Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 都經已有EX,依家仲出神話,咪即係一開始就比人哋落後?

仲有3巨頭同冥王死神睡神
yugi 發表於 4-11-2011 09:45 AM

冥王死神睡神唔OK?我覺得合格有餘喎

就好似Gundam模型咁, 有多個系列: HG, MG, RG, PG; 買邊個系列, 真係睇個人喜好, 並不存在落後與否.  
若不, 點解有咗PG之後HG, RG, MG仲繼績長出長有?  只因為各有捧場客.

我就覺得唔好隨波逐流、人有我有, 只買自已喜歡的便已足夠!  Crown is the one I like most~  

就好似Gundam模型咁, 有多個系列: HG, MG, RG, PG; 買邊個系列, 真係睇個人喜好, 並不存在落後與否.  
若不 ...
傲龍未展 發表於 5-11-2011 09:35 AM

我估是EX 標榜係舊神話的進化版,甚至仲用緊神話個牌頭,只係加個EX,而且格式上都係,都係大部份合金,高多2cm,多幾塊面,感覺上同舊神話一個級數或層次,但只係進步了。

HG同MG都可能俾人一種最少價錢上有分別的感覺,HG平D,但係無咁MG咁仔細,PG更加唔駛講。

但係舊神話唔算好清楚話俾人知會平D,但無EX咁正。

所以俾人感覺唔係獨立一條新line.....而係用來取代舊神話。

相反皇級就沒有這個問題,好清楚的另一條系列,我估誤會是這樣產生的。
情報區有人想買返冥巨蟹
有人回叫佢等ex出
等!? 等幾耐...
ex出齊12金都起碼2年... 都講埋會出5子
等ex ...
聖鬥士JACK 發表於 2-11-2011 10:58 PM

但好過食勁炒價喎
但好過食勁炒價喎
ckc882000 發表於 6-11-2011 12:48 AM

都要有時間表先有得等㗇!bandai都冇講過話會將所有神話角色EX化!神話係同EX唔同嫁,我相信bandai對EX同神話嘅定位係,神話就出所有角色,EX就係會因為人氣高低黎決定出唔出EX版!高人氣角色何其多啊,就算bandai想出都起碼10年8年,你自己計o下平均食炒價多出黎嘅錢除等嘅日數,每日俾多幾毫子,但早玩咁多,邊樣抵?
都要有時間表先有得等㗇!bandai都冇講過話會將所有神話角色EX化!神話係同EX唔同嫁,我相信band ...
Demon 發表於 6-11-2011 01:50 PM

yes, 這點我都認同:64:
因為ex不是所有人喜歡, 神話同ex對比之下, 只係腰部唔同, 某程度上神話仍有一班fans支持:78:
而ex的出現, 是滿足一班再追求完美的fans, 神話同ex係無抵觸:78:
都要有時間表先有得等㗇!bandai都冇講過話會將所有神話角色EX化!神話係同EX唔同嫁,我相信band ...
Demon 發表於 6-11-2011 01:50 PM

不過正常冥衣出EX 機會好大!甘睇下你愛吾愛啦!
回復 52# ckc882000

我反而覺得機會細,冥衣六人眾都係上年先齊人,仲有再版嘅空間,bandai又點會唔等出再版先出EX?仲要冥蟹同冥雙魚都係弱角,可能剩係出雙子佢地都未定啦!
冥蟹晌故事中係弱角,但晌聖衣神話中係黃金冥衣中出得最好既一個~
回復  ckc882000

我反而覺得機會細,冥衣六人眾都係上年先齊人,仲有再版嘅空間,bandai又點會唔 ...
Demon 發表於 6-11-2011 06:58 PM

再版都有機會,但以笨大策略,會先再版,之後EX !甘食炒價冥衣就吾抵
回復 55# ckc882000

無錯bandai係會有可能出冥蟹,但係我main point係time vs cost,例如bandai而家公佈喺5年後出EX版冥蟹,咁即係365X5=1725日,如果炒價我當$600,原價我當$200,差價$400,400�1725 = $0.25。5年 vs 2毫半字,你會點choice?
仲有通漲呢?物價只會一年俾一年高
八年前神話賣二百幾蚊隻
到今時今日基本已經四百頭一隻
好多人以為再版平,但有通漲喎,其實再版都俾初版貴
假如冥蟹真係再版,個價應該貴過初版
回復 57# 聖鬥士JACK

同意!我記得果時買黃金天秤時,只係2百1,2。但係最後果次再版同間玩具店都賣37X!
頭像被屏蔽
回復  ckc882000

無錯bandai係會有可能出冥蟹,但係我main point係time vs cost,例如bandai而家公佈&# ...
Demon 發表於 6-11-2011 09:53 PM

如果師兄只講高追一件玩具係對的,我自己都會!
但以冥蟹case 來看,我自己個人吾會追!令願等EX 出!