Toysdaily 玩具日報

[週邊精品] 本地5.5吋兵器玩具演變(第一把兵器實物係霸刀定小魔神?)

有無想過, 用絕世好劍當牙籤, 吉嘢食 ??
霸氣, 好有霸氣的說~~~~~~:$
頭像被屏蔽
回復 16# Quentin

小時候(初中)用包乞食附送的刀來切橙皮XD

兵器熱絕對是港漫一個重要的里程碑,
最初應該是玉皇朝吧,之後天下及江湖書也加入戰團,
及後一眾二三線紛紛參一腳,例如最唔啦更的賭漫"神聖俠"也出了一堆...
最後連古惑仔也不執輸了,一於來個浩南大刀!!(對劈時刀尖會變形殺向對手頭顱,非常陰險!!非常超級系!!)

可惜沒留意到兵器熱最後...

我自己因追兵器熱而買的作品有...
(1)神兵玄奇("天晶"與"虎魄"到今時今日依然是經典呢...)
(2)天子傳奇•三(天劍!!雷刀!!)
(3)龍神(龍神大刀?)
(4)神鵰俠侶(七色玄鐵劍地獄...)
(5)古劍X俠傳(D兵器好有心思,"飛仙劍"有彈射,"痛心軟劍"真是軟的,當時仲周圍笑人是"軟劍"XD)
(6)神聖俠(最記得果把故仔沒出現過的鋒之刀...)
(7)包乞食(有一期送子彈#垂及左輪手鎗,全鐵製,全粉嶺的7仔出現搶購潮。
之後開始送軍刀,又是七色地獄...不過佢算是有點心思架啦,送boss級怪物追跡者及主角的銅像)
(8)江湖書反而沒特別買,就只有一本,送的是鐵鏈一條,扣鎖匙果D呢...
不過值得一提是非常陰險的古惑仔浩南大刀(當年買唔到,飲恨)及火武系列也賣過金屬指套及紅極一時的火武大刀及馬灣大刀...

講起來好耐無睇"火武"了,唔知葉知秋死左未呢?
回復 5# 聖鬥士JACK

到而家我都唔明點解依兩把野合左體會勁咁多...

火武系列已經算是超級系了吧~
火武殺爛混果種誇張法日漫都遠遠比不上呢...
回復  Quentin

最初應 ...
隨感一亡魂 發表於 2-5-2011 04:34 PM

好似biohazard
的軍刀搞到滿城風雨
回復 20# mushroom

好像因為出過一次7"軍刀吧...
最初最早出刀仔應該係霸刀,其次係新帝國
最初最早出刀仔應該係霸刀,其次係新帝國
聖鬥士JACK 發表於 2-5-2011 07:35 PM

不過玉記話第一把是小魔神的配劍
不過玉記話第一把是小魔神的配劍
mushroom 發表於 2-5-2011 10:45 PM

最先唔係霸刀果四把包裝可合拼的四吋咩?
    我一直以為係,
    小魔神配劍係點出架?
    我一直以為係,
    小魔神配劍係點出架?
聖鬥士JACK 發表於 2-5-2011 11:16 PM

我都唔清楚....都好多人話霸刀先出。

小魔神唔記得點出。
回復  Quentin

最初應 ...
隨感一亡魂 發表於 2-5-2011 04:34 PM

(4)神鵰俠侶(七色玄鐵劍地獄...
是求敗九絕
所以玄鐵劍有出九色版本:34:
    我一直以為係,
    小魔神配劍係點出架?
聖鬥士JACK 發表於 2-5-2011 11:16 PM

最初應該係霸刀d3吋小兵器:36:
回復 26# pop123

阿,係九色沒錯!!
果時儲到厭...不過無計神X根本就無乜武器可以出...
還是神兵好阿~天馬行空任佢嗡~
4" 兵器 最先應該係霸刀唔會錯
但如果 唔計size
其實最早出漫畫兵器 係~係~ 天下 啊~!!
天下 好早已經出 8" 絕世 同 雪飲
4" 兵器 最先應該係霸刀唔會錯
但如果 唔計size
其實最早出漫畫兵器 係~係~ 天下 啊~!!
天下 好早已經出 ...
聖鬥士JACK 發表於 3-5-2011 09:09 PM

這2把紙盒包裝的絕世跟雪飲刀
盒內還有付1張有編號d出世證書
都好有收藏價值:D