Toysdaily 玩具日報

查看: 7315|回復: 37

[玩具報告] 生化GI JOE---GI JOE HAZARD VIPER

玩了一輪MARVEL既3.75,
可動,造型,角色都好好似玩得7788,
而且有感MARVEL FIGURE愈黎愈HEA玩家,
REPAINT又REPAINT又REPAINT又REPAINT又REPAINT又REPAINT又REPAINT又REPAINT又REPAINT又REPAINT...
仲未計同一個BODY出半個MARVEL UNIVERSE既角色...

係時侯反樸歸真,玩番3.75原祖-----G I JOE.

當初玩3.75除左係沉迷MARVEL既世界之外,
本身對3.75呢個比例有一定既愛。
細細隻FIGURE可以有槍袋有裝備,
掹得出拎得上手又插得番落槍袋~
開盒個種震憾個人覺得實在係比12"更吸引...

可惜香港玩G I JOE既人唔多,
在下實在希望可以同多D人分享到玩GI JOE既喜悅.

好終於入正題...

HAZARD VIPER係第二隻入既G I JOE,
係玩具店見到佢個做型已經中到砰砰聲(我是喪屍迷)
因此有機會單買就立即買下了...

自已唔熟GI JOE故事,
人物背景唔多講了,

Figure 在GI JOE FIGURE中,配件不算突出地多,
手槍兩把,生化槍(?)一支,
可噴水背包槍一支,一箱三支T-VIRUS(笑)

人仔細細,
玩GI JOE既大大應該都不會對其可以"除野"而感意外.
FIGURE的背包,頭盔,外套都可以除下.
算是GI JOE FIGURE的一大特式~(我認我玩得少GI JOE,玩開MU,到而家GI JOE既衫/頭盔除得出我仍然玩到嘩嘩聲)

縱使在配件上不算突出,但HAZARD VIPER在造型在一眾"軍佬"GI JOE中卻算是比較特別的.
生化豬咀,
配上喪屍片式的防菌保護衣(人人防彈佢防菌XD)
實在係我非常著迷.
衣服的接口位亦做得好好,
接合完美.駁口也不算突兀...

HAZARD VIPER在上色上亦見細心,
皮鞋用上光油造出同褲管不同既質感.

手槍個人覺得唔使比兩把,
可能因為怕細路仔唔見所以又比多把XD

第二之接觸GI JOE FIGURE,
感受到廠商做GI JOE的用心,
好多細節上實在比MU做多好多步...
影相時不停換槍,
換POSE,
著衫除衫,
不經不覺發覺樂趣比入到什麼早見FIGURE更大,
也更簡單.

突然發現,
有時玩玩具可能唔需要認識玩具角色,
更唔需要以買到"旱有品"為樂...

說到底,
玩具本身始終還是要"好玩",
高炒貨也好,平貨也好,
如果只為旱為炒有而入和儲的話,

玩具本身可能已經失去其意義了...
GI Joe同MU都係孩記出,唔知點解前者既下盤關節可以做得好咁多同埋多配件...
其實Gi joe量產兵仔都係一件樂事,相對mu就只有少量可以display多於一隻.......
如果MU d關節同上色好似GI joe咁就太好
btw d相影得好靚
mask..........嘩好吸引wor.
玩了一輪MARVEL既3.75,
可動,造型,角色都好好似玩得7788,
而且有感MARVEL FIGURE愈黎愈HEA玩家,
REPAINT ...
kiwi 發表於 8-10-2011 02:40 AM

你終於單入到?!:71:

讀你上文對3.75"的玩評,我好有認同,亦是我當初搞3.75專題研習的想法,加神!!!
good photo!:71:
呢隻係好野嚟, 我都買咗隻.

其實好多大大我諗會覺得扼錢, 但我真心地欣賞GI Joe 可以一模幾用.  
本來聽落好荒謬.....

但呢隻其實係電影嘅 Ice-Viper repaint 加新parts.
http://generalsjoes.com/reviews/ ... wave2/iceviper.html

佢repaint 到可以有完全兩種唔同, 呢吓先至係正。  MU極少會做得到 ( 記憶中係Ghost Rider, Aim Soldier.)
GI Joe我都有玩
最like佢就係有d人物多配件
但又可以裝番晒上身
so小弟最like low light & snow job & 雙刀版snake eyes & stg stalker(呢隻我係背心開左個孔,就可以裝埋把開山刀上背)
無得彈,大大講出了玩Mu同GIJoe的3.75的玩家心聲,:71:
相比Mu,GIJoe實在抵玩,
玩Mu,很多時是受漫畫的造形吸外,可動和可玩性實在不太高(自改除外)
相反,GIJoe則除造形吸引外,其換裝,配備等可玩性實在高一班。。。
大家都係孩記的親生仔啫。。。
回復 2# 拍嘉

哈哈過獎~

其實我覺得GI JOE同MARVEL差咁遠,
其中一個原因係MARVEL既FIGURE本身已經有漫畫同人物既知名度做後盾...

Spider man,Wolverine出得差少少都大把人買,
咁佢仲使乜花咁多心機同資源係開發上面?

呢樣野好商業但係亦都令人覺得好可惜,
我到而家都仲等緊一隻出得好既3.75 Wolverine...
y2jo5:  
買啦買啦~~

無明:
係呀,不過都係少少炒價入。
有時玩具真係唔使買好貴/好冒名,
3.75貴極都會負擔到,
又真係多野可以落手落腳玩~
非常喜歡。
相都係無聊玩下:)
謝:)

Duraxyll
我算係玩GI JOE既極新手,
但係買左呢隻之後就"嚴重中毒"
不過香港買GI JOE又係唔易...
好多時要食炒

ernest1008
係!
D野可以裝上身呢下又係好堅!
snow job 有幾正?
搞到我又心思思想入~~~

大ken
我玩之前RESEARCH左好多你既POST先入坑架XD
為左箱錢第一隻買既就係重炮迪蘇~~
很久沒買GI Joe了....
不是再沒興趣, 而是新款往往要整wave購入或者捱貴價單買....

明明跟MU差不多的價錢但有更多的配件是挺吸引的說...:42:
我覺得仲有一個原因, 就係MU應該要俾版權牌Marvel的, 每一隻都有一定既百份比俾 Marvel。
相比之下GI Joe既成本壓力就冇咁大了。
你呢隻,我今晚都會到手
因之前見貴,而家個價回落就入手了~~~~

snow job有幾正??
上google 搜尋下圖你就知喇~~~~:71:
我的陳年G.I.Joe.......

和現在的沒得比:(
記得要入埋Cobra Jungle Trooper
呢隻係叢林狙擊手
絕對100%正野~~~
我前幾日見hb仲有3隻....正價的~
回復 14# ernest1008

入了~~
我入個陣有4隻~

反而好想要FIREFLY...
但係炒到好離譜...

有無巴打有路數?