Toysdaily 玩具日報

查看: 17285|回復: 19

[個人收藏] 幪面超人 龍騎 & 無雙龍 (SHF)

S.H.Figuarts
MASKED RIDER RYUKI
and
DRAGREDER

看相前先要多謝Figma的龍騎系,因為冇呢個係列,我地跟本冇可能玩到一隻咁高質數,有誠意的SHF龍騎

身型適中,可動幾高,造功一流,金屬腳掌,關節鬆緊度全身都冇問題
雙眼,居然係水晶眼,真係配服
不過樣子做得不夠似,例如雙眼唔夠腫 haha
整體上色精美,小小的油出界已沒所謂,要啞的地方就啞色,不再是原色膠料,good呀 ...但容易刮花

Gimmick:
腰帶卡盒能取下
龍召機甲有可動設計,更可插入咭卡片
前臂手套可轉,另拿著龍召機甲握位的左手可轉,增加可動

裝備配件多到爆
,除了巨型的契約獸,更有地台支架附送,咁有誠意真係要再次多謝FIGMA
kekeke HAHA

所有招式可重現  !耍盡帥吧!

haha 高質低質 大對決

龍盾內有圓球關節,插上肩甲後有不錯的可動度,也不會太阻礙雙手活動

召喚降臨!
今次套裝內另一主角 無雙龍

由[R&M],[裝著],到現在[SHF]版的無雙龍,我本以為只是改色作品,點知我拿出R&M版的無雙龍對比下,分別原來好大,層次提昇得太多,我愛死了這個[SHF]版

幾有型的一種武器,但比劇中的比例大得多

龍形拉打

以下3張用了超過45分鐘擺姿勢及拍攝

如此出色的玩具,已超越了新電王,成為了最正的SHF
咁樣讚佢真係唔多夠
點講好呢?  .....唔.....
那麼說他是2011年內,出得最好的玩具頭5名內,不會太誇吧? ^^

以上純個人觀感

~後記~

再三多謝FIGMA ^^

NICE PHOTO, THX FOR SHARING
NICE PHOTO, THX FOR SHARING
destiny 發表於 5-9-2011 00:55

THX
今次落足心機擺靚佢
大大D相好令! very good :71:
看相前先要多謝Figma的龍騎系,因為冇呢個係列,我地跟本冇可能玩到一隻咁高質數,有誠意的SHF龍騎

haha~真係好好笑~~好相支持~
正相ar樓主:71: ............

下面呢張正

haha~ ...
AR樂 發表於 5-9-2011 01:29

入手前已有這感覺
入手後一路玩一路影 感覺更強
^^
好正的分享, thx~
暫時黎講~龍騎是最正既SHF~
不論係可動度同還原度...
唯一係上色問題有少少失準
但有咁大條既龍跟埋唔洗買限定...
真係開心哂
龍騎真係出得好正!!!大大應該影左3粒鐘^^
lingchung 發表於 5-9-2011 05:20 PM

大大你果隻呢???:58:
cool
support :71:
:71:nice photos !!
support !
lingchung 發表於 5-9-2011 17:20

用了三個晚上去影.......
每次2hrs左右
由於小弟未買過shf 只看官圖發表意見.
認同.
龍騎暫時係我見shf入面最好比例既一隻
我見其他個d rider 都比shf 搞到好瘦咁. 唔多似rider.