Toysdaily 玩具日報

查看: 8838|回復: 29

[Hot Toys] DX10 簡易提升像真度(11樓已經加相)

小弟T-800已經到手,以下有小小個人意見分享其實隻嘢點解唔似,錯不在雕刻方面,面形五官,與及皮膚細紋,佢真係有做足,只要你細心觀察
便能發現其實都好似好細緻。
最主要俾到大家唔似嘅主因係上色問題,
以小弟所見佢上色只上咗60%-70%,眼位,眉心,
鼻亦,權位,面脥,口角,髮腳也沒有上陰影,還有眉毛過幼,眉心眉尾被削走,
導致層次感嚴重不足,真實感下降,如頭頂光源仍可接受,
但正面光便不行了。

其實小弟乃新手,有錯謮師兄指正

首先小弟在網上找來一堆阿諾嘅相片,包括真人照,劇照,Hottoys嘅DX13官圖,Et Bay照參考
工具:
水溶木顏色
高達油性劃線筆 (啡)(深灰) 劃眉心眉角
高達水性淡化marker (透明)雙頭
高達水性marker (淺啡黃色)雙頭
棉花棒及紙巾

以上功具好處係錯咗可以抹走再來過直至滿意為止,但過一日便會蝕入膠質裏面,所以要小心處理
還有提醒未取貨嘅師兄 ((((千萬要注意))))
取貨
大細眼 [右細左大]
長短腳
我換到第4盒  長短腳才無咁嚴重[右長咗短]
冇圖冇真相…………,,,,,,
X2•••••••••雖然我個人覺得已經收貨有餘••••••
請問手機能上圖嗎?請指教:64:
長短腳係有小小,主要係d位吾好,除褲穿番冇太大問題,吾係甘想去換d輪姦貨:45:
大佐:
不是呢 ^^ 我上咗去一次啫,佢俾兩盒已開,兩盒新嘅我睇,見唔嚴重我就要了
還有多謝大佐提醒,我一返去就除佢條褲。
圖都無張~ :cool:
其實呢,係d質素差嘅頭雕至要靠上陰影突出輪廓,只要雕功似,皮膚質感上色靚,係咩光源下都靚,根本無需要化妝。

男人老狗(阿諾),上眼上鼻做陰影?guy佬咩~
yes, no photo no talk.......

呢4張前後對比照,係同一光源,同正面光源
左圖只劃咗眉,未上陰影

借其他大大圖一用,不同光源  眉未劃深劃粗
多謝分享,但我應該唔敢亂攪了......
好似矖黑咗。請問ching個頭同body有冇色差? Thx!
樓主,小弟低手,睇完分唔到邊張邊部分係提升像真,張張都好似好真。
Apllovin 大大 :
頸有色差,所以我連頸位都加咗陰影
抱歉,因為小弟房間燈是黃色,加上手機影的,所以會偏黃同暗,但用肉眼睇係完全正常的,如果白光燈同日光就像尾二左圖差唔多嘅膚色