Toysdaily 玩具日報

查看: 9987|回復: 19

[個人收藏] DC arkham series figures 分享

Arkham 系列, 是由arkham asylum, arkham city 同埋arkham knight組成. 3部曲都是由rocksteady studio研發的.

除了arkham3部曲之外, 仲有由WBM (Warner Bros. Montreal)開發的Arkham "前傳", arkham origins.

記得當年打機主要都係打下diablo, GTA同football manager, 不過有次舊電腦壞了, 於是走了去換機. 橫掂都係就買部勁d的, blu ray, 3D都要, 順便買埋隻Arkham asylum試. 玩落又幾好玩, 自此便迷上arkham batman了~

DC當然都有為arkham 系列出了唔少figure啦. 對我來說, arkham系列最特別的地方係佢好多壞人角色都有出, 而唔係下下只係出"4大" (Superman, WW GL, Batman)啦, 儲儲下都可以成為一個獨立系列來收藏呢~

Arkham asylum:

故事是由batman捉佢回arkham asylum開始.

Arkham asylum是一間高設防的精神病院+監獄, 裡面住滿了好多千奇百怪的壞人(當然大都是由batman捉回來的啦).   由於batman覺得joker太易被捉, 因此一向精明的佢就跟埋入去了. 之後發現係joker的計劃啦(其實又有邊次唔係?)

所以佢就要在Arkham asylum內將敵人逐一打低, 破壞joker的陰謀同救出所有人了~

第一集都出現了不少角色, 我試下用game的流程去介紹下先, 不過由於太耐無玩了, 所以次序上可能有錯都唔定~

佢地包括了:

batman (一出場的造型): 個人覺得figure唔錯, 係奇怪在件衫同cape唔同色? (我比較喜歡全黑而唔係"藍+黑"~)

不過呢個"全新乾淨look"出o左一陣就無了, 之後件suit就受到大大小小的損傷了~

DC在2010年時出了一款battle damaged版的batman figure, 由於是SDCC限定所以一直都無法入手, 最後竟然有次去日本旅行時在一間figure店比我見到佢, 見個價錢都OK, 於是便照入手了~

講返正題先~

第一個敵人就係Zasaz, 成個故事要對付佢2次, 第一次係比大家試下飛踢, 第2次就係練飛鏢~

第2個見到的係harley quinn, 同樣地唔洗點打的~

之後叫做第一次正式的boss fight就係bane啦~

打打下會去地下水道搵"花粉", 見到之前想在"夢中"打敗batman的scarecrow, 被killer croc一野打o左落水~

打完killer corc順便搵下poision ivy~

最後當然係打halooker啦~

不過佢變o左怪獸呢!

最後batman打低joker, arkham asylum又回復平靜了~

玩完主線故事當然要玩埋challenge mode啦, challenge mode有裝甲版的batsuit, 好型~ 可惜故事無得用佢呢...

ps: 原來出一個post都唔係易事, 打字打到攰, 遲d先再出埋arkham city同origins 的post啦~~

Arkham City 是在arkham asylum事件發生, 18個月之後的事. asylum"館主" Quincy Sharp當選了Gotham的市長, 佢宣佈了一項驚人的計劃, 就係將
Gotham市中心圈出一個地方, 起一道城牆將佢圍住, 之後將所有重犯都放入去. 係裡面佢地可以自己生活 (只要佢地唔做出過激的行為), 呢個"arkham
city"就係由Dr. Hugo Strange管理的. Dr. Strange一直都想取代batman成為Gotham的救世主的, 佢派出唔少Tyger部隊去挑戰batman, 明知佢地唔夠打
, 不過就分析每次的戰果來改進佢o既計劃.

有一晚, Bruce Wayne在Arkham City外, 向大眾講解呢個超級監獄對市民有咩影響時, 突然有一批Tyger guards出現, 仲捉埋Bruce, 故事就正式開始了

一開始Bruce比Dr Strange捉了, 佢仲知道Bruce就係batman! 之後順利逃出, 換返套戰衣就去查下Dr. Strange有咩計劃了.

Arkham City figure一共有4個series, 每次都出一隻batman, 所以加加埋埋都唔少造型...
中毒unmask版

detective mode版(其實我覺得隻色幾靚~)

正常版

高可動版

之後就見到catwoman被two face捉o左~

catwoman

跟住去搵Harley Quinn, 問下老友joker去o左邊

figure我覺得一般, 主要是臉太白, 都唔似人呢...

見joker前先同Mr. Hammer同佢手下過幾招先~

figure真係唔錯, 最喜歡係佢身上的紋身~
[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/v/t1.0-9/1013543_10154006936425384_1444933059_n.jpg?
oh=2bc7d151b4beb6054b7f9c492eeb6a61&oe=53E10982&__gda__=1406382199_b838710f464f8cbdf2ebcef1433454b8[/img]

打完見到joker, 點知一唔小心比佢捉埋, 仲要迫住幫手搵解藥...

