Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 點解大家接受到三一萬能俠無得變形,但係就極度抗拒無得變形既變形金剛(電影版)?

個人喜好:
玩變形金剛因為佢變形好玩.
玩三一只因為佢夠型!
其實我一路都好想知31係點變型, 睇怕連劃果個人都唔知.   :DD
三一的賣點是熱血,嚎叫,超級系,有三人份的精神可用,喜歡佢的朋友我想都是因為以上幾點而非變形系統.
TF的賣點是變形,可玩性,無左當然有些朋友會唔多接受.
其實再講埋GUNDAM都得,佢好多時都無合體啦,D客都唔係咁執著麻.

背景不同吧,畢竟變形金剛從一開始的賣點就是變形,如果沒有了變形這個機構那靈魂就不在了,但三一的賣點是故事和機體造型,如果玩具能再現動畫中的雄風就足够了

再者就同上面所說,三一的變性機構本身就是不合理的,所以設定才採用可以變形的材料,整個外殼可以變得跟粘土一般,如果玩具要再現這一點的話豈不是每次都要玩家自己塑形...

真正意義上能實現完全變形造型又忠實原作的應該就是蓋塔號了吧,這台機體的路線就和變形金剛一樣,是先設計出能變形的玩具再發展出漫畫和動畫的,這樣一來玩家拿到手就不會太失望,無奈這台機體人氣實在難以和經典的系列相比...

實際上能實現“完全變形”的三一還有一台,就是合金魂GX-06中的蓋塔3!不過三台機體沒合體的時候比例和造型都差異巨大,記得動畫裡3號機合體的時候,頭部的野熊號在變形時會一瞬間縮小很多的...
在我眼中,電影版的變形已經係超現實
要三一完全變型, 我剩係諗到用泥膠整
點解大家接受到"周瘦娜"唔著衫..但如"夏胃e"肯除晒比你地睇就極度抗拒呀..?

無聊一諗:67:
如題;
點解大家接受到三一萬能俠無得變形,
但係就極度抗拒無得變形既變形金剛呢?

如果選擇要可以完全變 ...
Karaku 發表於 16-6-2011 02:59 AM

大大有所不知,套真三一真係唔係左插右插甘變形,而係由空間製造物質再經細胞重組咁生d手腳出來,架飛機只係器官一部份,根本冇得變..
唔transform得既仲可唔可以叫transformer?
其實, 真三一係以三一核心爐為推動能力, 而變形時以三個男性苛爾懞, 再加上熱血, 將精神力量注入三一戰機內, 而戰機以高份子聚合體力量, 轉化成加碼射線, 再加上食用塑化濟同三聚清安, 令到物理上作出變化, 由固體狀態變成半液態, 形成主體各種部件, 合體時以光合作用形式, 再吸收光與各機的色素, 變出身上不同顏色, 因為合過程非常繁複, 所以一般人同物理學家都應該明白.
因為"三一"唔係叫三一變型俠:34:
而"變形金剛"話明叫變形,梗係要變到形啦:45:
其實自己對變形金剛識唔識變形,而無咩特別既要求,不過就咁樣......

如果隻金剛係識變形既,咁我對佢其他既要求,好似係像真度,倘要求會比較降低一點,因為隻野既賣點係變形,咁唔該佢真係整隻可以變形既野比我玩,咁我就覺得ok了......

不過如果隻野既賣點係「外觀忠於設計」,如果佢真係整得好似,咁我真係唔介意佢唔識變形的,就好似嚟緊要出既o個隻唔識變形既柯柏文同埋大黃蜂既模型咁,雖然佢真係唔識變形,不過就而家所眕返嚟既情報所指,隻野既外觀同設計都好接近電影既設定,唔少大大都幾鍾意呢隻野(不過應該幾貴,自己都唸緊應唔應付入......)

其實我覺得係D玩具要銷售市面既時候,一定要對自己既賣點同埋定位作出好明確既聲明先,就好似EX合金真三一咁,佢既賣點係整得好似同埋形,所以佢由一開始就o係市場上面同所有既人講:「我係賣似同埋形既!」同埋大家見到佢真係好似同埋形,對於變形既個問題對玩家嚟講就變得無咁重要了......

對於變形金剛呢一種玩具,的確因為佢個名,會令好多人對佢既要求都偏重咗o係「變形」o個邊,所以一向「變形金剛」既玩具都係以「變形」第一,「造形」第二,絕大部份既變形金剛都可以符合到「變形」既呢個要求~

而點解會有人唔鍾意o個種「唔識變形既變形金剛」呢?其實應該有2個解釋......

第一:就係市面上既老變迷都將「變形」呢個因素放o係第一,覺得變形金剛既玩具係要識變形先可以叫缺變形金剛,咁我自己都覺得係合理,因為呢個的確係變形金剛既最大賣點,但係因為「會變形既變形金剛」玩具已經出咗太耐,久而久之大家開始接受唔到一d唔識變形既變形金剛......

第二:o個d「唔識變形既變形金剛」玩具做得太差。既然佢無咗「變形」呢一個身為變形金剛玩具既最大賣點,咁大家對佢地既其他要求一定會多咗都埋高咗,咁但係整出嚟既玩具不但無得變形,仲要個外觀都無嚟進步,咁身為比錢既玩家,梗係唸「都係比咁多錢,梗係買隻識變形架啦!」

最緊要就係隻玩具推出市場既定位,
佢係賣變形的話就大大聲同大家講「我係賣變形既!!!」
佢係賣外觀的話就大大聲同大家講「我係賣外觀既!!!」
唔出聲的話大家就會將自己既個人意願放咗落去隻玩具度,到開咗盒之後先發覺隻野滿足唔到自己既要求,咁咪會不滿lo......

只要明確講出自己既賣點,我唸呢兩種呢變形金剛玩具都會有佢地各自既追隨者既~
其實, 真三一係以三一核心爐為推動能力, 而變形時以三個男性苛爾懞, 再加上熱血, 將精神力量注入三一戰機內 ...
馬仔 發表於 16-6-2011 12:03 PM

咁即係話我只要飲多D三鹿奶粉同百香果紅茶再逼兩個麻甩佬飲大量三鹿(以下略),
再組合成人形蜈蚣就可以合體變形了嗎?

咁如我想與兩個美女合體又應該點做呢?
之前龍馬,準人同傳士個女玩"2王一后大合體"果陣條女死左wo...
咁係咪證明一定要男+男+男先可以成功呢?
好有趣的TOPIC 其實變型機械人 我一直以來都套用四個字 " 腦內補完":66:

只要我喜歡那隻機人 就好似三一  有咩唔合理我就 " 腦內補完":36:
回復 27# 豬潤

這的確是最合理的解釋阿:71:
但"型"=帥氣,形=外形,搞清楚兩個字阿~