Toysdaily 玩具日報

查看: 26579|回復: 58

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.81~~~Greeed 昆蟲系幹部~~~Uva

八百年前沈睡的一群怪人~~~他們天性貪婪~~~當任何一個集齊屬於自己的九枚核心硬幣後~~~便可以成為萬物之王~~~統領一切滿足慾望~~~:^

Uva~~~幪面超人 OOO 第一話登場~~~Greeed 怪人昆蟲系幹部~~~:78: 曾被同伴合謀出賣而幾乎被消滅~~~但後來重生加入了真木博士陣型~~~更進一步變成完全體~~~實現了自己的慾望~~~:34: 今次這盒 SHF 是 Greeed 怪人的第一款~~~在此和大家分享一下吧~~~:65: Uva 包裝以黑色盒配上白字印刷~~~不算很搶眼吸引~~~:54: 內容包括 Uva 本體~~~左二右四合共六隻可換手首~~~ 一把雙刃爪和一套附有硬幣裝飾的透明魂 Stand~~~:)

右手的雙刃爪是直接撳裝在手背的孔上~~~裝拆十分容易~~~但要小心刃爪是用硬膠製作的~~~千萬不要弄斷刃爪或弄傷自己手指~~~:74:

地台只是普通的透明魂 Stand~~~若想用地台把 Greeed 夾企上去時~~~~得先要把兩旁的硬幣撥開一點才可以~~~:DD

先講一講這隻 SHF Uva 的優點吧~~~首先是身型比例很好~~~肥瘦適中~~~全身雕劇細緻~~~:73: 另外身體各部均有上色(關節位除外)~~~消光墨綠和金屬綠配搭得很好~~~上色均衡沒有出界~~~整體十分有質感~~~:love: 再者 SHF 靈魂透明部件分別應用在複眼~~胸口~~和腰帶上~~~加添了一份高級精美的感覺~~~:shiny: 最後各部份伸出來的觸角用了軟膠製作~~~不易弄斷~~~各位把玩時可以放心一點了~~~:)

Uva 沒有使用金屬部件(鏍絲小柱除外)~~~:76: 缺點敗在關節部份~~~活動範圍雖是足夠但有數個主要關節不夠緊實~~~:80: 肩~~~髖~~~足踝~~~手腕~~~四處主要的球狀關節偏鬆~~~由於上重下輕關係~~~在擺姿勢時甚至有軟腳蟹站不穩跌下的情況~~~:55: 另外左右兩膊肩甲亦很容易會鬆脫掉下~~~:67:

SHF Uva 是完全體型態~~~在四十七話以強者姿態完全把伊達和後藤變身的 Birth 擊至無還手之力~~~:!

完全體的 Uva 被吸納了大量硬幣的 OOO Tatoba Combo 終極一腳擊倒~~~:* 我估編劇希望把這個基本 Combo 長期積弱的形象挽回一點吧~~~:DD

後記: 今次這隻 SHF Greeed 的水準算是好多於壞~~~值得推介~~~:77: 沒有訂購但有興趣的朋友不妨考慮一下~~~但如此一來~~~五隻魂限 SHF Greeed 可能逃不了呢~~~~:44:

頭香
Uva真係吾錯,好在無訂錯:$
Greeed全收,但笨大爭我隻Ankh完全體:blame:
今次隻Uva出得唔錯~~~:71:
小金之後第2個我覺得最滿意的限定shf~
十卜SOME大正POST
SOME大今期出POST出得好密呢~
雖然我已經冇玩 但係都支持!
想問一問,Uva的膠腳係普通膠腳(ooo果種)定新果種(new電王果種)?
沒有齊一套greeed戰隊的欲望,但有入greeed紅戰士的欲望~
support bro. some:D

but,i don't want buy this:ice:
但係無訂要幾錢先可以接佢番屋企?
$)) 得唔得?
:64:  :64:
十卜SOME大正POST
SOME大今期出POST出得好密呢~
雖然我已經冇玩 但係都支持!
kit0829 發表於 8-9-2011 05:43 PM
THX Kit 兄支持~~~:)搣甩咗 SHF 要有好有勇氣~~~恭喜你~~~:handshake:
想問一問,Uva的膠腳係普通膠腳(ooo果種)定新果種(new電王果種)?
沒有齊一套greeed戰隊的欲望,但有入greeed ...
御姐喵 發表於 8-9-2011 05:47 PM
唔係新電嗰種~~~但係一個較 Tatoba 好~~~同 Weather Nasca 一樣 GE Ball Joint~~~:)
Support Some大~~~ :71:
隻 Uva 真係出得靚,隻金屬綠頂瓜瓜! :73:
頭香
Uva真係吾錯,好在無訂錯
Greeed全收,但笨大爭我隻Ankh完全體
saga522 發表於 8-9-2011 05:37 PM
好有氣勢呀 saga 兄~~~~Greeed 全收無問題~~~只要可能就 OK 啦~~~:$
今次隻Uva出得唔錯~~~
小金之後第2個我覺得最滿意的限定shf~
genji 發表於 8-9-2011 05:37 PM
genji 兄都鍾意 Uva ~~~質感實在係幾好~~~:DD
THX Kit 兄支持~~~搣甩咗 SHF 要有好有勇氣~~~恭喜你~~~
唔係新電嗰種~~~但係一 ...
Somebody_Ex 發表於 8-9-2011 06:00 PM

其實未完全搣甩的 我SHF只會買埋海賊戰隊同最愛既呀媽信就唔玩了
依家S SHF都差唔多放曬LU 依家只係放淨隻EX GILLS連車:(  
見到新個D拉打咁樣衰D熱情都冇曬啦:38:
support bro. some

but,i don't want buy this
zero~004 發表於 8-9-2011 05:56 PM
THX zero~004 兄支持~~~~:77:而家咁多 SHF 出~~~唔係太愛就由佢啦~~~:38:
但係無訂要幾錢先可以接佢番屋企?
$)) 得唔得?
  :64:
Leslieinaus 發表於 8-9-2011 05:58 PM
主區唔方便講價錢~~~我PM你呀~~~:(
怪人一定要Support!!
我比較鍾意怪人多過Rider~~
唔該Some大嘅PM :35:
新手唔太清楚呢道嘅守則 :64:
我都係等Ankh  街貨算啦:26:
十卜some大:71:
連續出post的力量又強了:shiny:
買埋其餘四隻greed
完成欲望la :36:

ps. ANKH 好似有兩隻