爛面joker都係限定版, 呢隻就係在TB淘回來的~

2隻joker在上色上都有少少分別的

搵解藥時知道Mr. Freeze被penguin捉o左, 於是去博物館搵penguin~

figure來說, penguin的可動可以講係"最低可動"~

當然問penguin之前都要同佢d手下打下先~ Sickle就係其中之一, 其實佢同Mr. Hammer是孖生的連體嬰, 所以見到一個無左手, 一個無右手的

以為捉到penguin啦, 點知又要對付不死身 solomon grundy!

figure來說唔錯, 大大隻, 又夠detail~

最後成功救出Mr. Freeze, 但做解藥需要一種特別的原素, 得忍者大師先有, 只好去搵佢"捐血"了.
搵忍者大師, 順便見下batman愛人Talia, 搵愛人之前robin來到俾件gadget batman~

figure的Talia比較包包面, 而且有d企唔穩...

Ra's就唔錯, 係d膚色比較淺, 無咁detail

幾經辛苦最後製成解藥, 可惜在同Freeze戰鬥時被quinn偷走了...

又去搵joker前發現記者小姐被困, 救完佢收到Alfred通知已經成功製造解藥, 叫batman去拎, 點知飲完先知係個佈局, 差d被mad hatter洗腦, 當然最後都無事啦~

之後就上wonder tower搵Dr. Strange, 問清楚成個"protocol ten"係乜東東,原來佢只係一隻棋子, 所有野都係Ra's背後控制的, Dr Strange死前引爆炸彈, batman識飛當然無事啦~

最後發現原來其中一個joker是clayface扮的, 打低佢, 飲埋解藥, 自己無事. 本來想俾joker飲, 點知佢short o左無啦啦"吉"batman隻手, 解藥就咁就打爛o左了, 最後就係arkham系列其中經典一幕, batman抱住joker的屍體出來.

Arkham Origin (AO) 雖然都係以"arkham"名義來出的遊戲, 不過AO並不是由Rocksteady, 而是由WBM(Warner Bros. Montreal)出的. AO叫得origins, 即係講batman的"起源"啦~ game是以batman剛剛"出道"無耐的時期, 因此game內的batman都係比較火爆同衝動. 而且警方都當batman係敵人.

故事發生在平安夜晚上, 由於black gates 監獄被襲, batman就去睇睇咩事,

結果發現了black mask 的奸計! 原來black mask廣發"英雄帖", 請了8個殺手來殺死batman. Alfred本來都同batman講只要佢唔出現, 自然無人殺到佢, 不過由於batman唔想有無辜的市民受傷, 因此都出去將殺手逐一擊敗.

在black gates內見到killer croc, 係咁二同佢打下就攪掂o左佢了~

第2個"殺手", electrocutioner, 可惜figure未出. 雖然game內佢好廢(有玩過game就知...)不過都希望figure會出佢啦.

game內就係batman呢一腳 (無錯, 係"一腳", 即係一下, one hit only)就KO o左佢.

之後被deathstroke"陰", 差d出事啊!

打打下佢個mask會甩, 見到個樣~ (我覺得有d似 Snake哈哈~)

攪掂deathstroke之後又有另一問題, anarky出來攪事呢! (佢唔係8個殺手之一)

Deadshot雖然係8個殺手之一不過佢只係"side mission級", batman可以完全唔理佢的~

black mask (原來真身被joker捉了, 呢個係joker扮的!)

救black mask 真身時被copperhead的毒"吉"中, 攪到batman差d死 (figure未出, 睇住game圖先啦~)

今集bane好強! 而且有"幾段變身", 感覺上figure的造型叫最型的了.

firefly

最後boss當然是joker啦~

超正
期侍餘下介紹,加油:71:
強帖留名{:1_205:}
support 正係玩過arkham origins
arkham city part2~ (原來太多字唔比一個post post晒, 所以只好分2個post出了~)

主故事之中, 仲有不少的side missions, 其中包括了:
deadshot

Hush

riddler, 今次終於可以見到佢真身了~

仲有Azrael, 佢同batman講預言batman是救世主, 不過最後Gotham同batman都會滅亡呢(唔知關唔關Arkham Knight故事事?)

另外仲有challenge map, 可以用robin同埋nightwing

師兄超有heart,邊cap圖邊介紹玩具,仲要隻隻都齊晒!
師兄超有heart,邊cap圖邊介紹玩具,仲要隻隻都齊晒!
wayinc 發表於 21-4-2014 10:56 PM

唔好客氣~ 我見原來都幾多人喜歡arkham 系列所以開個Post分享下啦~ 其實我都skip o左好多game內的step, 只係簡單介紹下d figure就算~
好齊全喎    :34:
penguin真係.......無計,造型所限,所謂關節就算郁到都意義不大
強人強帖...

屆時arkham knight又可見版主好文...

好期待arkham knight的dc collectibles figure...
完美精華post~~~~~~~~~~~~~~~
今個月好似出埋兔仔蝙蝠俠:71:
今個月好似出埋兔仔蝙蝠俠
ChrisLamXYZ 發表於 22-4-2014 04:03 PM

6月先有呀 >.<|||
clayface好似8月