Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Hot Toys – MMS150 - Iron Man Mark II (Armor Unleashed Version) Limited Edition

今日睇I 字頭本書有幾句想引用

看到朋友發財,是天下間最令人難受的事
原因看到一些聰明才智看似與自己不相伯仲,甚至稍遜自己賺了一筆~而自己一無所有
如此一來一小部份人賺~又引來一班眼紅~不斷推高

用家買玩具會考慮可玩性~觀賞性
炒家唔會太理尼D同價錢~他們深信不怕買得高~只要賣得更高便可

所以呢~個社會係咁~錢係萬惡又係萬善:$
最緊要拎得起放得低:sad:

i
l

i
好想搵一次訂佢一箱黎自己玩, 整一支壯觀 o既 ironman 量產戰隊, 一箱有幾隻 ?
条腰好似摆悟到爆地pose    ???
炒家買hottoys ironman系列炒都幾大風險

話哂ironman 出名多sad貨:55:

check貨都有排佢地check :34:
回復 350# jerryfai

唔好玩啦,炒家係唔會check 貨o架,你唔見全部都係100%new未開的
開o左就係二手了

sad 貨? 買家自負啦
回復 352# chankb

比例真係好似無mark4,5,6咁正
隻metallic 又確係幾搶:61:
回復  chankb

隻metallic 又確係幾搶
Oldcat 發表於 25-4-2011 06:34 PM

係,個比例唔太型,還有,真係諗唔明,點解條腰會退步左?唉∼∼∼
回復  chankb

隻metallic 又確係幾搶
Oldcat 發表於 25-4-2011 06:34 PM

其實睇得出佢點解要做咁肥,始終IM裝甲,大部分場面只係CG做
電影中睇到內藏O既盔甲實物,係唔需要畀人著得落,D零件做到幾深都冇問題
而人著既盔甲就講線條,冇內藏且非常之薄,好多位仲要CG執至唔會穿崩
要用一隻玩具做晒兩點,我相信一定要全隻重雕先得
但此玩具係改自Mark III BD,原身個舊骨格係冇留位做內藏,即係冇得向內偷位
所以佢D零件位係向外偷厚D甲,個心口同大腿位明顯將身型拉闊
配埋對拆甲腳(呢對腳甲本身可以拆開穿對12吋Body 腳入去,本身又有D雕刻,所以頗粗下),整體感覺就更加身橫腳厚
如果好希望重現電影內體形o既玩家,應該唔會滿意
想像下將呢隻mk2拍埋隻im2 mark IV併埋玩,整體風格已經好唔夾

好在佢係以展示內藏為賣點,咁做得厚肉地D少少都可以接受
可動性就一定冇其他I-M2 figure咁好,
只可以用另一種方法去玩,做一個直立企POST,重現Tony玩具房內既場景,睇多D精細部分,希望佢用最大努力將零件部分做到最佳上色,突出到此作品獨特之處

我相信HT唔係刻意考慮同上代MK2做出分野先至咁樣雕隻新版,但而家新版出左黎係咁厚肉地,咁上一代相對就修長D,各有本身賣點,我相信舊版都仲有少少收藏價值,對新舊玩家黎講都唔係壞事,因為而家舊版個價跌左,喜好舊版既新用家都可用較合理價錢入手了
回復 354# toysbear

用最鍋心的市場策略,最低的開發成本
加大量現成部件,百鳥歸巢而成,那裏會有大改進可言呢:42:
回復 355# Toro
很精確的分析:71:
回復 353# Oldcat

啲油的確十分光亮, 對腳太粗令比例怪怪...

回復 356# Oldcat

的確是件左堆右砌的成品.

如果有誠意其實可把Mechanical Test version 的腳弄幼一些, 及換上Mark IV and VI 的可動腰.  個Display 人頭雕同上次個個也不似 Don Cheadle,不知是否final:67:

頭像被屏蔽