的唔同,唔係陰影位打影,可以高光位噴黑
可以銀色上面噴兩下鮮藍,扮係噴陰影,跟本色皆色度完全唔關事唔理o既

而最重要o既係--短左
矮晒~龍騎開始,而到555尤為明顯,爭大半個頭有多
我完全唔明省錢點會省到去size度
當年f90開始玩ms小形化計劃咪炒左粉囉~高逹衰左,點解係拉打度又發生一次

然後sic有一個短暫回勇期--劍系列
呢個系列堅係好東西~造型佳,雕功靚,品管都叫造可以
但之後真係無咩佳作了~
最討厭係將sic一向係有肌肉雕刻o既body
變成好似家下rg一樣o既離皮骨架,造型又平板到不得了
呢個亦係近期最後一變
簡直就係tv版拉高再美形化就收工~無晒誠意了

有人話竹谷雕靚仔,安滕唔得,我唔同意~至少長期天價o既掛卡電腦奇俠仁王就係佢手筆
個形堅係靚的,不過竹谷美型,安滕偏向強調肌肉而已
而且竹谷係會懶的,係一o的唔覺眼o既地方,竹谷會明顯偷雞
特別腳底好多時係會一條線都唔畀你的
而一旦講到可動性,竹谷明顯係唔理,專心雕自己野,其他等開發部搞
不過查實,呢兩條友都幾乎無插手啦~
連略為出名好似五島純之類都一樣唔知閃左去邊
家陣雕o個群人真係唔識,竹谷掛個名,死怕監修都無認真做

近年造形平板我覺得同原設計有關,
其實係以前因為技術所限
或者社會風氣接受程度問題
好多石森大師希望表現o既點都無法表現
於是sic就有好大發展空間,只需要完善佢就可以
近年拉打設定已經好成熟(什至多餘),要再加減修訂難度就變高
好多朋友曾經係龍騎時代開始嫌sic無再走生化路線
其實sic從來無話過要走生化線
sic指標係:強烈風格化
因為昭和拉打至到平成初期都係[變身]拉打
真係生物上改變,設定上,根本係肉體異化,而樣都變埋驚嚇親人先載頭盔
black就係全身都畸形,所以套套甲上身
但新一代基本上係著聖衣,設定都係機械化
所以風格化後就變得只係加多o的刻線,做多少少細節強調結構感
亦可以話情有可原的

無論如何,如果站係抵唔抵玩角度,sky真係唔抵
但雕勁造形上色同品管都真係畀返初期sic感覺我
唔記得幾時係咩之堡無聊行行下見到有隻包裝深沉不 ...
不肖生 發表於 16-11-2011 07:36 PM

讚!
自己由555開始玩SIC,對於後期的拉打有1個感想
就係1個角色有太多型態,以往好似RX咁都係3個型態
去到電王開始愈來愈多型態,好似而家OOO,FOURZE,殺出另一條吸血的路
幸好自己是選些設計比較好/喜歡的才買,不然...
另外,有些系列也是想他可補完的,
例如:GILL, THE BEE, 地帝...
我不介意他們出在限定,只希望不是主角才有份SIC化
SIC所帶出的感覺是SHF所不能比擬的
而以現時的價格 SIC還是划算一點
但以SKYRIDER來說 價格感覺還是差一點
:36:唔好話拉打 出多D怪人奸角我都願意乖乖比錢
HERO SAGA 入面D奸角 好出色架
另外 GILLS 地帝/木場 零號 有機會出 有草稿圖出過~~~

又講下W 唔知有冇人睇過SIC化風都君呢

大家對佢有咩感覺?
我也是sic fan, 個人覺得怪人的發揮空間比較多,例如十面鬼,zx怪人,亞波羅和影月等等,都是可一不可再的設計。
唔好話拉打 出多D怪人奸角我都願意乖乖比錢
HERO SAGA 入面D奸角 好出色架
另外 GILLS 地帝/木場 零號 ...
響介 發表於 16-11-2011 08:57 PM

正WOR
不過個人覺得
     個風車可以再變型多D
我當年買SIC時造左D記錄, 依家睇返都覺得好有趣.

JPY         HK$        
Vol.1        Kikaider         3,200          100.00        
Vol.2        Bijinder         3,200          180.00          灣仔328商場樂其店
Vol.3        Kikaider 00         3,200          130.00          旺角二手街
Vol.4        Hakaider         3,200          210.00          旺角添置商業中心18/F, Blue & Red Hakaiders $238 at 超人玩具
Vol.4        Red Hakaider         3,200          200.00          灣仔328商場樂其店(原價$220)
Vol.4        Blue Hakaider         3,200          190.00          Yahoo拍賣場
Vol.5        Kikaider 01         3,500          100.00          $250皆旺地庫世紀Hobby
Vol.6        Inazuman 閃電超人         3,500          210.00          旺角添置商業中心18/F
Vol.7        Masked Rider         3,500          220.00          Red-Dot 網上拍賣
Vol.8        Masked Rider 2         3,500          179.00          粉嶺名都
Vol.9        Masked Rider V3         3,500          170.00          粉嶺名都(原價$179)
Vol.10        Robot Detective K (Powered-up Ver.)         3,500          110.00          特別版 $110 兆萬地庫新六本木
Vol.11        Side Machine & Kikaider         6,800          399.00          樂富中心
Vol.12        Hakaider & Bike         6,500          350.00          油地In's Point Centre 我的私房,$290 at兆萬螞蟻(原價$299)
Vol.13        Masked Rider Kuuga         3,500          330.00          信和 Action Toys (原價$350)
Vol.14        Masked Rider 1 & Cyclone         6,800          220.00          京城本店, $188大埔廣場麗達模型
Vol.15        Masked Rider 2 & Shocker Rider         3,500          188.00          旺角添置4/F宇宙船, $160信和Action Toy
Vol.16        Masked Rider Black RX & Black         3,500          199.00          超人玩具
Vol.17        Masked Rider Shadow Moon         3,500          245.00          黃埔家居廣場
Vol.18        Masked Rider V3 & Riderman         5,800          310.00          先達1/F
Vol.19        Masked Rider Agito         3,500          210.00          先達1/F,龍之城$200
對這句很是同意,但對比了一下SIC的劍和W後又覺得這也不是“平成系有一定復雜度所以發揮空間不足”這&#40 ...
gsd748 發表於 16-11-2011 06:51 PM

