Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 旋風火鳥號重生計劃

咁多位師兄應該都知道cm's出既勇者系列~
佢地既關節基本上係可以用一堆粗口黎形容~
只算唔開盒拎出黎擺pose~
d關節都可以"自動爆破"~~
所以小弟有見近期有d跳樓價既revoltech~
就買佢地返黎改造下啦~~

基本上已經解體兼整左一隻腳

背面圖(其實我都覺得有少少唔夾)

最主要係破壞佢本身既關節~做個平面~之後就鑽窿啦~~

鑽完就係咁啦~

再鑽埋另一邊~

用REVOLTECH既BALL JOINT結合~

跟住到上身~拆左佢原本既關節~個窿係大過D BALL JOINT既荀位~所以要參考山口式既入荀方式~
就係斜插啦~紅箭咀就係我鑽既位~左邊已經鑽左~

手臂方面先鑽一個窿~方便一陣做既改動~

呢個係cm's原裝既關節~

cut左連接膊頭個粒珠仔出黎~

用aa膠痴返落去膊頭~咁就可以鑽窿之餘~又唔駛諗個窿大細既問題~
而頭先預先鑽定既窿~一黎方便度位~二黎粒關節係球體唔食力~所以就由另一邊鑽入去啦~

攪掂~~重組~~但係玩玩下之際...手睜既關節都報銷左~~所以要改埋啦....

手臂分件圖

完成~~原定係用最細既revoltech關節~但係發覺改完隻手會太短~所以用大一個size~

招牌pose~

多謝收看~再見~
:71:唔錯呀!
將兩者合體改得好好呀~
家陣因為用環保料做生產,
所以有好多野唔放得耐就會出現一郁就爆或者自後粉碎.......
咁就正好多
回復 3# laiken

不過腳關節正面睇就冇乜野...後面睇會有種不協調感出現...
頭像被屏蔽