Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 點解大家接受到三一萬能俠無得變形,但係就極度抗拒無得變形既變形金剛(電影版)?

而我都係寧要型唔要變刑.  而家我係最多會拎隻 1/3000 Macross 變黎變去, 其他如果兩個 mode 我都鐘意就買兩隻 display 晒兩個 mode 算...好似 Zeta 咁.  不過我就一路都唔明點解睇完超時空要塞D韋基利點變形之後睇見D Transformer 唔會得啖笑咩!  D 畫功又差, 個故仔同劇情又老土!  所以我由細到大都冇買過一隻 transformer 玩具.:38:
回復  Karaku
>唔做番同電影裡面一模一樣既變形?
你認為那種鬼扯的變形以現今的技術做得出來麼?
手榴蛋包飯 發表於 2011-6-16 01:31 PM

「如果唔係,點解電影版既變形金剛玩具,就算係同一個角色,
但係每款都要係唔同設計,唔同變法丫.....
喺套戲裡面,已經變過比全世界人睇啦,點解出玩具仲要重新設計過呢?
唔做番同電影裡面一模一樣既變形? 」

(對唔住,文字上表達得唔好,我意思係,若果現實裡面係完全做得到的話,
點解件玩具仲要重新設計過變形系統. 而唔做番同電影裡面一樣既變形方式!)

個人總括: 現時電影版變形金剛玩具,就同以前HALFEYE既完全變形三一萬能俠一樣,
變形方式,根本同 動畫/戲 裡面既變形方式唔一樣(因為根本無可能),
(分別就只係HALFEYE完全變形三一價錢貴好多.)
而唔少人都選擇要外形為重~(靚好多麻!)

電影版變形金剛玩具呢,同樣,變完出黎之後既人形態都根本唔同電影裡面個樣...。
而重外形,名叫電影版變形金剛玩具的東西,既遭遇就同三一萬能俠完全唔同勒~:78:
三一設定上是有機橡膠金屬(我作)跟本在玩具上冇法實行,大家冇奇望,而三一在計定上機械人上オ最有型所以大家根本不介意合不合體:$
而變形一開始是以變形做買點,大家都接受了能變形才是變形金剛,另一方面電影版個樣太樣衰:(,不能變形誰買:x