Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 引以為鑑~~炒家的下場

ICAC同警方終於做野, 拉咗班CHEAP友, 其實唔只iPad, 而家HT的figure都咁多人炒, 有時我都懷疑佢哋的員工會留起d當炒現貨比"熟客", 搞到大部份人去到都已經買唔到, 明明見到架上有貨又話賣晒或留咗比人, 希望各位引以為鑑, 用合法手段買賣啦~~

『電器店職員售iPad收賄

廉政公署證實拘捕了24人,懷疑他們就一間電器連鎖店的平板電腦銷售,涉嫌行賄受賄。
廉署於上星期五展開代號「光明」行動,先後拘捕該電器連鎖店三間分店的13名職員及11名水貨客。
涉案的電器連鎖店職員涉嫌收受由水貨客提供的賄賂,作為通知他們蘋果iPad平板電腦的供應,及協助他們大量購買平板電腦的報酬。
該電器連鎖店在廉署調查案件期間提供全面協助。所有被捕人士已獲廉署准予保釋。調查繼續進行。
(明報即時新聞) 』
我有日響拍賣網見有人一次過放兩箱李小龍causal wear黎bid!除開每隻七百幾八百蚊...
希望有人做嘢!!!!!!!!!!!! 唔好啤人玩晒啦!
HT現貨多數都係同最後一批貨一齊派,架上有貨又話賣晒/留咗比人(可能係換件)是可以理解的,之前WM同BARNEY ROSS我都係最後一批拎,換件時,店員都響架上拎一盒比我換件,而樓主個POST只係個人猜測同AF一D關係都無。

其實炒家好多都係一出就炒,姐係佢地係首批訂貨GE客戶,咁如果店員通知客戶拎貨都要見ICAC, Howard真係要考慮吓執左門市
樓主又唔洗咁偏激,炒家唔係犯法,
只係用不法手段先係犯法.
而樓主更加係度估估下就插HT,好似唔係咁公平.
I talked to a toy shop owner recently. He has got a comment similar to me.
The environment of toy buying has changed. Many buyers are not toy lovers and they are buying toys for frying only. Instead of buying beloved toys, some buyer will only buy toys with frying potential.

Hong kong has really changed. All things can be fried.STOCK, HOUSE, IPHONE, IPAD IPAD2, now toys e.g. 12inch like HT

What a pity! I really like the time when all buyers are buying for playing.
頭像被屏蔽
新聞話....係有前職員人願意做証人提供資料 , 先會捉到...

香港賣波鞋大把reseller 都係咁炒啦 ...未出已經賣哂 ...咪一樣係冇人理

睇住佢成 lot 貨推入去舖頭 , 但已經立刻話賣哂....... 做代理既炒埋一份 , 吹得佢脹咩