Toysdaily 玩具日報

查看: 33724|回復: 39

[個人收藏] [給我一對翅膀] EVA 醒覺版

唔計NIGHT COMBAT 版, 唔經唔覺, 呢隻已經係 R魂系列 <SIDE EVA> 既第3隻魂SHOP限定. 但係鬼叫係新劇場版中, 佢係做得最出色, 個人最滿意既EVA 可動FIGURE 咩. 所以要齊一SET, 就缺定買SET最好既. 好在EVA 劇中既機體有限, 唔會好似而家拉打咁百幾個FORM, 要齊人小弟都仲應附得黎.

有入過任何EVA系列既R魂都應該知到可動性有幾驚人吧, 唔洗多講, D圖已經講得好清楚. EVA本身既設計都有好多共通點, 有D野唔洗隻隻講.

比起普通版少了兩把槍及小刀, 換來更換成醒覺版的配件. 變身過程簡單快手, 比起SOUL SPEC 容易得多.

上色同其他R魂EVA 差不多, 主色是消了光的膠, 膊頭上的甲落重消光, 紅色HIGHLIGHT 部份就上了十分SHARP 既螢光色. QC 無咩接受唔到既大問題, 不過上色就無通版的初號機好.

呢隻R魂其中吸引之處就係呢個六角型既AT FIELD EFFECT PART, 在其他FIGURE 暫時都無出現過 (山口遲D會唔會參考/抄唔知), 仲跟STAND, DISPLAY 時可以擺個小場景.

AT 力場同之前的有D唔同, 今次隻色實好多, 無之前既咁靚.

腳底DETAIL 都唔錯, REVOLTECH 版好似無, 但係記得十幾年前既HG  EVA 模型都有. 關節無普通版EVA-01咁緊, 但係就一D都唔鬆, 容易玩好多. 影左咁多相, 扭左咁多下都仲OK頂得順! 企得起身!

呢張無意中影到好似英文版 EVA 1.11 DVD 封面

係時候介紹下主菜, 醒覺版.

重生的手部, 在每隻醒覺版都有佢既特色. 係 魂SPEC 當中, 那金粉加上頭明膠既效果我就好鍾意, 只不過手部的型狀不太自然, 選擇又少. REVOLTECH 就加了一些EFFECT, 都看得出少少心思, 可色又係手型少, 加上手碗可動能力低. 呢隻 R魂反已係呢方面無咩特破, 但係就勝在可動性高, 多手選擇, 另到擺POSE 非常自然.

換上個CORE 只需邏就胸前兩塊甲, 唔洗成塊擇出黎, 比起SOUL SPEC 放便及容易得多. 造型都贏SOUL SPEC 幾條街, 同更有垃體咁. SOUL SPEC 個版本睇落好怪...好胸又平, 有過大, 身形比較似TV版EVA.

醒覺版個頭口部係可動, 可以擘開既. 其實唔明點解普通版做唔到. 十幾年前D EVA 模型都得啦!

兩對角可以調換, 但係就比普通版小了一對. 其實隻FIGURE 只有兩樣野唔滿意, 就係對眼上色可唔可以唔好上到分開兩忽!? 好在唔近睇都唔太差.

差唔多影完先發覺唔幾得左裝個光圈...唔怪得擺POSE 擺得咁輕鬆. 呢個又係隻 FIGURE 缺點之一. 由於光圈係插係背部平時插電制個度, 加上可動低, 當頭部轉個陣, 個光圈唔會好似SOUL SPEC 裝上頭部背後咁, 跟住個頭郁.

“我什麼也不管...把凌波還來!!!”

主身隻紫色同普通版不同, 但係同劇中夜晚出現時隻色幾似. 只少唔係由普通版綠轉紅咁求其.

太長, 要分兩PART POST

主身隻紫色同普通版不同, 但係同劇中夜晚出現時隻色幾似. 只少唔係由普通版綠轉紅咁求其.

全家幅
係呢度快快講下每隻醒覺版FIGURE.  由左至右, 魂SPEC, ROBOT魂, REVOLTECH, KUBRICK

魂SPEC合金成份重, 定價都唔算太高, 夠大隻. 不過同新劇場版的造型差好遠, 身型比攪似TV 版 EVA. 有好多位都唔惦. 對腳上塊甲個位唔知點解會咁低. 面相又係失敗, 眼下個嘴位過長, 又圓. 同其他醒覺版SIDE BY SIDE對比...特然覺得好樣衰. 個 NERV 總部STAND 更加唔夠力SUPPORT 隻咁重既 FIGURE.

作為魂限ROBOT魂, 價錢係會比較貴, 非 FANS 應該都唔會諗. 不過真係幾隻之中最靚, 同最接近原作. 亦都係3隻之中, 為一可以擺到劇中出然既 POSE 而又擺得自然. 3隻只比我買一隻的話, 一定會係呢隻. 另外個兩隻真係玩到有D把火, 想兩對腳企得貼D都做唔到.

REVOLTECH 我係跌價先入黎玩下既, 如過平入想要隻醒覺版都OK既, 上色好似比另外個幾代REVOLTECH  EVA 好DD.

有好多想擺既POSE 都做唔到, 自由度好低. 其實覺得呢隻岩比擺POSE 唔叻/懶既人玩, 扭兩扭就有個動感POSE. R魂同SHF多關節得黎, 擺得差既話有時好怪.

EVA KUBRICK 係"破" 版既第2代當中隻隻都好出色. 上色同QC都出奇地好, 同之前個兩SET差好遠, 仲上足消光. 手部同光圈用上透明件都睇得出無偷工減料. 好可愛.

3RD IMPACT ......會由 2ND IMPACT 的結速, 繼續. 末日即將會來臨.

最後一幅圖唔講得笑!
好正, 不過最衰冇電影版, 最後比人封印個畫面, 如果有埋個枝長槍 + 埋件 effect parts, 呢隻野就可以講係 perfect la
最後一幅圖唔講得笑!
地獄滾球 發表於 20-7-2011 00:07

Thanks 原本諗住整幾幅, 但係都幾花時間. S.I.C. 影月張背景紙真係好岩用 :)

好正, 不過最衰冇電影版, 最後比人封印個畫面, 如果有埋個枝長槍 + 埋件 effect parts, 呢隻野就可以講係 p ...
36韜 發表於 20-7-2011 00:08

:79:到時可能了入隻 Revoltech Mark-VI 粗玩訂住癮先
好正的報告, 我都仲爭衣隻同零號機先齊set, 衣隻我仲諗緊買唔買, 隻零號機已經貴到唔想買......
:71::71::71::71:
好多圖啊~張張都好正!話&#35500;最後果張真系可以&#25886;去賣廣告~:handshake::handshake:
樓主真係對佢好有愛
好正~~:shiny:
可恨之前入左set山口:60:, 冇左後追蘿白魂既動力

貴到冇朋友
:71:
好文好圖~
:*毒呀!!
As a EVA fans, tons appreciated your works!!!
Add marks for your great works!  :)

I haven't time to play with it at all..................... :56:
好吸引&#22021;報告!搞到我心思思...:35: