Toysdaily 玩具日報

查看: 2475|回復: 10

[新聞] 殯儀業辦文憑課程吸新血

隨着人口老化,本港對殯儀服務的需求將會不斷上升,連殯儀業都要找新血。九龍殯儀館董事程廣寧下月正式聯合殮、殯、葬三個界別的行內人士,開辦殯葬專業證書及文憑課程,包括38小時的實習,希望讓外行人接觸殯儀業消除誤解,吸引新血入行,更稱業內部分銷售員年薪過百萬。
九龍殯儀館董事程廣寧說,殯儀業以往沿用師徒制,外行人多難以入行。他稱,雖然近年行業慢慢對外開放,但行內一向缺乏專業訓練,以致服務良莠不齊,殯儀業需要專業培訓及發牌制度,以完善監管,他說﹕「殯儀形象不好,如果無專業的培訓,提升形象,只會愈來愈式微。」
聯合殮殯葬三界別
程廣寧曾與本地大學探討開辦殯儀課程,但因雙方對課程意見不一而未有成事,於是設立私人的「7749有限公司」,和殮、殯、葬三個界別的行內人士,一起開辦殯葬專業證書及文憑課程,希望提升行業形象,吸引新血入行。
執骨師傅:要落手落腳做
參與開辦課程的7749有限公司董事總經理袁伍鳳,從事石廠、執骨等業務逾20年,她指出,是項課程涵蓋面廣,從基本殯葬到殯葬業的營運與行政管理都有,比坊間一般只提供殯儀銷售的課程更全面,收費介乎7749元至9789元。
不過,年過50的執骨師傅鍾志和坦言,要真正學懂便要跟師父「落手落腳做」,不是讀課程就可以。他又指出,從事殯儀業最重要的是克服心理障礙,「有的第一天上班,(揭棺後)見到未完全腐化的屍體,嚇得即刻跑掉。」
IVE亦有意開辦課程
香港專業教育學院IVE(柴灣)工商管理系系主任甄鼎君亦指IVE有意開辦課程,不過要先了解市場需要,確保課程內容及師資符合資格等。
從來紅白二事就最好賺...

講真... 做殯儀業真係一啲都唔易... 喱啲錢真係抵俾人賺...
回復 2# 小櫻
紅事現在都唔係咁好賺了...
我呢一刻就打緊價單婚宴,4皮野,唔少,但計起來都仲係好緊...分分鐘平手,唔好講賺...
有D錢都係抵比人賺的.
回復  小櫻
紅事現在都唔係咁好賺了...
我呢一刻就打緊價單婚宴,4皮野,唔少,但計起來都仲係好緊...分分鐘 ...
warxv 發表於 15-6-2011 12:52 PM

咁又係... 家陣結婚婚宴之類競爭大又多花臣... 做得唔好分分鐘被人怨足一世...

所以有時唔好話人收得貴...
回復 4# 小櫻
可以分享一個例子.
香港某大酒店,個客要浪漫要點蠟燭,咁我都叫個客問左酒店先,酒店比先好用,咁酒店又托塔都這話得.
好到做個日,一見蠟燭就講有問題,又話有塊鏡面第日要用唔好整花,咁我都話得,無問題,再唔係唔用都得,不過一見個客又乜都無問題了.好完場後,鏡上有蠟,我答應得一定幫佢攪,但有D滴枱布上的就來找我麻煩了,我講你答應個客的,我都話可以唔用架,又係你話好的,咁有責任都兩份啦,酒店一於無計傾,要賠,
當中的官僚道理我明,但打價的同事一時唔明,無將D風險打落去,咁咪又出事囉.

所以有時唔好話兩百萬個百日宴好好賺,人地連一椅,一布都自己運去唔用酒店的,樣樣係錢呀.
我自己都攪緊結婚, 可能我比較喜歡自己一手一腳攪, 所以從無想過要什麼wedding planner的. 不過白事來說, 到o左o個日自己都唔會知了(因為已經去o左另一度), 所以都唔關我事哈哈!
回復 6# jeffloh
提外話,我想過如果有玩具友結婚,一次過SHOW晒D合金人,12"公仔出來做個留影區,路引用晒星戰的光劍,舞台攪到好似D大空船指揮室,咁應該都好震撼下...
回復 7# warxv

我有諗過show d figure出來, 不過當晚一定勁混亂, 到時唔見咁d就"大檸檬可樂"了...
路引用晒星戰的光劍,舞台攪到好似D大空船指揮室,咁應該都好震撼下...
warxv 發表於 15-6-2011 06:39 PM

Star Wars Wedding
http://www.youtube.com/watch?v=6Dn2BDjXqqw

http://www.youtube.com/watch?v=wu98bqyLQNU

http://www.youtube.com/watch?v=mBUu3uNYCrs
搞結婚你都仲會去講價, 格價. 但係殯儀呢家野...冇人會去講價, 格價掛! :31:
頭像被屏蔽