Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 仲有冇人未買Super HCM Pro Unicron?

Might be better if sell them on ebay~~
Lilith 發表於 11-7-2011 02:18 PM

應該係啦,否則唔會掃咁多,上面位大大...雖然炒家大量掃貨係唔岩,
但人地一定唔會冇腦囉,可能醒過你添啦,如果只做香港就死得啦,
我有時都去ebay或淘淘搵下d 舊玩具,好多香港人係上面賣野,
香港炒唔起既野,唔代表外國炒唔起:78:
回復 61# 超級玩具迷

先生你有經驗wor
請問近排有d咩炒得起? 小弟想搵d外快 :61:
個人覺得, 呢隻冇咩可能再炒得起, 要起幾年前都起咗, 唔係肥趣都唔會咁樣當"死貨"拋售; 如果各位師兄 ...
白少一 發表於 11-7-2011 06:20 AM

9,800 yen > $59x before
but now they easy to get @ $ 29x
if sell out at orginal price , also earn $30x la
over 100% return wor .
if use daniel wholesell price (rate 7)
sell out oversea , how much they can earn each ?? :78:
我頭先去黃埔分店諗住買隻SHCM Pro Unicorn, 但已經起價賣#$*, 見佢加o左5草, 加上自己又買o左fix隻full armor, 所以pass:78:

反而目到MG o既雷射大砲同埋full armor rx78都係賣!$*及@$*, 所以各掃一隻返屋企:p
回復  超級玩具迷

先生你有經驗wor
請問近排有d咩炒得起? 小弟想搵d外快
Assassin 發表於 11-7-2011 04:03 PM

哈哈,我冇人地咁多錢掃貨呢,買1,2盒就有,我仲有屋企人要養,
我係有d經驗既,之前聽到公佈出神話12宮ex,咪放左1set 舊12宮出去,仲賺左幾條魚咁多,
我算唔算炒家,係咪咁樣做都係炒家,如係我認囉...

我係咪應該由依家開始買每盒玩具都要開單,d單全部keep起,到我唔玩果陣,
要放果陣原價出去,再帶埋d單出去俾個買家睇,仲要講,拿冇賺你地錢架,純粹唔玩放返出黎喳,
如果人人都咁樣做,相信呢個世界應該冇炒家lu...

我都係見上面位大大咁講,發表下意見,真係有咁多錢去入貨,仲要拎餐死,不如我拎舊錢去買股票算啦,
唔係依家連買股票都俾人鬧炒家掛
頭像被屏蔽
剛路過北角肥趣,見有十幾隻放了出來,另外三四箱貨仲未開,每箱十幾隻,點炒呀,炒家入左,都唔知佢地點放 ...
聶風 發表於 11-7-2011 06:49 PM

我只係知yahoo個價不斷插緊:x
頭像被屏蔽
哈哈,我冇人地咁多錢掃貨呢,買1,2盒就有,我仲有屋企人要養,
我係有d經驗既,之前聽到公佈出神話12宮ex, ...
超級玩具迷 發表於 11-7-2011 06:16 PM

就呢位ching唔信有炒家掃貨, 同埋覺得唔照價賣自己收藏就會比人封為炒家, 我upload呢幅相比大家睇, 佢個袋已經有5~6隻unicorn, 肥趣後門收銀台面有3隻, 1隻係過緊bar code scan,  你話佢係自己玩定係炒? 重有炒家定義係有人大手係店鋪買入所有貨, 另其他人失去以同樣價錢買入這貨品機會, 所以如果店鋪抬高價格賣野我個人唔覺得係炒
頭像被屏蔽
剛從黃浦肥脆回來,見超過十盒Super HCM Pro Unicron,分三處放…

睇既人多,但唔見有人買,只聽到大家都喃喃自語:「本來唔駛三魚喎…」(可見TD真多人睇~)

可能要俾多五草大家都唔甘心…但其實呢隻34X都抵…

小弟最後一咬牙拎了一隻去收銀處俾錢,雖然有可能明日又會賣番三魚樓下,但到時再撲出去可能已唔夠人搶…

為免向隅,死就死啦~ 而且,呢隻真係34X都抵
我係有d經驗既,之前聽到公佈出神話12宮ex, ...
超級玩具迷 發表於 11-7-2011 06:16 PM

Brother, Gain 大約分2種: investment gain and capital gain, o你玩左幾年既神話,由本來自己玩,到想free D 錢出黎買新野,咁係叫capital gain. 唔算炒家。

前面條友買成七八盒,又唔係自己玩(吉姆渣古就話買多幾盒組小隊), 如果証明到佢短時間內放售,就係investment gain.
就呢位ching唔信有炒家掃貨, 同埋覺得唔照價賣自己收藏就會比人封為炒家, 我upload呢幅相比 ...
treebear 發表於 11-7-2011 07:50 PM

我個人對炒家定義: 就算我去買一盒,跟住"有動機"去放上某網站或店舖寄賣賺錢,
就算只賺$10,都係炒家行為,因為果$10你已經袋左落自己荷包;
就我自己為例:我上面講我因為神話出ex ,所以放左1set 舊12宮出去,1黎開返d位出黎,
2黎套現返d錢,但事實我係賣左比自己買返黎仲要高,多左錢落袋,某程度上自己都係炒家,
所以有時見到某d post話自己買左d咩,最後唔岩玩或其他問題放返出去,可能剛好出面升左,冇蝕到仲賺左,但可能佢唔認為自己係炒家,純粹唔岩玩放姐,都係1盒姐,但我會覺得你都係,因為你賺左錢嘛...
以上係我個人意見,一定有人認同或不認同,你話炒股票係咪炒家,我會覺得係囉,銀行美其名咪投資,實際咪又係炒,
你話買左棟樓自己住左幾年,殄樓價升放盤出去,咁係咪炒,我都會話係,你"有動機"拎出去賺錢嘛

我冇話唔信冇人掃貨,不過係話人地掃得如果只做本地市場可以話死得,而且仲已經揚開哂,想再係本地返身要等好耐,
所以話職業炒家既話通常有其他地方散貨,業餘果d只可以講句,你慢慢等啦
yahoo 見一個post 投訴一個
yahoo 見一個post 投訴一個
不死鳥 發表於 12-7-2011 22:48

投訴乜o野呀???:?