Toysdaily 玩具日報

樓主: sundaydriver

[分享討論] DeAgostini 1/10 ENZO FERRARI ~~ 方程式的公路繼承者

好心你就斬埋先過黎啦。。。
你成三百磅,搬得郁你我都算係異稟啦!!
sundaydriver 發表於 18-10-2012 09:36

斬左件先過黎咪唔新鮮囉:38:

陣間你地又話唔新鮮要彈貨喇:blame:
斬左件先過黎咪唔新鮮囉

陣間你地又話唔新鮮要彈貨喇
timyin 發表於 18-10-2012 09:39 AM

要新鮮我就唔食哩d酸夾臭啦!!!:78:
我要食梅香呀!你好記得買鹽添呀!!!
要新鮮我就唔食哩d酸夾臭啦!!!
我要食梅香呀!你好記得買鹽添呀!!!
sundaydriver 發表於 18-10-2012 09:43

得喇.............得喇................

皮六食神:78:
Could u tell me where (which book shop) I can order DeAgostini 1/10 Enzo full set?

Please pm me, I cannot pm you as I am a junior member here.  Thanks.
Could u tell me where (which book shop) I can order DeAgostini 1/10 Enzo full set?

Please pm me,  ...
roisterer 發表於 2-9-2013 12:02 AM

其實香港肯同你訂既舖頭已經好少。。。
更何況哩架已經係09年既產物,
我都係咁好彩响佢啱啱出完之後無耐,
响佢官網搵倒佢仲有全套訂,
先即時搵相熟商舖訂。

之後都好多人問過我,
但係sorry,真係無晒貨。。。

不過你可以不時留意下E悲或者日本也苦,
有時都會有人放出黎。
剛剛望過E悲有一架,
但係係完成品。。。

另外曾經有師兄响政府網站搵倒有代理商可訂購,
但係要註冊公司先訂得。。。
我無資格所以無追問落去。。。
:78:
另外介紹下下一架1/8系列:
LAMBORGHINI countach LP 500S
http://deagostini.jp/lcl/#

其實香港肯同你訂既舖頭已經好少。。。
更何況哩架已經係09年既產物,
我都係咁好彩响佢&#2187 ...
sundaydriver 發表於 2-9-2013 02:27 PM

師兄,全套65盒大約幾重?
大部份盒幾長幾闊? 我想計計運費
1/5 scale

師兄
剛剛Bid 到一套連展示箱 希望中秋前送到

想問問安裝完成後要點保養?
師兄
剛剛Bid 到一套連展示箱 希望中秋前送到

想問問安裝完成後要點保養?
roisterer 發表於 11-9-2013 10:06 PM

sorry呀,啱啱仲打緊d資料諗住畀你參考。。。:(

回復 189# roisterer

{:1_226:}  anyway!先恭喜ching入到好物!!
係全套未拆??

其實保養都同一般合金車差不多,
最緊要唔好長期曬住,
有展示箱就最好,
無咁易入塵。

而車殼因為係金屬,
所以我一開始就問車房朋友攞左d臘水同佢打臘,
真係唔同d架!

另外佢係用筆芯電,
試用電之後最好拎番出黎,
唔係好易瀨野!

至於砌方面就要考你耐性,
因為有d地方,
睇完說明書都未必明,
而且經驗話我知千祈唔好順住期數黎砌!
要先消化左整套流程先至開工,
原因係佢續期出,parts未必係順序出,
所以有時會叫你拆番散上一期再加新parts,
固此耐性同唔好心急係至為重要!!!

再有唔明隨時討論下丫!:65:
回復  roisterer

anyway!先恭喜ching入到好物!!
係全套未拆??

其實保養都同一般合 ...
sundaydriver 發表於 11-9-2013 10:35 PM

有4盒已開,其餘未拆
因為時限為9月11日10時左右 心急所以Bid左先{:1_208:}
多謝師兄提醒
臘水是不是用系真車果D?

無錯,睇完說明書都未必明 見過有歐洲版 但唔識睇
英國英文版,出左幾期就停左 外國D師兄都幾無奈
最後只能買日版

問:第14期係咪曾經出錯? 所以出第二版?
sorry呀,啱啱仲打緊d資料諗住畀你參考。。。
sundaydriver 發表於 11-9-2013 10:21 PM

總共幾重?
用幾多個箱運來?
總共幾重?
用幾多個箱運來?
roisterer 發表於 12-9-2013 01:23 AM

四盒已拆既意思即係其他原裝包裝都未拆?:handshake:
咁真係難得,不過亦會令郵費貴d。。。

實際重量真係答唔倒你。。。
以下作參考:
1。車本身大概重5-6kg;
2。65本書大概重4-5kg;
3。如果全部未拆原裝包裝既話,應該裝滿5-6個集裝箱(14" x 19.5" x 9.5");
4。另外當然仲要計埋包裝既重量,都可能有2-3kg。
有4盒已開,其餘未拆
因為時限為9月11日10時左右 心急所以Bid左先
多謝師兄提醒
臘水是 ...
roisterer 發表於 12-9-2013 12:44 AM

臘水係用真車果d,
我果隻係白色帶綠既膏狀。

另外要留意哩套既組裝說明書同其他有少少出入,
佢係雜誌還雜誌,組裝說明書係每期獨立一張。
我當時拆既時候就係miss左哩樣野,
最後無左張24期。。。
{:1_229:}

至於你話update既問題,
哩類模型係經常發生!
所以反而一次過買有著數,
正如我尋晚講過,
要先go through一次先好開始砌!

我都記得係有更新組件同砌法,
不過就唔肯定係邊part,
我都要睇番說明書。。。
:(