Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 大家覺吾覺得HOTTOYS 質數下降中(請認真想一想)

個別來說是退步..其實大步份是停止不前
但overall來講..都係有進步的...
還記得出edward果期...頭雕用左第2種膠料..令頭雕冇晒detail(p1隻ducth都係)
果陳時就真係退步得好緊要
成日有人“申”HT唔復刻,唔番單
但聽說HT的版權係一次性
所以反應再好都不可以再生產滿足市場
結果反而令為買而買的人多了
有理沒理都入
反正HT只有升沒有跌
訂單瘋狂增加
以致QC更難控制.......
生產線overload
再好的design都逃不過QC差的命運

以前訂HT要分幾十批人慢慢派嗎?
大概今時今日HT每有新品推出貨量也不少
如果係笨大之類的大公司可能只係一個噴嚏
但我相信HT實情還在中小企的規模
如果產品可以保持現在的品質
已經合格有餘

我地呢D比果一千幾百買隻12"
又要呢樣又要果樣
會唔會係我地玩家被寵壞,質素下降中呢?
每每只係要人地進步比自己享受

諗番起自己第一隻HT $800的第一隻 jack sparrow
以今日的水準,要雞蛋裡挑骨頭不難
但放於DX03旁邊卻一點都不失禮
或者這就是樓主說的HT熱血的時期∼
頭像被屏蔽
但係我覺得新jill好靚喎...
我自己都有買
雷神我攞咗, 但師兄提到以上幾點在大貨中已有改善, 例如:

眼神已改, 無頭版咁呆
身體高度已 ...
toms110 發表於 21-5-2011 12:16 PM

我絕對認同你講法,他們有改善雷神,
但看回milk,HT有說套甲會改返兩節,等條腰可動,
最後他們都不了了之。
就好幽靈騎士件皮褸,說過兩用,最他們都不了了之。
所以呢...
現在最怕HT在milk話蜘蛛俠對鞋會回軟膠,但怕又不了了之。唉!
頭像被屏蔽
如果只講 ironman 真係靚到爆, 係D驗屍官睇唔開先會唔知足
其他角色真係出得太多太濫, 我就唔會為左新電影又買佢一隻
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
回復  逆天原罪

同意你講法! 冇可能滿足得晒全部人! 由於可能ht係一哥,大家對佢既要求過高? 始終 ...
smilelala 發表於 21-5-2011 12:44 PM

:64:
頭像被屏蔽
如果只講 ironman 真係靚到爆, 係D驗屍官睇唔開先會唔知足
其他角色真係出得太多太濫, 我就唔會為左新電影 ...
布歐 發表於 22-5-2011 08:59 AM

ironman 靚爆係真,但係驗屍官又真唔曬,因為D問題真係好大.....
出親IRONMAN都會咁,MARK V要有心理準備......
頭像被屏蔽
個人絕唔同意HT質素下降,只不過仲未做到完美,仲有地方可以比人挑剔�需要改善。
睇番早年HT嘅出品,同而家的比較,無可否應佢哋係有進步。
無謂再玩"photo hunt", 或攞custom made figure來比較,根本兩回事。
唔敢話HT隻隻都令人滿意,個人應為八成以上係可以收貨,間中仲有驚喜,當然亦有失手,但個人對HT嘅質素仍然有信心。
頭像被屏蔽