Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 點解大家接受到三一萬能俠無得變形,但係就極度抗拒無得變形既變形金剛(電影版)?

大家睇下三一變型段片就 唔會想唸佢究竟會點出完全變型:66:

http://www.youtube.com/watch?v=erc_qlppQaA
回復 31# sk9091

好似之前既大大所講......
「用泥膠就差唔多......」:66:
唔係丫,起碼我就絕對讚同忠實重現 Robot-mode 才是TF玩具首要考慮的重點~!

更覺得得一直以來TF大部份玩 ...
人仔貓 發表於 16-6-2011 10:01 AM

EXACTLY MY COMMENT
所以對於作為變形�合體死士嘅我,電影版變形金剛同三一都唔好!
電影版變形金剛:太花巧,太複習!複習到好organic, 啲機設好有器官feel!
三一就根本係天馬行空,就算係動畫裏面都係三架機撞埋一舊就變咗機械人,離譜!
我投票兩樣我都抗拒!
回復 9# Karaku
>唔做番同電影裡面一模一樣既變形?
你認為那種鬼扯的變形以現今的技術做得出來麼?
人形蜈蚣,真係三一萬能俠人形版,Good movie.

quote]咁即係話我只要飲多D三鹿奶粉同百香果紅茶再逼兩個麻甩佬飲大量三鹿(以下略),
再組合成人形蜈蚣就可以 ...
隨感一亡魂 發表於 16-6-2011 12:50 PM [/quote]
Transformers的市場定位一向係sell可變, 由G1開始已經係咁. 不可變的TF自然唔會好HIT
其實我都真係想講一句, 無論係卡通定係電影版, 乜變型金剛的變型係合理的嗎?
淨係講大黃蜂個車牌, 變機械人之後可以無啦啦變左v字咁放係皇要部位, 鐵皮前面個bumper變機械人之後又可以幾合型咁折曲反u字咁放係胸前, 文哥個d車輪明明係橡皮, 都可以 自己抑開縮埋, 所以我覺得變型金剛同三一萬能俠無分別.....
ps, 唔記得講, 我係一個寧願佢變唔到型, 都想要返佢"原本型態"的玩家....
機械既野你唔會明架喇~~~

呢個帖子個主題又有少少以偏蓋全, 唔係個個都同意以上講法...

每個人對玩具都有唔同既要求/想法, a喜歡有得變形但唔型, b唔在乎變形而喜歡型d既... 亦有c喜歡又有得變形又型...:35:...

至於三一合體問題...
三一既合體由三機以人形蜈蚣方式結合, 再生出手腳... 合體過後 3機的比例明顯有所不同...這與變型/合體的合理與否沒太大關係, 而是在玩具上能否做到生手腳同變比例且價廉物美...  與其說大家接受到, 倒不如說是不能接受... :31:

最後... 和志同道合的人討論就好... 何必在乎不必要的見解:38:
變形金剛唔要變形,即係一隻金剛
kirin小黑 發表於 16-6-2011 04:15 AM

係街坊廚神果個:35:

講真,tf玩具以前唔睇說明書我都曉變
宜家tf d造型越黎越誇張……
無錯,雖然可係變形,但睇埋說明書都未必變到
而且d接合位又「精緻」,試過幾隻一買返黎無留意,變形果時大力左少少就斷左……
真係唔變好過變= =
其實, 真三一係以三一核心爐為推動能力, 而變形時以三個男性苛爾懞, 再加上熱血, 將精神力量注入三一戰機內 ...
馬仔 發表於 16-6-2011 12:03 PM

亞sir,介5介意講得簡單小小,我本小三科學未講到:p
頭像被屏蔽
我接受唔到無得變形嘅變形金剛﹐亦接受唔到變形後外形唔惦嘅變形金剛
講真﹐其實以今時今日造玩具嘅技術﹐絕對可以造到兩全其美﹐但奈何變形金剛間玩具公司(Hasbro/Takara)都仲係將market個target aim喺兒童(16-)而唔係aim喺有經濟能力嘅青年(20~30)
我早幾年都已經唔明﹐以Hasbro/Takara嘅實力﹐絕對可以又開條line for兒童(16-)個market又開條line for青年(20~30)個market...你睇人哋Bandai﹐既有兒童(16-)個market﹐又有青年(20~30)個market
簡單d講即係唔駛講,因為簡單係講唔到架, Sorry! !

亞sir,介5介意講得簡單小小,我本小三科學未講到
88643 發表於 16-6-2011 06:53 PM