Toysdaily 玩具日報

查看: 17961|回復: 37

[玩具報告] 生日!! 出報告賀賀先!! D-Arts Rockman Zero 報告!!

今次呢隻D-Arts嘅Rockman X 中的Zero 係小弟買比自己嘅生日禮物, 又見到冇乜大大為佢出報告, 所以就膽粗粗, 今日生日獻出我嘅第一次啦!!:35:

Zero, 第一次是出現在Rockman X中他是機械警員第 0 特殊部隊的隊長,為特 A 級獵人,擁有高強的戰鬥力,被譽為眾獵人之中最強。:! 他擁有冷靜的頭腦和高超的判斷力,曾多次救過Rockman X。

Zero的動力來源與X一樣也是用太陽能來提供動力,身體的裝甲材料為一種叫做「鈦Z合金」的材料製造,而胸前和頭部的鏡片則是擁有未知能力的機械。

笨大這次為配合Zero的主色,整個包裝也是以紅色為主,非常鮮豔奪目!:shiny:

先看看玩具本身,基本細節也能夠表達得到!:71:

頭部特寫。可動程度良好!

頭髮關節是連著頸項而不是頭部本身,好處是頭部負擔可以減輕,但頭髮可動減少!

因使用雙關節,手部可動非常好!但腳部(大腿) 明顯不足,主要因為股關節可動範圍不足引致。然而腳掌可動非常高。

另外小腿亦使用雙關節,因此可動同樣十分好!

配件一覽。我人認為張開的那雙手好似Mickey Mouse那雙...:( 另外,炮首有兩個,一個是有橙色透明件而另一個則是空心的,以加上儲炮發射的特效件。

從手炮上發現,Zero的手炮和X裝甲上的手部裝甲是一樣的,在 X1的前期只能使用可儲氣的螺旋大炮(不過原因不明地Zero無法使用最大的威力儲炮),在 X2 復活時仍有,在 X4 正式以玩家角色登場時,因某些原因 (岩本佳浩的漫畫下則說是"精神障礙"和在死光使用不能下強行用大地碎裂拳攻擊人工太陽令死光炮整個報銷) 而只使用光束刀,之後在 X5 和 X6 的階段,他也只能有限度地發射單段死光炮, X7 和 X8 則再被取消。

而玩具本身是可以把螺旋大炮任意更換到左手或右手!

X2 復活時,他被反擊獵人中的薩加斯贈與一光束刀,成為了Zero的著名武器。高能量的電子輸出,能斬開絕大部份的金屬。零的招式,並不像 X 般需要取得晶片,而是解釋對方的DNA“學習”所成的。

看過某位大大的相片,發覺這個Zero有著一個比較可疑的地方,就是那雙舉起母指的手是可以有以下用途的!。:handshake: 不知道是否笨大有心如此呢?:58:

一把唔夠,比多把佢!

拿了光束刀的Zero絕對加倍吸引!:$ 另外,又因為小弟比較喜歡初代Zero簡約的造形(少了些金邊,圓膊頭) 所以都係忍唔住入左!
希望呢個簡陋嘅報告可以幫到各位大大認識佢啦!有興趣嘅快d入喇!
生日快樂呀aeromanCCM兄
你的相還是依舊的風格呢...
隻ZERO好型呀~!!:71:

お誕生日おめでとうございます!
吾會出第二個ver. 之後無左舉起母指既手啊:50:
生日快樂.............不過少左把劍就好似差d:56:~~~
the painting and joint of this toy is :42:
also, i prefer Rockman X4 version...
就讓精華成為送給你的小小生日禮物吧!!努力∼
生日快樂~~~~ Zero的確係正嘢嚟~~~:71:
樓主生日是25號?
竟然能在TD找到同一日生日的ching!:)

Zero還是看慣了方肩甲那個造型呢, 希望往後會以普通方式發售...
至於那個手掌零件...一定是預先計劃好的吧:he:
Zero~~~真係好形!!! 記得細個玩唔知咩GAME 有佢 ~~正過用洛克人超多
生日快樂~

相信大部分人都係等緊出有劍版本o既ZERO....
生日快樂~

期待有肩甲的版本,希望光束刀有特效零件呢~
生日快樂呀aeromanCCM兄
你的相還是依舊的風格呢...
F.S.飛煞 發表於 25-8-2011 02:54 AM

謝謝你呀F.S.飛煞兄!! 對不起呢!! 因為一路都冇買影棚, 所以相片質數一路都未有改善呢!!:64:

隻ZERO好型呀~!!

お誕生日おめでとうござ&#12356 ...
Lobo 發表於 25-8-2011 03:46 AM

謝謝Lobo兄!! 你d相真係好掂呢!! 如果你影呢隻Zero一定好好多!!:64:

吾會出第二個ver. 之後無左舉起母指既手啊
ngkp19 發表於 25-8-2011 08:15 AM

謝謝ngkp19兄支持!!:64: 其實真係唔知會唔會再有呢隻手呢!! 可能變番做實心呢!!!:71:

生日快樂.............不過少左把劍就好似差d~~~
小武 發表於 25-8-2011 08:25 AM

謝謝小武兄!!:64: 係呀!! 冇左把劍真係差d!!:( 不過我鍾意1st version造型簡約d!!:71:

the painting and joint of this toy is
also, i prefer Rockman X4 version...
ygat2005 發表於 25-8-2011 09:07 AM

謝謝ygat2005兄支持!!:64: 係呀, 上色的確一般... 另外大腿關節真係比較差呢!! 唔知之後會唔會有改善呢!!!:help:
:77: happy Birthday.
D-Arts Rockman Zero - great toy!
首先恭喜樓主!
睇左其他ching之前報告隻zero有咩問題,尋日都係忍唔住買左,太鐘意zero
可惜!我仍然好唔小心噤係入盒時跌左落地……噤就幫佢脫左髮:31:
有d貨頭盔前後合唔埋係因為耳仔內部痴歪左頂住,我隻都係噤……
兩個部分都好脆弱唔知點改好,有無高手教下點補救?:sad:

如果唔整等遲d有平貨或出有劍版先換返,印象中兩款個頭無分別
希望到時頭髮負重有改善,依家買過隻都好似無咩意思,怕佢又爛:55:
其他野就d件幾污糟下,但可動真係幾好,大部份型仔pose都做到,期待ver.2:handshake: