Toysdaily 玩具日報

查看: 4165|回復: 16

[詢問] IRONMAN 系列軟膠保養一問

細佬從來未玩過12" 系列,唯對IRONMAN 情有獨中才買了人生第一隻HOTTOY 既IRONMAN VI:43:
最近見有大大話IRONMAN 系列條要既軟膠耐左會變色:47:細佬實在好擔心一隻千幾蚊既FIGURE 會有咁既一日:69:請問咁多位大大有冇D 咩方法可以預防又或者減低呢個問題發生既機會:handshake:
Mark 2應該無問題,Mark 3的退色問題比較嚴重,mark 4及6暫時沒有人報告退色,希望會無事。war machine也有軟膠,但相信沒事。

不要被陽光直射吧,保持乾爽。

不知打蠟能否加強保護?
頭像被屏蔽
甩色問題主要出現於mark iii bd ver, 暫時都未聽到mark iv 同mark vi有甩色現象
甩色問題主要出現於mark iii bd ver, 暫時都未聽到mark iv 同mark vi有甩色現象
O暈 發表於 24-4-2011 11:17 PM

不只bd version,舊mark 3也是
不只bd version,舊mark 3也是

即係紅色就會有問題:79:
唔知係咪心理作用...凝住隻MARK VI 條底褲已經開似同期他部位有色差....
邊有咁快呀!
mk3 bd買了8~10個月就開始退了
我情況算好 頸部退色一些些
腰根本看不出來
mk3初版也會退
但是我很少去玩所以沒退
mk4還未知
我想......等7.8月在看看
即係紅色就會有問題
唔知係咪心理作用...凝住隻MARK VI 條底褲已經開似同期他部位有色差....
kan_law1987 發表於 25-4-2011 12:56 AM

的確我兩隻都有色差(剛玩就有了)
看其他人分享也是有
我想可能是在生產過程就退了
不然就是上色沒一致才導致色差
我想......等7.8月在看看

我唔想坐以待斃...真係冇方法可以避免??:63:
我隻Mark VI 無問題
避免直接曬太陽應該無事
之前有位高人話用雙星臘水抹一下!! 我都有試!
我o個隻mk3 bd ver 條頸同底橫都有褪色......

唔好意思, 想問下各大大知唔知而家hottoys 係咪有mark iv 現貨?!
因為網上有人低價出售, 但就抽走o左個tony 頭同手等...
所以想比較下先~
thx~~:64:

mark iv腰關接硬膠位磨花左:time:點算好
腰關接硬膠位磨花左點算好
O暈 發表於 26-4-2011 10:45 AM

Mark 3 嗎?