Toysdaily 玩具日報

查看: 13857|回復: 77

[吹水專區] 無記套<女拳>劇情上有驚喜wo!!

6-4-2011:
<女拳>個劇本寫的真好。
每一個角色也有其性格,命運,一環扣一環,
一步步的將每一個角色推向不可避免的結局。
而除了玩弄所有人的命運的唐乙恆稱得上是純粹的惡之外,
每一個人都不是壞人...起碼一開始不是。
雷剛也只是一個失意的人,事實上的確是黃飛鴻令他失去一切,要報仇實在無可厚非...
遊三水只是一個被命運玩弄的可憐小人物,做好人做到又坐牢又俾人打,好難怪佢對正義失望...
黃飛鴻最令人佩服的不是強大的身手,是那份大海般的氣量...所謂的聖人就是指這種可以容納一切惡意的氣度吧。
莫平...算吧啦,吃完便當回家早點休息。唔好怪三水了,佢真心想救你,但現實總令人失望,,,
桂蘭明明是主角,淪為大茄...

9-4-2011:
嘩"女拳"真是夠薑,
堂堂黃飛鴻打交打輸已經好爆,重死埋tim!!
寶芝林經常贈醫施藥,搞到陷入經濟危機?!

夠薑將神話一舨的英雄人物拉回人間,依次真係要俾個good無記!!

ps: 波斯高拍哂桌鬧佢老豆"唐乙恆先係你仇人你重要幫佢?!你係咪痴左線?!"
    果幕演得唔錯,但唔知點解我笑了XD
PS2:講開又講,N年前波斯高演過少年黃飛鴻架wo,而而家個黃飛鴻就演黃琪英...
我覺得,劇情上驚喜講不上,同仍然有x角戀,但幾好睇。
要睇埋有否爛尾先:34:
講劇情上的驚喜,only you就真係有驚喜喇!
大結局死2個人:x
其實我無睇
但 D 人同我講

黃飛鴻個徒弟係黃飛鴻
黃飛鴻個敵人都係黃飛鴻
其實我無睇
但 D 人同我講

黃飛鴻個徒弟係黃飛鴻
黃飛鴻個敵人都係黃飛鴻
玩具 發表於 10-4-2011 12:58 PM

的確...係阿XDDDDD
我覺得,劇情上驚喜講不上,同仍然有x角戀,但幾好睇。
要睇埋有否爛尾先
講劇情上的驚喜,only you就 ...
justwe 發表於 10-4-2011 12:41 PM

only you係爽硬整死佢兩個者,驚喜係有,但效果不好,還望無記繼續努力。
姜大衛, 波士高, 林嘉華都做過黃飛紅:x
我睇過一 D 電影資料,頗激,
話黃先生其實並非那麼好人,甚至「不太好」。

不過弟子豬肉榮等來港後,一眾徒子徒孫都加入電影界,
以電影把黃師父的地位神化了,
有些事件甚至由黑變白。

小弟由電視重播的粵語長片開始,一路睇到李連傑,
一直鍾意睇黃飛鴻。

睇完果本書,個感覺都幾奇怪~~~~
戲情犯駁位 : 年輕的黃飛鴻打羸年輕的雷剛, 因酒後胡言亂語令雷剛漏夜離開廣州, 從而導致雷剛家散人亡. 就算講黃飛鴻點樣酒後失態, 但果種狂, 對比成年的黃飛鴻的氣量. 真係有點兒教兀...再講, 既然黃飛鴻真係有令到雷剛家散人亡, 波士高同佢老豆講就算有人害你, 都唔係黃飛鴻...呀波士高, 之前你仲日日搵黃獅虎報仇, 雖然你老豆最後都冇死度, 但一次不忠百次不用, 你點都對黃獅虎有d保留吧...又再講, 黃獅虎咁德高望重, 係當時o既風氣, 又點會咁容易令佢娶呀貴蘭呀. 好在平叔早走左, 如果唔係見到個姪女咁早守寡, 就真係死唔眼閉....

不過最唔明係套戲名, 點解叫"女拳"?, 莫非貴蘭黎緊有招"劉旋斬"要出, 會震驚成個廣州, 所以先叫女拳!?:DD
戲情犯駁位 : 年輕的黃飛鴻打羸年輕的雷剛, 因酒後胡言亂語令雷剛漏夜離開廣州, 從而導致雷剛家散人亡. 就算 ...
廿一月 發表於 11-4-2011 10:49 AM

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8E%AB%E6%A1%82%E8%98%AD
回復 9# 小堅

真係唔講唔知, 多謝大大袋$$落我袋:64:
回復  小堅

真係唔講唔知, 多謝大大袋$$落我袋
廿一月 發表於 11-4-2011 12:21 PM

唔好咁講,我都係分享下...
其實都係網上資料,唔知真定假...
不過可以用黎參考下...
我睇過一 D 電影資料,頗激,
話黃先生其實並非那麼好人,甚至「不太好」。

不過弟子豬肉榮等來港後,一 ...
Garycharm 發表於 11-4-2011 12:32 AM

我都是食李連傑演的黃飛鴻電影奶大,
電影中的黃飛鴻的身手總是很好很強大呢(仁德倒是無乜印象..)

歷史中真正的黃飛鴻是否英雄呢...
我覺得...很難考究了,就算由那些所謂"當時人","熟人"去解說,
也很難完全排除個人情感,很客觀持平的解說吧...何況更可能同一件事情上有誤會呢?

這類英雄人物還是留在人們心中被尊敬好了:(
戲情犯駁位 : 年輕的黃飛鴻打羸年輕的雷剛, 因酒後胡言亂語令雷剛漏夜離開廣州, 從而導致雷剛家散人亡. 就算 ...

1)人會變的阿,年輕的黃飛鴻年少輕狂,而隨著歲月而變得沉穩也可以解釋阿...
2)波士高這個不孝子從一開始對黃飛鴻的仇恨就不深,很迷糊,
而且青春期正好迷失,被這個仇人育大仲教佢雷皇拳(?)...當他老豆咁拜都很合理阿~
(所以他是不孝子...)
3)黃飛鴻搞忘年戀的確很難接受...不過史實如此,無得傾....
莫平食完便當就早點休息吧...

女拳依個名完全是搵笨....

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-149807-1-1.html
我期待貴蘭VS松本忍