Toysdaily 玩具日報

查看: 29263|回復: 30

[公共車] 香港機場消防嘅六輪飛豹 (多圖注意)

(麻帆良市時報記者 / 桜高輕音部記者琴吹 紬報導)
作為喺機場範圍執行拯救任務嘅機場消防隊,
因為佢地要應付嘅災害類型有別於普通嘅災害事故,
所以佢地嘅裝備同車種亦有相對地較高嘅要求,
以應付小至飛機引擎火警, 大至墜機意外等空難事故,
由奧地利嘅 Rosenbauer 製作嘅 Panther 機場消防車,
就係為應付呢D災難事故而誕生,
佢可以提供兩軸, 三軸同四軸全輪驅動設計,
設有大型水 / 泡缸以裝載大量水同化學泡沫,
大馬力引擎以確保車輛喺負載情況下仍然有充足嘅起步同加速能力,
以第一時間趕赴現場執行救援工作,
車頂同車頭亦設有水砲, 可以透過車內控制即時向火源射水,
應唔同用家要求, 亦可以裝配刺針式水砲,
可以利用水砲穿破飛機機身向機艙內部射水降温,
喺世界多個國家同地區嘅機場, Panther 機場消防車都深受機場消防部門所採用

今日, 麻帆良市最新由德國到埗嘅 Panther 6x6 機場消防車,
真車係棣屬香港消防處嘅機場消防隊, 編號 R32,
係 2007 年加入香港機場消防隊嘅成員,
車長11.75米 車闊3.4米 車高為3.65米 全車總重為 39 噸,
由 0 至80 公里加速少於31秒, 最高速度可達時速 115 公里,
車上可以裝載 13,800 公升水同1,650 公升化學泡沫,
車頂水砲可以以每分鐘噴射 7000 公升水,
射程喺泵壓力於14巴時最遠可達 90 米

隆重歡迎! 香港國際機場 Panther 6x6, 登場!!

啱啱朝早收到, 日頭影所以冇用閃光燈~

淨係睇個盒已經夠吸引

正式落地!! On Run!!

兩架 Panther 6x6 合照, 呢架香港機機場 Panther 6x6 已經係全場最貴嘅消防車!!

三架 Panther 消防車, 最左邊嘅北京首都國際機場係較早期o嘅 8x8 車身設計

Rosenbauer 嘅機場消防車系列, 留意中排左方嘅法蘭克福機場係 Simba 8x8,
係 Rosenbauer 特別應法蘭克福機場消防嘅要求而設計

附送真車示範短片
http://www.youtube.com/watch?v=6 ... channel_video_title

Thanks for reading~
外型同TF 3隻Sentinel Prime車mode有d似,係咪同廠?
外型同TF 3隻Sentinel Prime車mode有d似,係咪同廠?
pandafung 發表於 30-8-2011 08:17

果隻都係同廠 Rosenbauer 出嘅 Panther 6x6, 不過係上一代嘅車身設計, 所以係有少少似
嘩!!好型呀, 搞到我有d想入:71:
CHING 好正! 請問邊到買? 大約幾銀?
請問大大可唔可以將佢地同transformer嘅sentinel prime合照一下呢?
哇sentinel prime!?:71:
CHING 好正! 請問邊到買? 大約幾銀?
pkric 發表於 30-8-2011 10:51

喺 ebay 由德國入, 不過價錢都唔平, 而且就算喺 Rosenbauer 個官網入,
計埋郵寄價錢仲貴過我喺 ebay 入少少

http://fanshop.rosenbauer.com/in ... t&product_id=54
請問大大可唔可以將佢地同transformer嘅sentinel prime合照一下呢?
aeromanCCM 發表於 30-8-2011 11:21

Sorry 在下唔好玩 TF D野所次以隻 Sentinel Prime 我冇入到...
喺 ebay 由德國入, 不過價錢都唔平, 而且就算喺 Rosenbauer 個官網入,
計埋郵寄價錢仲貴過我 ...
SuperBus 發表於 30-8-2011 12:09 PM

可惜! 沒有VISA 要BANK TRANSFER.....點攪!!!
可惜! 沒有VISA 要BANK TRANSFER.....點攪!!!
pkric 發表於 30-8-2011 13:22

睇下有冇朋友可以幫你上去訂, 因為香港都好似冇得入,
就算有模型店可以幫你揾到貨, 以官網個定價相信亦唔會平得去邊...
師兄呢款模型好得,同tf3部御天敵好相似,部車大概有幾大啊?
師兄呢款模型好得,同tf3部御天敵好相似,部車大概有幾大啊?
bond123 發表於 30-8-2011 14:51

1/43, 模型車長大約 10 吋咁上下
又開眼界了 !Thx SuperBus 大大 !
好鬼似戰隊d戰車