Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 重拾玩具樂趣的方法 (P.1集合24位大大的創意玩法!)

"玩具"對我來講以經唔再係玩具,
買返來開盒擺個pose放入玩具櫃,
每朝起身返工之前望一望,放工之後回家入門口望一望,臨訓之前又望一望......閒時又望一望,
點講呢........似觀賞的飾物多過係拎上手把弄的玩物:67:

以前玩玩具靠幻想,依家玩玩具靠觀賞:34:
"玩具"對我來講以經唔再係玩具,
買返來開盒擺個pose放入玩具櫃,
每朝起身返工之前望一望,放工之後回家入 ...
自由之翼 發表於 10-4-2011 02:03 AM

咁已經夠開心,我都會望一望display櫃

定時就會換Pose或玩具
大家繼續運用創意,講下如何重拾玩具的樂趣!
mushroom 發表於 9-4-2011 04:36 AM

1. 買完返黎.....
影完相, 放一排,
就可以手痕上下色, 噴下消光..... 攪下呢樣攪下o個樣就會襟玩好多....

2. 同埋其實我覺得買玩具,
同一套動漫, 選好一個系列儲就算了
而家下下同一部出幾十條line 點追
超有錢就唔好追玩具, 追下車、追下女、旅下行仲開心

3. 玩具我只會响剛剛出時即日買,
一般會好平, 過幾日已炒起,
咁我就會等幾年先買了, 又唔係等佢開飯.....
除非係模型又撞正我有假期慢慢砌,
唔係其實唔急住買....
只係有d 人成日會炫耀玩具去威威先會趕住天價買
頭像被屏蔽
玩完先再買既態度係好好,
不過當見到有想要既玩具出, 就會擔心遲左買會唔會買唔返, 或者過一排炒到貴哂,
最後就係掙扎買唔買好.,,,,,明明屋企就黎冇位, 又有一堆因上述原因買左未玩既玩具....
支持一下牛牛
講到玩具,其實我都算戒晒禁滯
以前玩開老變, 神話, 合金等等
放棄原因除左位之外,其實越 ...
tf-autobot 發表於 11-4-2011 12:36 AM

甚麼DD?
頭像被屏蔽
dollfie dream
感覺係唔會只係擺係到的玩物
tf-autobot 發表於 12-4-2011 01:49 PM

咁仲有咩玩法?
自從出黎做野, 算有錢買玩具, 真係買多左好多自己未必玩既...
好多時真係為左得到既滿足感就算...
好似聖衣神話咁, 12宮內真正開左盒玩既都只有2盒...
真係有少少無謂!

而家我就多數搵二手, 一來可以平好多, 二來用來玩改造都唔會肉痛, 三來攪完一大餐後滿足感仲高左添!

我返工成日對住D野,超悶既,但我會從悶之中,搵到樂趣...
相反玩具一樣可以咁做...
當大家都覺得依家既玩具已經唔係玩具既時候...
點解唔試下將本身買返黎既玩具,試下改做...

就好似之前隻冥王咁,有人係腰位加塊膠片,可以令到佢唔駛八字腳...
或者再之前既牙狼咁樣,條頸勁長,又可以試下改短佢...

所以我鍾意玩SD,因為由不可動,可以改到可動...
頭像被屏蔽
玩法又好難可以講晒
係屋企或戶外影下相, 可以轉下唔同做形
都可算千變萬化
有時可以拎出去同朋友一 ...
tf-autobot 發表於 12-4-2011 03:38 PM

同朋友一齊玩係好開心!
回復 5#

哈哈哈!我都試過用高達模型o個d爛鬼膠劍插我呀哥呀~:DD
最後插到支劍斷開咗3截:DD

而家唸返都覺得好好笑!!!
雖然把劍救唔返了...
回復 13# 小堅

有時知道隻野幾時出,之前真係好期待,好想一出就買...
但到佢出左之後,又唔覺得隻野真係好鍾意...

400%同意!!!所以每個月用幾十蚊買本「電Hobby」同每日用幾分鐘上吓TD係有助減少因為衝動/貪新鮮而買既玩具架~!
回復 25# cmy

小弟也是!