Toysdaily 玩具日報

查看: 18015|回復: 62

[改造交流] 1/48 VF-1S Max (Converted from Hikaru 1-S)

1/48VF-1喺出咗TV版麥斯同柿崎兩款限定後,應該唔會再有新花款,咁啱舊Packing嘅一條輝1S價錢又幾好,於是決定自己噴番隻電影版麥斯1-S...:!
睇相之前,不如去段片先?
http://www.youtube.com/watch?v=HTKtRkQHzHw

改色過程簡單,只要用噴油膠紙遮蓋淺灰及黑色部分,在餘下的紅色部分先噴一層白色底灰(藍色油透明度較高,而且和紅色的色溫相差較遠,較難遮蔽),再噴兩至三層舊色即可(這次用的是雙星嘅Brilliant Blue)。

飛機

再嚟一張飛機

人仔頭盔用Gundam Marker 改色

Gerwalk Mode

Batroid Mode

側側身(後面塊板摺咗上去!:()

半身照--(Heatshield是透明件,底部上色前面印骷髏頭)只要抺走底部紅色油噴黑色就OK,好方便,正面噴多一層啞光油,冇咁膠。

不知是膠紙太厚,還是漆膜未完全硬化前,太早撕掉膠紙,好多邊位都唔靚:56:

腳眼嘅圓型是先貼膠紙再cut出圓型,因為有高低,比較難Cut得順滑:26:

唔好唔記得噴埋頭部嘅箭咀:73:

多謝各位,請多多指教:64:
喎 super!
吾錯 wor! :71:
小手工,大改變
俾個手指公你:71:
:71:  正!
多謝各位Bro,雖然唔係好靚,不過話晒都係自己加工,都幾開心!:)
好想用重甲送嘅兩對手嚟倒模,咁就唔使隻隻都用同一對手,但係自己又唔識!
:handshake::handshake::handshake:
Good wor:handshake::D
唔錯啊~
最緊要自己開心!:71:
Max 都係"001"嘛?
Excellent!
頭像被屏蔽
:71:
:71::71::71: