Toysdaily 玩具日報

查看: 7866|回復: 47

[吹水專區] 電影美國隊長,幾失望......

已睇ca!失望..........................:56:

大片,大製作,比Ironman, Thor都要大,主要人物感情有描述但表面,動作打鬥多但好悶,冇驚喜。

我對很多改編漫画的電影的要求都一樣,忠於原箸設定,用現今主流科學補足,或以合理及有心思意義橋段使角色更立體,有血有肉。

論打鬥場面

比起Spiderman同Ironman,Ca的打鬥是你一拳我一拳式的美式動作,打鬥場境同動作設計亦冇驚喜。

以Ironman為例,Ironman滑翔飛行戰鬥是當年的新視覺經驗,雖以TopGun或以後的空戰片都已拍得很好,但機甲人空戰是首次,好驚喜。武器亦用上現代軍事設定,機甲同Tony的關係亦像大家都熟的家用PC一樣坩User Friendly,控製的螢幕亦用似iPhone般的介面。

Ironman打鬥設計亦是鬥智鬥力。仲有黑寡婦的MMA格鬥技,亦是合理加進打鬥設計中!!驚喜之餘,賞心悅目。

Spiderman有混合知珠網發射同飛簷走壁步法加少許功夫的散打招式,大廈頂空中跳來跳去,知珠網搖蕩主觀鏡亦是空前的。
打鬥場境有大僑,高空大廈,大氣球廣場嘉年華,橫街窄巷地下溝渠,空間豐富。
而家Ca呢...............最叻是飛盾:31: 打鬥場面像他做Show一樣弱........放煙花一樣......返睇Lion Gate的Avengers卡通,Ca都職用格鬥技打交,但電影就................:38:

論感情人物性格
Ca淡淡的..........彷如隔世的愛情!!但可借最還未發生,從來未發生,亦未刻骨,Avengers中惟一的處男...Steve Roger!!:52:

Spiderman感情人物性恪亦豐富,Peter在首集的內心爭扎以比Ca有血肉,更別論第二,三集的起伏。

Tony的法庭戲,怕同人握手接觸等心思設定,都有血有肉。

論智謀

Ca雖然帶住佢team人打丈,但唔覺佢有(或冇描寫)領導力,唔覺佢會振奮人心,打底希魔200次就能說服D戰俘?電影關雲長,Gladiater或Brave Heart內的大將軍就叫做領導能力勒,人心所歸嘛:67: :71:

Ca可加多D軍事設定設計,策略攻城,游擊戰術等,(剛看過內地抗日TV劇"雪豹",有大量不同的現代軍事戰略可參考),或睇下雷廷救兵,加入軍事元素都可令Ca電影生色不少呢!!:71:
以下想寫少少劇透

等等
:64:
點講都好睇過老變3同綠俠
我琴晚睇得好爽好開心

也一早知ca只係為下年套復仇者賣廣告
但我覺得幾好睇,幾滿意
我又覺得OK喎~可能對上果套THOR唔知佢想點, 好似冇咩打過但又冇咩印象
CA主要係講弱者擁有強者沒有的東西, 同理心
戲中個博士搵Steve Roger唔係因為佢弱, 同完成強化後的對比
而係Steve Roger知道力量要黎守護所愛, 博士仲講明無論強化效果如何, 都要做返自己, 做一個好人
而打鬥場面...畢業Steve Roger以前係lost guy一名, 要打得華麗又好似有d唔合理
要靚, 留返avengers吧~
頭像被屏蔽
咁仲有改Chris Evans 做散仔丙 嘅CG 呢?
我覺得好神奇喎.
而40年代嘅NY 好有feel.

係 CAPTAIN America, 唔係General Patton.......
你講到太天花龍鳳, 未學過就孫武兵法.....有要佢好似Spider-man 咁 .....  
你set佢咁無敵, 乜都曉, 有乜好睇呢?
佢係完美嘅軍人, 唔係諸葛亮.....

想睇Captain America 嘅動作, 其實HULK 2 嘅Tim Roth 已經比你preview 咗Captain America 嘅動作比你睇, 佢都有吸Super Soldier Serum.....

忠於原箸設定, 我只可以講, 太花巧嘅就唔係Captain America!

Captain 點會無血無肉呢?  相信第二集會講佢因時空而失去所有朋友, 親人嘅無奈.......
Brooklyn 面目全非, 當年Steve 最愛嘅棒球隊Brooklyn Dodgers 晨早變L.A. Dodgers.
Peggy 我諗都極有可能死鬼咗........(呢點應該會講佢姪女Sharon Carter)
我覺得好神奇喎.

係 CAP ...
Duraxyll 發表於 5-8-2011 09:19 PM

改Chris Evans 做散仔丙 嘅CG 我都覺得好神奇喎.
點做架?,畢比特套奇幻逆緣的CG?:71:

Captain 點會無血無肉呢?  相信第二集會講佢因時空而失去所有朋友, 親人嘅無奈.......
Peggy 我諗都極有可能死鬼咗........(呢點應該會講佢姪女Sharon Carter)
以上我看Lion Gate的Avengers己看過....................希望導演好好處理la.......:77:
:64:唔了解CA都可以睇嫁,但我同時我都唔了解Ironman, Xmen, Hulk, Spiderman, Superman, Batman,但Why我又覺得佢地好睇??
I like the movie.
Overall better than Thor.
I like the movie.
Overall better than Thor.
Macross長谷有洋 發表於 5-8-2011 11:18 PM

好同意,近期佳作
唔了解CA都可以睇嫁,但我同時我都唔了解Ironman, Xmen, Hulk, Spiderman, Superman, Batman,但Why我又 ...
無明: 發表於 5-8-2011 10:44 PM

通常都係睇完戲...就再做下漫畫上gei search.....
講伏筆

1/. Red Skull 在挪威一古教堂內找到Cube, 古代挪威是崇拜北歐神話的(Odin, Thor),後中世紀被基督教吞滅,所次Cube來自Thor北歐神話仙境力量有關都唔定!!

2/. Red Skull 被Cube力量消滅前,Cube的光芒令天空出現Thor仙境的宇宙!!!Cube同愛曳斯仙境有關???
講伏筆

1/. Red Skull 在挪威一古教堂內找到Cube, 古代挪威是崇拜北歐神話的(Odin, Thor),後中世紀被基 ...
無明: 發表於 6-8-2011 03:32 AM

Red Skull 整嗰個機關有粿樹, 係叫 世界之樹Yggdrasil.  北歐神話的
睇完返黎 , 覺得仲好睇過Thor
我覺得好神奇喎.

係 CAP ...
Duraxyll 發表於 5-8-2011 09:19 PM

"想睇Captain America 嘅動作, 其實HULK 2 嘅Tim Roth 已經比你preview 咗Captain America 嘅動作比你睇, 佢都有吸Super Soldier Serum....."

的確,想起Hulk會同Cap打,我的確想起HULK 2 嘅Tim Roth的打鬥方法:67: