Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 1/48 VF-1S Max (Converted from Hikaru 1-S)

HA HA HA....眼冤就真....
自從1/60出哂所有款D後,我就冇心機再自己改機款了....
果堆留番黎自改既1/4 ...
柿崎速雄 發表於 31-3-2011 01:30 PM

得閒搞一隻,得閒又搞一隻啦,最緊要唔好有壓力.:65:
好靚呀!
麥斯係我最喜愛的超時空角色

大A兄,我以前停留喺腦+手+眼殘嘅時候會同你講,你咁笨笨嫁,用錢去買多隻 TV MAX 1A 同FOCKER 1S 去改頭換面好過啦!呢個世界,有錢就得啦,有錢你驚我冇玩具玩!:45::74:

但係宜家我已經大個啦,已經學識點樣去欣賞別人嘅心,佩服同欣賞你有咁嘅心機去 DIY MAX 1S,容許我講句,我相信你呢隻 MAX 1S 比起哥啲炒到上天價嘅玩具更可貴!!:$:71:

p.s. 幾時教我 ar !! :77: :65:
大A兄,我以前停留喺腦+手+眼殘嘅時候會同你講,你咁笨笨嫁,用錢去買多隻 TV MAX 1A 同FOCKER ...
Godzima 發表於 31-3-2011 03:14 PM

真係面紅啦!:35:
have heart VS no heart :71:
sharing vs inch others :$
we love Macross
love VF
not love $
not love "fry" toys

use "one" 1/48 to make Max 1S
better than use "two" to do it

all people are talking recycle , save money , dont waste , DIY
but ready have few , love waste , all things need talking about $ ," inch " others ,
think have $ is number 1

SQUAREONE 的名字是沒有改錯的....
the 「SQUARE」one in TD
還要again
XDDD
始終自己一手一腳做出嚟既野,就算未足一百分,個份開心同喜悅,同買件成品番來玩完放 响度有天大分別。

DIY自己改完係獨一無二嘅,連D咩限定,絕版都要企開一邊呀!
得閒搞一隻,得閒又搞一隻啦,最緊要唔好有壓力.
alchemo 發表於 31-3-2011 02:55 PM

萬事起頭難,每一次決定要落手改都要花好長時間去下定決心...
第一隻改既MAX TV﹣1A,因為係第一次,所以好“呢HEA”,用錯隻藍色,要抹走佢再從噴....不過最痛苦都係工序之煩覆,先上白色PRIMER,再上MASK 噴白底,拆MASK 再上另一邊噴藍色...我本身係非常懶既人,所以成個過程都要咬實牙根去忍耐...但當時實在太想擁有一隻TV MAX 1A,所以整過個程都算係ENJOY∼
去到第四隻FOCKER TV 1S,過程就好好多,但依然係覺得好煩好累人∼:30:
不過好在小弟懶還懶,但一開左個頭就會變得好專心去完成,算係補償番性格上既缺陷∼
p.s. 記的改隻FOCKER TV 1S 果陣係搬左去舊唐樓,務住嚴寒走上天台摸黑製作,要跑上跑落檢視效果,諗起ON居得黎幾好笑∼
多謝各位大大支持!
佢無非都係想多dee人回應佢je,咁多大大同佢打招呼,我估都夠佢high好耐架啦,呢舖真係共襄善舉:77::77:
西利~~~ :71:
萬事起頭難,每一天決定要落手改都要花好長時間去下定決心...
第一隻改既MAX TV﹣1A,因為係第一次,所 ...
柿崎速雄 發表於 31-3-2011 05:07 PM

柿崎兄嘅作品一睇相就睇得出對Macross嘅愛:64:
我細個都住唐樓,都記得上天台噴油嘅好笑嘢,當時重有養貓,噴完要睇實,怕出事!
好有心機.
support!:71::71::71:
Fully support you, Bro A....:71::71::71:
好~~~~:$