Toysdaily 玩具日報

[週邊精品] 本地5.5吋兵器玩具演變(第一把兵器實物係霸刀定小魔神?)

最早出唔係小魔神既兩把神判咩?
最早出唔係小魔神既兩把神判咩?
wpc 發表於 10-5-2011 08:47 PM

邊個最早出4" 呢個問題 好值得我地港漫迷鑽研~
有無朋友 有當期時 小魔神 同 霸刀 出4" 果期書
睇返個日期 對比返 個答案俾大家知
邊個最早出4" 呢個問題 好值得我地港漫迷鑽研~
有無朋友 有當期時 小魔神 同 霸刀 出4" 果期書
睇返個 ...
聖鬥士JACK 發表於 10-5-2011 09:48 PM

期待!
應該係「霸刀」先。
無記錯佢首先出紙兵器,之後出金屬兵器。

之後其他都開始出兵器…尺寸小弟就唔係好記得羅。
如果4吋的話係霸刀無錯,但小弟記得8吋神判在漫畫節中推出(當時名義係開信刀,唔跟書),後來先有4吋出現,天下後來再出8吋絕世好劍炒起,形成間間都出刀劍,到後來12吋,至悟24吋或1:1天晶。
應該係「霸刀」先。
無記錯佢首先出紙兵器,之後出金屬兵器。

之後其他都開始出兵器…尺寸小弟就唔係好 ...
原罪 發表於 11-5-2011 02:19 AM

如果4吋的話係霸刀無錯,但小弟記得8吋神判在漫畫節中推出(當時名義係開信刀,唔跟書),後來先有4吋出現,天 ...
wpc 發表於 11-5-2011 04:54 AM

即係第一次實物化就係神判,但第一次在街上跟書出的就是霸刀?
回復 36# mushroom
如果小弟冇記錯應該係咁,有勞各位指正
如果4吋的話係霸刀無錯,但小弟記得8吋神判在漫畫節中推出(當時名義係開信刀,唔跟書),後來先有4吋出現,天 ...
wpc 發表於 11-5-2011 04:54 AM

謝高手解答:77:
終於真相大白~
8"神判係96年出
8"絕世, 雪飲係97年出(天下輸左:34:)
天下第一把 4" 係敗亡,99年出
天下第一把 5"係大邪王,2000年出
回復  mushroom
如果小弟冇記錯應該係咁,有勞各位指正
wpc 發表於 11-5-2011 06:28 PM

咁霸刀 出左4"之後
知唔知 接著係 新帝國 定 玉記?
回復 39# 聖鬥士JACK
不敢當,大家吹水交流下。JA我記得一連幾期出劍仔(黑盒黃底,有霸刀、虎斷同孕火等),跟住玉記出神兵食住條水大賣,其他漫畫就跟風係咁出。有錯請指正。
回復  聖鬥士JACK
不敢當,大家吹水交流下。JA我記得一連幾期出劍仔(黑盒黃底,有霸刀、虎斷同孕火等),跟 ...
wpc 發表於 11-5-2011 08:36 PM

神兵玄奇 初初出4" 係未 連續出?
我記得火武耀揚 第3期 出4"火武刀, 打後一直keep 住出到五六十期...
好懷念 刀劍熱潮
百花齊放, 睇得 又玩得
回復 41# 聖鬥士JACK

神兵第一期出天晶....
之後好似隔幾期再出虎魄.....
之後越出越密...
回復  聖鬥士JACK

神兵第一期出天晶....
之後好似隔幾期再出虎魄.....
之後越出越密...
棍妖 發表於 11-5-2011 11:06 PM

大概如此吧,究竟實情是否玉記發揚光大,可真要高人指證!
大概如此吧,究竟實情是否玉記發揚光大,可真要高人指證!
wpc 發表於 12-5-2011 04:46 AM

都可以咁講,因為玉記同期有  神兵、神X俠侶、天子4、大霹靂、龍虎門,龍神,一齊出劍仔。
都可以咁講,因為玉記同期有  神兵、神X俠侶、天子4、大霹靂、龍虎門,龍神,一齊出劍仔。
mushroom 發表於 12-5-2011 08:26 AM

新帝國 強勁時同期有 火武耀揚, 赤紅熱血, 紅太陽, 火種, 紅棍王 一齊出
中間仲有本烈火殺人王,中後期有耀武揚威
如果計量濫...應該係 玉記 同新記 兩間...
其他公司 係陪跑