Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Toybiz Ironman Hulk Buster VS 炒價 山口 IM mk6

你知我玩6" 玩具小, 而且topic 係 講 hulk buster 而不是 講 marvel 玩具, 用兩隻同款的玩具去比較, 有什麼 ...
gumng 發表於 1-3-2011 09:32 PM

但係你所講嘅係 "以前Marvel 玩具可動性的確比依家Hasbro 出品的強10倍!!" 喎
而唔係單單比較兩隻Hulkbuster喎老友.....

再講,就算係比較兩隻同款嘅玩具,唔同scale嘅規格已經唔同
每一個關節都係成本,而3.75"嘅售價同6"差咁遠,成本當然差好遠
你點可以以6"嘅規格去評一隻3.75"?
Claim down boys, 冇咩好爭拗,係唔係?我自己就覺得其實Hasbro而家都係用番Marvel Legend o既articulation, 差別唔太大。不過我諗儲開Marvel o既同好都認同Toybiz曾爲Marvel寫下光輝一頁!

6" hulk buster 唔係以前的 marvel 玩具又是什麼呢?
3.75" hulk buster 唔係現在的 hasbro 出品 又會是誰的出品呢?
玩6" 玩具的經驗我當然及不上devil 兄,  而且我知道比較兩款唔同scale的玩具, 當然落差會很大!
你說的是正確, 而你覺得小弟無資格去講亦是正常!

但請明白我只是在比較同款的玩具, 而不是同scale的玩具!
兩者比較的地方都不同, 無謂再爭論下去了!
回復  Devil_Fudou

我諗可動性呢樣野唔係用數量來定。

應該用最可動的toybiz年代 figure同鞋廠可動 ...
百龍天舞 發表於 1-3-2011 09:22 PM

要比就應該用相同規格嘅6"嚟比
相信Toybiz 6"最強可動嘅當年隻Super-Poseable Spider-Man
而Hasbro亦出過呢隻Super-Poseable,咁係咪打和?:36:

其實要齋比可動嘅話,點比都一定係Toybiz略勝一綢
因爲Hasbro的確係刪走咗腳板著地關節,但如果因爲呢一個關節就話 "強十倍" 嘅話
會唔會太過份?

再講,一隻figure嘅好壞,唔單單係可動性呢一點
Toybiz的確係好可動呀,但有好多隻都因爲要提高可動性,而令到關節位十分礙眼
你如果玩figure經驗夠嘅話,你就會明白"可動"同"外型"一向都係非常難平衡
而Hasbro嘅figure不論"身型比例"定"外型"都好過Toybiz好多嘅figure

而Hasbro嘅最大缺點"上色",喺最近所出嘅figure已經大大提昇
Winter Soldier, Black Widow, Movie 6" War Machine呢幾隻嘅上色已經比Toybiz有過之而無不及
Claim down boys, 冇咩好爭拗,係唔係?我自己就覺得其實Hasbro而家都係用番Marvel Legend o既articulation ...
Satogill 發表於 1-3-2011 10:52 PM

冇錯,冇Toybiz都唔會有Marvel Legends~
但係個個話support Toybiz support Toybiz,早幾年Toybiz(現叫Marvel Toys)出嘅Legendary Comic Book Heroes
不論可動上色定造型都非常正!而且價廉物美!
但又有幾多人support?最後咪又係死晒貨.....
6" hulk buster 唔係以前的 marvel 玩具又是什麼呢?
3.75" hulk buster 唔係現在的 hasbro 出品 又會是誰的 ...
gumng 發表於 1-3-2011 10:59 PM

咁就係gum兄你嘅用詞令人誤會喇...
你果句 "以前Marvel 玩具可動性的確比依家Hasbro 出品的強10倍!!"
意思就好似話而家所有Hasbro出嘅玩具可動性都比以前嘅Marvel玩具差10倍!!

我當然唔會覺得gum兄或任何人冇資格去講任何嘢啦~~~!! 唔好咁諗我啦~:50:
我覺得任何人都有資格去討論同評論~~
但應該要客觀d~ 無論好定壞都應該拿出論點同理據,咁先係討論嘛~~

btw,其實3.75"我都有150隻:DD
不過有大半都未開,應該會賣返好多出去
因爲想主力玩6"算喇,冇錢玩咁多嘢喇....
咁就係gum兄你嘅用詞令人誤會喇...
你果句 "以前Marvel 玩具可動性的確比依家Hasbro 出品的強 ...
Devil_Fudou 發表於 2-3-2011 12:52 PM

150隻 3.75" ??:30:
oh my god!! i am totally lose......:63:
150隻 3.75" ??
oh my god!! i am totally lose......
gumng 發表於 2-3-2011 12:23 AM

起碼你人格贏我,我已經借錢借到冇晒人格㗎喇:die:
一日最衰都係Hasbro,走去出MU,令到ML變龜速
搞到我冇ML買,又見到MU有d ML冇出過嘅角色,所以先會踩咗落去啦....
但最近公佈咗ML下年會全力回歸,連BAF都回歸~!!!!
所以決定唔玩MU啦~ 只keep同買自己鍾意嘅角色算喇~ 例如嚟緊隻Scarlet Spider真係必必必必買!
留返d彈藥買ML~~ 呵呵呵呵~~~
搞到我冇ML買,又見到MU有d ML冇出過嘅角色,所以先會 ...
Devil_Fudou 發表於 2-3-2011 01:58 PM

375 真係一個好衰o既策略,
迫你兩線雙修之餘,

等你班友仔餓一餓,然後就出乜都肯買~~~:67:
迫你兩線雙修之餘,

等你班友仔餓一餓,然後就出乜都肯買~~~
Garycharm 發表於 2-3-2011 01:05 AM

其實375嘅最大賣點應該係playset同vechicle,但係MU偏偏又一路唔出
不過如果真係出嘅話,我會死得好慘.......XD
迫你兩線雙修之餘,

等你班友仔餓一餓,然後就出乜都肯買~~~
Garycharm 發表於 2-3-2011 02:05 PM

totally agree...before i am very focus on 6"....now...ai....:56:
好似你行街見到正價隻3.75 archangel 冇得唔買 :53:
搞到我冇ML買,又見到MU有d ML冇出過嘅角色,所以先會 ...
Devil_Fudou 發表於 2-3-2011 01:58 PM

我就貪mu細細隻,容易收藏,先至開始儲!