的確係呀,個樣要接近D原作,咁先會大路化,多人買。
其實一般來說,創作者都好少會畀玩具生產商大副度更動一D現役仲播緊既新角色(出每款SIC時,個RIDER仲係播緊).相反,昭和已經完左九世,你點改我都唔鬼介意了。

另一點自己覺得,套原作本身有冇發揮空間係好緊要。
竹谷最被追捧o既幾款SIC,比如1,2,V3,Black,電腦奇俠(仲有唔賣得既變身忍者arashi)都係真真正正由石之森老師原作,有一套風格比較嚴肅O既漫畫版.所以竹谷都玩到上晒身。
至於而家D平成Rider,大多數都冇呢d咁深層次o既魅力,賣下樣而已,所以Blade雖然原作唔係人人like,但佢conpect係玩啤牌,甲蟲蜘蛛上身,都係好有發揮架,所以自己都覺得誌上SIC SAGA,仲有同人創作,Blade系列都比其他平成超人亮眼。
唔記得幾時係咩之堡無聊行行下見到有隻包裝深沉不 ...
不肖生 發表於 16-11-2011 07:36 PM

冇錯,好同意,唔同雕刻家會有唔同風格
而每套rider本身風格都有異,唔可以用同一條form話改就改.
試問,搵竹谷搞電王,係咪一定比安藤好呢?
我意見就剛剛相反,竹谷對住D新一代Rider反而冇從發揮自己喜歡既風格呢.

不過,的確影響SIC風格最大的唔係雕師,而係BANDAI.
整體而言,3幾百,我會買SIC多過SHF,話晒都仲有D"設計師風格"
唔係單純搬字過紙.
SIC = RIDER 咩 ??, 我係SIC FANS 唔係 RIDER FANS,我儲藏 SIC 都是2005年由買匠魂 5 果 SETS 黑魔電單車起,
我鍾意SIC的產品佢可以幫到D 原本好核凸角色整到好有型,就好似TV版的黑魔O甘一D都唔型,但SIC出了個好型的版本.
所以SIC 出咩角色唔緊要,似唔似原來設定唔緊要,有無生化血淋淋都唔緊耍 !!
SIC 最緊要型就係O甘多 !!
冇錯,好同意,唔同雕刻家會有唔同風格
而每套rider本身風格都有異,唔可以用同一條form話改就改.
試問, ...
Toro 發表於 17-11-2011 04:06 AM

的確影響SIC風格最大的唔係雕師,而係BANDAI.
整體而言,3幾百,我會買SIC多過SHF,話晒都仲有D"設計師風格"
唔係單純搬字過紙.
我最喜歡 S.I.C 不甚麽叢生化不生化.只因它的比例吾大吾細......SHF太細 1/12
12吋太大1/6
S.I.C.光光好 1/10.吾大吾細
安藤/竹谷老師以是S.I.C代名詞
回復 48# 不肖生

睇晒...分析詳盡..亦學到唔少新野...謝謝:77:

見大家討論 SIC 時多數都係講大比例嘅 figure, 小弟一只也沒有, 反而有儲早期竹谷老師有份設計造型的匠魂盒蛋景品系列, 初推出果陣時真係充滿驚喜, 一個個熟悉的特撮角色以帶點鬼異及原始的風格出現, 小弟最愛早期的電腦奇俠、黑魔、天地雙龍、閃電超人、小露寶及伏魔三劍俠等, 幪超眾角色更不用說了。這麼小的景品卻有不俗的上色, 當時小弟真係為佢地掏空錢包也在所不計。

後期嘅 SIC figure 追加了關節及可動性, 造型及比例反不及匠魂景品那樣恰到好處。SIC 系列能有今天如此人氣, 匠魂系列冇功都有勞。
回復 56# xoxokin
tv版奇俠入面既鴨魔..當年來說都好有型..未變身對果個著住皮衫褲圍住絲巾的演員我仲記得佢咩樣..根住變身就係轉吓把刀..以殺奇俠為最終目標之後有一集講佢奇俠比隻怪人炸到散晒..黑魔因為咁樣無左生存意義..就走番去搵基路博士道倒亂..我覺得以當時來計佢黑色既設計,露出了大腦.閃電淚痕再加埋那一條直線的咀巴(底抄佢個樣就嬲,高抄佢就笑)時喜時悲,細路仔果時見到佢都好驚,印像深刻,在我來說真係經典造型....但之後既紅藍銀魔已經失晒風采了:$