Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 電影美國隊長,幾失望......

Cap行頭,帶住各國不同人種戰友歸營地時:69:毛管動!!!

大美國白人救世界:69::70:
Batman也不會飛天,Batman也只是人類,但點解Batman the Dark Knight駒駒一套英雄片,拍得動地驚天,心服口 ...
無明: 發表於 10-8-2011 01:02 PM

你自己再慢慢研究吓Batman同Captain America呢兩個角色先再作比較啦唔該
再講,我覺得Dark Knight可以咁動地驚天,都係靠Joker呢個角色,但係,要用條命嚟換,值得嗎?
Cap行頭,帶住各國不同人種戰友歸營地時毛管動!!!

大美國白人救世界
無明: 發表於 10-8-2011 01:23 PM

但係呢幾嗰角色都係漫畫中嘅人物, 大多來自Nick Fury and the Howling Commandos.

Dum Dum Dugan, Gabe Jones, Jim Morita, 甚至Union Jack.  只係Union Jack只係無著戰衣, 只用James Montgomery Falsworth名義.
有事請教,

究景1941年連載的Cap有乜故事?

近代冇乜人提過舊故事,我小時睇Cap卡通時一開頭就話佢是二 ...
無明: 發表於 10-8-2011 01:18 PM

都唔同時代,當然冇乜人提啦
主要都係講Cap打納粹軍希特拉同Red Skull等令你毛管動嘅大美國白人救世界
有事請教,

究景1941年連載的Cap有乜故事?

近代冇乜人提過舊故事,我小時睇Cap卡通時一開頭就話佢是二 ...
無明: 發表於 10-8-2011 01:18 PM

- 因為正傳係講1964 解封.
1941年連載的Cap都係講吓打納粹.
1950 年就講打共產黨.

但由於 1945 ~1950有Captain America 嘅漫畫, 同1964解封有出入, 所以有少少補原故事話其實呢個時段嘅Captain America 係由幾位當上.  打共產黨嗰個係一位狂熱嘅fans, 改頭換面成Steve Rogers 一樣樣.

- Lionsgate 的 Ultimate Avengers卡通 係改編自Ultimate universe.  Ultimates 係比較近代嘅作品, 所以Ultimate 世界嘅 Captain America 係近代d 解封.

Ultimates 1, 2 中都有講及你所講嘅 "時代變遷的傷感和不斷執行任務來麻醉自已" 情節.

- 除咗Red Skull, 同 Crossbones, Hydra 等, 的確係比較少出名嘅敵人.
Batman, Spider-man 已經係比較多出名奸角嘅英雄.
我本人覺得Captain America 比較喺Avengers 先至比較有魅力.
Batman 同Spider-man 比較可以stand alone d.

Batman也不會飛天,Batman也只是人類,但點解Batman the Dark Knight駒駒一套英雄片,拍得動地驚天,心服口 ...
無明: 發表於 10-8-2011 01:02 PM

我都係覺得 The Dark Knight 喺好睇, 但都係要Batman Begins 先set up 到.
Captain 係origin story

大大咁比就好似牛扒同蘋果比, 兩樣性質有少少唔同, 有少少一相情願.

:64:

但由於 194 ...
Duraxyll 發表於 11-8-2011 10:48 AM
好似牛扒同蘋果比...........都係電影丫..........:64:

不過咁,你又提出左樣野,batman movie develop左好耐,Cap just begin........,
So batman movie 好D唔奇!:71:
你自己再慢慢研究吓Batman同Captain America呢兩個角色先再作比較啦唔該
再講,我覺得Dark Kn ...
Devil_Fudou 發表於 11-8-2011 09:28 AM
要用條命嚟換?:?
兩回事Wo..................
但係呢幾嗰角色都係漫畫中嘅人物, 大多來自Nick Fury and the Howling Commandos.
...
Duraxyll 發表於 11-8-2011 10:16 AM
oh!!原來有典故的!!

但由於 194 ...
Duraxyll 發表於 11-8-2011 10:48 AM
多謝資料補充,好中肯的解說..........Cap先天不足,冇Batman 同Spiderman咁多故仔作根據,所以電影故事係單簿D,導演又力有不弟.............:64: :56: 何況,大美國主義並非世界通行.............

但Movie Cap亦有好的一面.............但要講又講唔出:42:
THE DARK KNIGHT的確好睇
不過我覺得係batman movie
係JOKER做主角既MOVIE
路蘭拍心理片好出色
可能係JOKER的瘋狂 今佢錦上添花
但是亦有短點
因為著重JOKER
1.喧賓奪主
2.TWO FACE的心理轉變刻畫不足
FYI
無明: 發表於 11-8-2011 07:01 AM

有某幾樣野唔同意.
其實好多人講大美國....

無錯, 美國隊長起初係比較所為啲政治宣傳性質嘅漫畫
買債券幫國家的確係當年嘅吹向.
呢影射到當年美國隊長政治宣傳性質嘅開始.

但0係我心目中,美國隊長唔係單單做美國走狗.
係唔同嘅作者下呢位英雄會進化,

呢個係好多人對Captain America嘅誤解
反而係Captain America 反對SHRA條例
如果覺得唔啱, 美國唔係叫佢行東就東, 西就西.

- 而導演係當年Star Wars 嘅 concept artist.  http://www.rebelscum.com/TLC32Space.asp
呢隻就係佢本人.
http://www.ourradio.hk/web2/inde ... :film&Itemid=60
FYI
無明: 發表於 11-8-2011 08:01 PM

見解獨到~

美國隊長 原來係抄《財叔之橫掃千軍》?
綠燈俠 原來係抄樣板戲《紅燈記》.....
有某幾樣野唔同意.
其實好多人講大美國....

無錯, 美國隊長起初係比較所為啲政治宣傳性質&# ...
Duraxyll 發表於 11-8-2011 11:31 PM
oh.........e隻原來是佢當年後生?:73: