Toysdaily 玩具日報

[其他] Hot Toys 主 腦 : 做 Figure 要 夠 癲 !!

其實唔係想插佢....只係想佢改善,想佢少D出錯先出聲講...
正所謂, 愛之深,責之切...
HT曾經出過唔少令人讚嘆嘅FIGURE...不少HT推出的題材亦係FIGURE迷朝思暮想的...
這的確係事實~! 冇HT, ACTION FIGURE的確冇進步得咁快...對此,HT絕對有貢獻~!
不過都想講...
小錯誤當然會有發生, 但近期D大單野,真係鑊鑊新鮮鑊鑊金....
只要製作上嚴謹D...其實基本都可以避免到....

就求奇數幾單回故吓....
DX02,個頭長短角,出油,甩皮(出油,甩皮唔係一年半載後,而係推出後短時間內發生)...
IRON MAN  BD ver. 戰損效果差強人意,對稱戰損紋,tony頭改用舊頭雕,事前唔通知,直接出貨...
B. Predator, 出貨後身材縮水....仲要話係生產過程正常現像...
咁即係明知會縮,但個版又唔預返大d等佢縮...之前仲要出一幅身高對比圖做selling point...
又冇註明產品會比貨版明顯細小等字眼...咁擺明係誤導....

IRON MAN Mark 4,6....QC差...Mark 6 大量貨品有凹下巴情況....
戰損胸甲唔fit位(基本上係個模出錯,哩個係嚴重錯誤)

一間公司成長路上,必然會有好多個第一次...好多野都要逐步去探索....
不過上面提及嘅事件...大多都係疏忽導致....
做決定之前做多D測試...製作嚴謹D....錯誤自然會減低....

希望,HT你加價同時....品質都要KEEP住至好....
別人笑你太瘋癲,我笑你D FIGURE無QC
deviljamie 發表於 16-2-2011 02:18 PM

:71:
eb賣得貴,成品就麻麻,不嬲架啦 :p
medicom好睇得,好唔玩得,不嬲架啦:no:
ht早期無咁多錯過,現在差了.是個人馬虎,抑或是公司要求降低?:74:
順便搞好d qc同希望復刻下d舊系列
avp個d好想買返但比人炒到痴線:56:
其實唔係想插佢....只係想佢改善,想佢少D出錯先出聲講...
正所謂, 愛之深,責之切...
HT曾經出過唔少令人讚 ...
MAX 發表於 17-2-2011 01:46 AM

寫得太好,也全是我心聲,很有共鳴!
唔況唔癲
D QC咁差
mark 6咁你都出得街?
對唔對得住D客?
頭像被屏蔽
講真你由一間香港小小公司變到咁大  你無班老主顧支持  邊有今時今日  點樣有第一桶金  邊有咁風光  依家產 ...
Artoo 發表於 17-2-2011 09:29 AM

十分同意:71:
咁多人插HT嘅QC, 所以我吾講同吾插啦。
我要讚吓HOWARD, 我吾係香港人。但係我覺得HOWARD已 ...
thespawnx 發表於 17-2-2011 12:14 AM

你有無試過買十隻 HT  figure  , 有8隻要換兩次已上 ?
我就試過
頭像被屏蔽
回復 46# MAX

講得好!不能再認同更多!推!:71:
其實都反映左佢地D廠最善長既都係人型著衫figure,類似Ironman & Predator呢D加工figure佢地似乎做掌握唔到每件部件的QC。
回復 57# neoneo

認同,好似之前推出嘅史泰龍,再之前嘅洲長及狼人,body實淨,衣飾配件高水準,絕對物有所值!Predator除左比例問題,其實QC係唔錯的。Ironman呢類機器人,太多細緻件,QC真係要用多D時間!而家最衰就係要趕農歴年後出貨,攪到無做好QC。老實講,我地一眾fans,唔等都等左成半年,唔爭在等埋果一頭半個月,你HT而家出到咁,我地D fans真係好失望!大佬,你估D錢易搵架!:53:
回復 58# 畢示仁
當然作為客人為左質素係可以等下,問題係HOTTOYS看來唔同以為左質素而唔找生產數同每月開支,唔出貨無錢周轉係佢地WOW...所以每個月好好醜醜先要見下人的.
如果佢真係唔執靚唔出貨咁就真係夠癲了.
其實我從來覺得佢地唔係創作團隊,角色從來唔駛佢地創作,只要跟足原著就是了,反而我覺得他們是一隊雕刻團隊至真!!!!:65: