Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] ES合金07 - 天威勇士

h t tp : / / w w w.h k r e p o r t er . c o m / t a l k s / t h r e a d - 1 3 8 6 2 3 6- 1 - 2 . h t m l

「有黑暗嘅地方就有光明」,仲有「你冇必要知道我係邊個」,咁經典嘅卡通對白,身為80後冇理由唔記得係出自《天威勇士》啩!主角阿龍集集講完呢啲例牌對白後,就會雙重「合身」變成紅色嘅大型機械人「功夫漢」。早幾年推出「超合金魂」版本時,香港反應超熱烈,如今港產Action Toys的ES合金功夫漢亦將於月尾發售,筆者有幸喺上架前率先試玩,發現Q版化(高約16cm)都玩到合體,而且無阻活動能力,關節靈活度仲犀利過超合金魂呢!

先由最細隻嘅阿龍講起,變成扭蛋Size後,纖幼嘅四肢頗難加入屈曲關節,不過另有曲臂組件畀你換,依然擺到自然嘅揸劍甫士。至於合體過程之中,先將阿龍嘅雙手藏於藍色嘅劍龍膊頭內,雙腳就直接套入下腹,故此劍龍嘅活動性完全來自機體本身關節,唔受合體所阻,尤其係膝位對下有拉出式雙Ball Joint關節,加上前腳掌都有Ball Joint,配合Die Cast小腿增加重量,令劍龍企得穩之餘,亦擺到多種高難度腿招。

扭腰叻過超合金魂超合金魂功夫漢最為人詬病之處,就係為咗合體所以擰唔到腰,估唔到變細幾個碼嘅ES合金版反而做得到。其實設計好簡單,關鍵在於連接上下身之間嘅白色腰位,內藏一個環狀關節,位置相當於插入劍龍後嘅腰部,但兩者互不干涉,所以關上白色部分、鎖死環狀關節後,就可以扭到腰。而且四肢都有出色嘅可動性,可以橫向上下扭動,雙腳亦加入雙關節作前後踢腿,仲有轉動關節擺到「外八字腳」站姿。至於合金成分,功夫漢嘅背部、前胸甲、雙小腿都用咗Die Cast,相當墜手,然而最令人費解係劍龍跟功夫漢嘅背脊支架及頭蓋Ball Joint,都係主要嘅受力位,竟然只用ABS膠料製造,令人擔心經常變形嘅話,接位容易爆裂。

ES-GOKIN SERIES-07 Machine Robo Revenge Of Cronos BAIKANFU建議零售價:$690

狼頭劍與狼盾雖然唔係合金打造,但銀色電鍍效果都有強烈金屬感。

多得雙腳有拉出式雙Ball Joint關節,令劍龍起飛腳都零舍傳神。

變身成功夫漢時,劍龍嘅面罩需要向後拉並且升高,遷就功夫漢嘅頭部高度。

隨盒有埋黑色Dummy核心,用作功夫漢單獨變形之用,Dummy仲有LED發光Gimmick。

超合金魂嘅功夫漢睇得唔打得,ES合金版就連起飛腳都得。

背脊支架及頭蓋Ball Joint只係用ABS膠料,咪用蠻力呀!

腳背、手屈曲時,就可見到內藏嘅油壓管,夠細心。

雖則人仔細細(約4cm高),但係莉娜都可以換件形式變成長髮Look。

阿龍(右)要靠換手嚟增加揸劍嘅自然度,隨盒送埋佢個妹莉娜。
睇完報導真心驚會爆.....驚爆危機...
其實每盒ES後面都有好細個格仔寫左
我係設計/原型製作
ACTION TOYS 係企劃同生產, 係香港公司
ARTST ...
L-U 發表於 5-11-2011 11:53 PM

有沒有推出OG系列機體?
如古鐵或白騎士之類的
等待中 .............. :sleep:
一天一天等下去..... 一天一天再未見...
睇完報導真心驚會爆.....驚爆危機...
fami~yan 發表於 22-11-2011 01:18 AM

其實ABS唔係更好咩? 好似話ABS呢種膠更硬淨, 所以而家MG高達的關節先轉左用ABS膠 .....
今個星期唔知有未?
幾時見街:77:呢隻可能會成為我第一隻既ES合金@0@

ES合金07 バイカンフー
作品名:マシンロボ クロノスの大逆襲
発売元:アート・ストーム
発売日:2011年11月26日予定
価格:8,800円(税込)
原型製作:ACTION TOYS
仕様:NONスケールダイキャスト・ PVC・ABS塗装済み完成品、ベース付属、全高約165ミリ(バイカンフー)
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復 234# kyostanley

硬膠只適合做裝甲,因為需要輪廓清晰層次分明
關節則需要柔韌性好的材料,因為要經常被扭被擰
回復  kyostanley

硬膠只適合做裝甲,因為需要輪廓清晰層次分明
關節則需要柔韌性好的材料,因為要經常 ...
tekmen 發表於 23-11-2011 10:43 AM

但我講的就係苯大而家用ABS膠黎做關節位, 話係更D無咁易粞...
缺點係ABS膠唔可以就咁用模型油上色, 因為會好易俾D油"那"爆膠
型到震~!! 等咁耐都值得~!!

重多左個妹妹~

:handshake:Yeah~!!

d post擺得好型~!! like!!
QC一流!:71:

必買之作!:71:
超正,無訂貴入都值!!!!!!!!!!!