Toysdaily 玩具日報

查看: 15633|回復: 91

[分享討論] 重拾玩具樂趣的方法 (P.1集合24位大大的創意玩法!)

1) 係屋企或戶外影下相, 可以轉下唔同做形
都可算千變萬化,有時可以拎出去同朋友一齊影下相又可以交流一下等等。(tf-autobot)

2) 當大家都覺得依家既玩具已經唔係玩具既時候...
點解唔試下將本身買返黎既玩具,試下改做... (小堅)

3)搵二手, 一來可以平好多, 二來用來玩改造都唔會肉痛, 三來攪完一大餐後滿足感仲高左添! (ambroseya)

4)買完返黎.....
影完相, 放一排,
就可以手痕上下色, 噴下消光..... 攪下呢樣攪下o個樣就會襟玩好多....(CASS001)

5)以前玩玩具靠幻想,依家玩玩具靠觀賞(自由之翼)

6) 睇完動畫,好鍾意,想要,買,玩,玩完放入櫃,係櫃拎第二隻出來玩 (jazz4004)

7) 我細個玩玩具果陣  幫佢地配埋音....
    小學雞果陣  抽果d寵物小精靈公仔  明明冇關節...但都覺得好好玩(空)

8) 同D玩具 都會耐唔耐 攞上玩
    每件玩具都會影相 (聖鬥士JACK)

9) 同我外甥一齊玩 (依家3歲) (virtualman)

10) 細個玩高達模型(你知以前d模型係真係"玩得"嫁嘛),扮對打,然後拆走一隻手之類或拆走少少裝甲扮戰損XD (紫月葵)

11) 想當年, 冇乜錢, 單入一隻 Darth Vader, 放在o係櫃 display 好耐都仲好好 Feel
得閒又拿上手望下 (movie_arms)

12) 細個最鐘意拎住兩隻玩具互撼肉搏 (chachacha79)

13) 自己作1個另外·1ge故事
      例如邊個系勇者 邊個系最後boss咁(gnx2)

14) 擺完 POSE 睇完 , 求其放佢o係台面
      一次過玩四五隻咁... 就好自然會變左一堆玩具山
     罰企呢... 會唔想拎佢上手郁架
     反而一堆野咁... 就好自然久唔久拎上手玩下(玩具)

15) 最大的樂趣就是寫report(隨感一亡魂)

16) 買多一隻上別注色 (hehemimi)

17) 開壇影相~
      用電腦制作心目中的場景玩具合成圖~
      幫玩具加燈,令佢發出光芒!! (Licarly)

18) 儲起其他玩具唔同既武器,用品等等…
      之後交換黎玩。(原罪)

19) 小學時代我好鍾意用d唔要既書簿去製作強化裝甲、武器俾d玩具 (SHOCKER)

20) 加場境去影下相,或者用另外一款玩具一齊玩(有留意開小弟的都會見我成日用美玩去扮日玩)
      再唔係我都會同fd一齊帶d玩具去是旦一個屋企一齊影下相 (拍嘉)

21)  玩具我差不多點都開盒玩下的,只有很個別的情況買多一隻會原隻打包.
       扭下,擺下POST咁,影下相,寫下介紹,就差不多了.
      而我可能有點奇怪的是我在自己的**中是有另一個世界觀的,SHF及REVO北斗,戰國同屬於一個類似戰國的世界,REVO屬於北方強豪天生武力為主,SHF就是科技帶來力量.(不過越
      來越不平衡...)有時都真係會諗D招式來對打一下的(當然一定是點到即止).
      而機械人又有另一個世界,就是這樣拿起不同系列的玩具幻想下佢地之間如果打起來會打成點. ( warxv )

22) 搵d無可動既野撞泥撞去扮打交 (JOKerK)

23) 一邊幫隻macross VF-1A 滲線一邊睇可有記起愛 (cfmok2003)

24) 整返啲爛咗嘅玩具,會對佢地有另一種新體會,好玩咗。(bananaman)

見到有大大話以前的玩具好玩些,以前的TV game畫面差但樂趣多,依家就做不到。

我地享受唔到玩具的樂趣唔係因為炒價,而係因為我地貪心。

要重拾樂趣唔難,但你要忍得。

就係試下玩完一隻至買下一隻,或者一年至買一隻玩具,咁就幾貴的炒價你都買得起。

我地享受唔樂趣係因為我地買得太多,麻木左。

只要一年一隻,你就會找到那件玩具的優點,和不同的玩法。

好處仲有,你唔會覺得屋企無位,老婆唔會鬧你。

錢又駛少左,玩玩具的時間又多左。

減少戾氣.....

貪字變貧就係咁解,你以為買得越得越開心,擁有得越多越開心。

都不是,唯有懂得放手,你就會見到玩具的真正意義。

玩具,其實好簡單。

還記得我細過的公仔紙嗎,對掌一拍就是一個遊戲。

創意就是玩具,歡樂就是玩具,都是不用錢的,花點心思就成了。
無錯but知易行難:42:
無錯but知易行難
y2jo5 發表於 9-4-2011 01:53

x 2
某程度來說~
it is impossible mission!!!
我細個拎住高達把劍  狂插老豆遞比我果舊蘋果  就已經覺得好好玩-.-
少錢買玩具有時都係一個優勢——唔會一有新玩具推出就買
唔係話讚自己... 但學我平時應該 WORK...
就係玩完唔好罰企...
擺完 POSE 睇完 , 求其放佢o係台面
一次過玩四五隻咁... 就好自然會變左一堆玩具山

罰企呢... 會唔想拎佢上手郁架
反而一堆野咁... 就好自然久唔久拎上手玩下
:DD
:)我就會每隻玩具都會盡量同影D相,出下POST咁,過程中都有唔少樂趣
無錯but知易行難
y2jo5 發表於 9-4-2011 01:53 AM

很多事都是這樣,明知正確但因為難做而放棄。但若要尋找真正滿足就是這樣。

若果知道有方法重拾玩具樂趣而不做,就不能說因為其他人令到自己不開心(不是說大大)

既然係咁,為何不選擇一條令自己開心的路?

大家繼續運用創意,講下如何重拾玩具的樂趣!
其實我玩玩具最大的樂趣就是寫report:(
頭像被屏蔽
細個個陣,玩具可能佔你既人生90%...
人愈大,佔既比例就愈黎愈少...
如果為儲一套而買,根本已經失去左本身既意義 / 樂趣...

有時知道隻野幾時出,之前真係好期待,好想一出就買...
但到佢出左之後,又唔覺得隻野真係好鍾意...
估计要少d上td少d行玩具铺
咁就有可能了。。。
買玩具 =想擁有
但玩係要時間,人年紀大就多好野搞...

老老實實,買真係唔係為左玩而是想擁有。