Toysdaily 玩具日報

查看: 14992|回復: 20

[玩具報告] 重裝之翼!!!!—ROBOT魂 SP ARX-8最終武裝SET 完全玩評報告

今個月等左好耐,到左月尾,終於有好多野玩了﹗﹗先來第一擊,ROBOT魂 ARX-8最終決戰武裝﹗:34:
之前大家有睇我個ARX-8個玩評,都知道我俾左幾高既評價過佢:http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=152162&extra=page%3D3%26amp%3Bfilter%3Ddigest

如果大家未買ARX-8既話,不妨睇下小弟個玩評報告,入面講哂成隻野既特點和注意事項~~:73:
本體方面,基本上唔駛講:靚,好玩,多武裝﹗

去番我地個魂SHOP限定先。:65:

個盒出乎意料地大盒,之前重以為係細細隻啦......:50:

盒背﹗

內容很豐富,有翼,有武裝。

先睇下武裝先。大家都知我鋪癮,玩AS系列,你唔玩佢既武器,就真係唔太抵了~~:36:

先玩下支腰炮先。整得都幾靚仔~~應該可以CROSS OVER俾ARX-7玩下,不過時間有限,下次先啦~~:35:

唔同角度都影一影先~~~:77:

有兩支槍仔。本來用來夾係個心口隻機械臂上面,不過都係拿係手玩下先~~

其實我個人而言,唔太LIKE佢隻臂,因為上架真係好麻煩,而且都真係幾易跌,用左幾多時間去固定佢~:69:

睇完D武裝,去大家最關心既機翼環節。講真,呢隻翼比上一次個隻,真係型左好多。大家睇下D飛彈先,真係非常非常之DETAIL﹗:71:

好整齊,好靚仔﹗

背面一影,都係好靚仔﹗:71:

好﹗係時候拿上架玩了﹗基本上,上架之後都係非常好﹗

成副武裝上哂架,真係俾人「屈機」既感覺,佢既豐富和實在既程度,已經冠絕了ROBOT魂系列﹗:71:

真係有D氣勢,小弟影左好多隻ROBOT魂,其中ARX-8個樣真係幾惡,而且加埋副野真係好大隻﹗:73:

正面一影,手持腰炮﹗:52:

再來手持SHORTGUN一影﹗

呢張影完之後,我覺得有D似STRIKE,原來加左隻翼之後,真係會有「識飛」既感覺﹗:43:

武裝雖多,但係條理分明,每一件武裝都有佢既存在意義﹗

可以擺下唔同既POSE。不過注意一點,就係佢個支架真係有D危危地架,所以玩個陣要份外小心,如果唔係一下子拍左隻機下來,就咩都甩哂了﹗:43:

可以手持支大炮玩下先﹗~~

做一個小嘗試,就係將隻機放係地下度,企就梗係唔得啦,跪都勉強可以,不過由於背部太重,一跪就向後翻,結果都係要整D野係後面LONG一LONG。:73:

總結:
成副武裝整得靚,無得彈,而且ARX8背部既孔夠多,所以隻翼同隻機都連得幾實在下,唔怕玩玩下分體。
不過,美中不過既點,都係有既。
首先,個架整在太「林」,呢個架應該係ACT5,佢支底柱OK,不過連住底柱個支接駁野就真係唔多實淨,變左一擺少少動作就會出現「拍低」既問題。
其實ACT5個底柱係「受力」方面做得幾好,但係其他位真係做得麻麻地,ACT4反而係最平均既支架,受力方面不及ACT5,但係用來擺POSE絕對一流﹗
多謝大家觀賞﹗
如果大家想睇多一點ROBOT魂報告,請到小弟的BLOG:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079:64:
哈哈,呢頭先話冇人做report
個頭就出現啦:66:
回復 2# kyo353

UPLOAD左相,依家打埋D字上去先~
大大係琴日取貨?
great one!!!!!!!!!!!!!
i want to buy it also
It looks really good.
But I am waiting for the revo. version.
靚係幾靚但有d 累贅
頭像被屏蔽
呢隻係幾有型....可惜係限定!! 睇睇遲d山口式果隻質素如何!!
回復 8# kenonline

山口隻本體無改過,如果無視佢個頭應該都OK~~~:69:
expensive or not????????????
回復 10# felixllt

貴唔貴又真係好難講得準......因人而異~:80:
回復 11# kkkiii0079

:66:yeah
u got the point
where  u bought it????
:71::71::71::71:
感覺比電虫DATA WEAPON SET抵~
不過我只愛ARX 7~好彩~
我訂貨買番來架~~~