Toysdaily 玩具日報

查看: 25264|回復: 53

[週邊精品] 本地5.5吋兵器玩具演變(第一把兵器實物係霸刀定小魔神?)

多謝Jack送給我的生日禮物,大劫刀一把,眼見家中好多把刀,所以將一些拿出來給大家睇下,等大家知道香港都有玩具出產的。我仲有不少兵器,若大家有興趣我可以再影相。

首先要講為甚麼有5.5吋兵器,原先港漫的兵器由4吋至無限吋不等,但因為家長們害怕小孩拿這些玩具來殺人,所以引起政府關注;結果漫畫聯會為了平息事件,就提出隨書附送的兵器不會多於6吋,而政府就接納了,於是5.5兵器就產生。

當然有時有些不刀槍劍棍形狀的兵器,例如車輪,就會大過6吋的。不過絕大部份都是5.5吋,或不放在街賣。

這十年包裝的演變

較早期的綠玉禪劍,電鍍精美,連書唔過三十(好似)

全盛期的絕世好劍,價錢三十三

可以合體的兩極劍

由鄭問大師設計的天下

磁石鐵盒大邪王,當然價錢不一樣

肥良老師的天殺狂刀,要注意海洋的刀劍的鋼水不下於甚至重過天下公司的

已經步入兵器潮後期的天鈍劍

小劍仙配劍,兩年前的產品,品質算不錯,但加埋劍套都唔夠大劫重。
另外價錢都有三十幾升至四十幾。

最後少不了大劫刀,QC好正,亦重手,多謝阿Jack

唔駛多謝
咁啱天下上星期出, 咁啱尋晚我仲見到, 咁啱我知你有儲兵器, 但我知你唔會再買
咁啱撞正你生日 :34: 所以送俾你
而且價廉物美~

你唔止咁少喎,唔影埋其他?
我等出埋不滅 同千秋 先再一次過出個POST:34:

講返D玩具刀劍先~把把都好正好好玩:34:
回復 1# mushroom

ching講到合體,我記得黑豹出過一把叫神泣,真係好手功!三合一都做得出剌黎!:43:
E?? 挑戰失敗??:50:
回復  mushroom

ching講到合體,我記得黑豹出過一把叫神泣,真係好手功!三合一都做得出剌黎!
miniweapon 發表於 30-4-2011 12:26 PM

仲有火武大刀 火武刀 合體都好經典:71:
頭像被屏蔽
點解?
無明 發表於 30-4-2011 01:54 PM

算啦,不同的位置又不同考慮。:78:
頭像被屏蔽
我比較喜歡黑色個把絕世好劍:)
大大的珍藏很豐富
我比較喜歡黑色個把絕世好劍
J子 發表於 30-4-2011 05:42 PM

+1.
當年d5.5吋兵器
真係造成一波搶購風

尤其係絕世好劍
超正:71:
如果調post者是上帝,我服。

人世間天災禍福無常。仰首問篬天,會得到答案。
但在TD,答案在哪 ...
無明 發表於 30-4-2011 02:45 PM

若調post者真的是上帝,真會服嗎?
頭像被屏蔽

我d兵器早就封印了~~!!!

這也算是對港漫的一分心意呢, 牛兄~~!!!

如果這些不被區分為玩具的話, 那麼TD 也是稍稍令港漫不復再的幫兇呢~~!!!
我有幾把,不過已經氧化左...