Toysdaily 玩具日報

查看: 13720|回復: 20

[改造交流] 金毛獅王--小改善1

幻影機械人的股關節修改
:43:
當大家收到了三十年一遇的金毛獅魂(GX-59)後, 都會發現幻影機械人的股關節前後活動幅度超少,
即係行路都唔可以大步D, 擺POSE都好局限:50:

於是乎, 星期日把心一橫, 為左幻影機械人O既活動能力, 幫佢做左個腫瘤切除手術!:50:

由於手術過程不太複雜, 我只在做了一隻腳時, 拍下了幾張對比圖, 讓同好們參考~~

腫瘤就在下圖的綠箭咀位置... 前後都有!
橙箭咀是切除後, 粗略打磨的狀態.....

對比一下切前, 切後的活動幅度:73:

手術後, 雖然未至於可以90度提腿, 但係幻影機械人而家行步路都可以大步D, 醒神D LU~~~~:handshake:

手術後感, 而家最覺得可惜O既, 仲有都不能轉腰(合體前後), 合體後的屈膝幅度同埋腳踝的遺憾,
望大大們賜教~~~~~

謝謝參觀:)
謝分享,不過.....我落唔到手!!!:56:
謝分享,不過.....我落唔到手!!!
Garycharm 發表於 16-5-2011 12:19

我都真係用左好大O既熱血,先可以把心一橫, 放棄什麼二手價,同佢做呢個手術O架:unhappy:
謝分享,不過.....我落唔到手!!!
Garycharm 發表於 16-5-2011 12:19 PM

ME TOO ~~~ :49:
如果咁樣改左,會唔會易斷左?
咁貴
如果咁樣改左,會唔會易斷左?
馬仔 發表於 16-5-2011 12:27

一D都唔會!:he:
雖然我都覺得BANDAI唔會咁好死啤多兩粒無用O既膠,:(
不過O個兩粒野, 搵黎搵去,研究左好耐之後, 都搵唔到佢O既主要作用....
因為, 我已經拆開左佢個"下體"...係下腹睇過.:36:
佢又做唔到補強作用, 合體又同佢無關....
除非你擔心佢行到咁大步會企唔穩, 迫佢要行得斯文D啦.
如果唔係...果兩粒膠, 同盲腸一樣....可切!!!!!:x
ME TOO ~~~
黑色三連敗 發表於 15-5-2011 08:26 PM

x3 :36:
u a so brave man:71:
一D都唔會!
雖然我都覺得BANDAI唔會咁好死啤多兩粒無用O既膠,
不過O個兩粒野, 搵黎搵去,研究左好 ...
erostse 發表於 16-5-2011 12:40 PM

讚好~!!
BANDAI做成咁...可能係怕佢腳軟..

樓主勇氣可嘉
回復 7# erostse

大大好野:71::64:
亞版幾時有呀?
pk bandai可能諗住第時都係咁cut法跟住出r版..然後又加句"可動度大大提升"來吸引我地買吧:67:
erostse 師兄, 小弟真係佩服到要封你為「勇者王」:71: