Toysdaily 玩具日報

[其他] 黑面王換sad貨,真係受氣

做前線服務業既, 真係要有無比既耐性, 同高既eq, 如果將心情放上面上, 無論佢心口名牌係咩title, 呢種都只係初級營業員.......... 仲有一大段路要走.....................

我未必認同留華廣告, 亦唔覺客人大晒, 但如果佢地有朝一日, 佢地經常要面對大陸客, 要服侍果d國內既消費者, 您就知, 香港班客, 係幾咁有品...................

*親身經歷: 有大陸客人問某大公司職員有冇貨, 職員答有, 之後入倉check, 點知冇貨, 再轉告給大陸客人, 點知大陸客人十分不滿, 在店內破口大罵半小時以上, 來來去去都係罵, 點解頭先有, 而家又話冇.....................*
係呀
這個有D COOL,同有D吾想比你換的“感覺”,

如果係肥仔就好細心幫你換同有禮添,
但不見了,
WACOM 發表於 8-2-2011 07:59 PM

小肥不見了...小弟覺得佢係HT數1數有禮待客之員工; 希望佢只是放假, 要消失的應是黑面之霸...:34:
頭像被屏蔽

咪係...一個睇幾盒阻住埋其他客人...
我見過有d用meg light照足十分鐘...有d拎住個盒睇足十五分鐘..駛唔駛呀~
俾佢揀剩個d..咪唔駛賣出去...好心翻屋企睇得清清楚楚先換啦...
上色上到甩晒邊個d又真係要換既...

小弟較好彩...暫時未遇倒邊個特別黑臉..
sales都係人,有時心情唔好或病病地黑臉都冇野,一兩次ok...
但次次都黑臉d就...

回復  GunBuster

Agree! 唔係幫HOTTOYS,但見過有D驗屍官真係好X乞人憎!
kenny305 發表於 9-2-2011 02:10 AM
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
回復  WACOM
如果佢有睇論壇  希望佢見到  我曾經親口對佢講過  好多謝佢肯幫手  見佢左換右換幫我搵 par ...
Artoo 發表於 9-2-2011 12:02 PM

小肥哥確係值得嘉許! 佢都好helpful! 但我更想讚下個矮矮地細細粒黑框肥d既女sales! 佢都好幫我換d 散parts! 因佢地d sad 貨有駐明sad d 乜, 佢會幫我逐盒睇睇!! 我真係完全feel 到新血既熱誠!
頭像被屏蔽
actually all HT staff are good people with good CS...:71:
the reason why they "black face" is probably because many customers check too detail and always demand changing, and most of them will sell it on yahoo afterward.. :38:
to be honest, put yourself in the situation, if you work there for 1 day and 10 customers ask you to change parts 3-4 times and still dissatisfied and give you "face colour"..you will get very frustrated too...:53:
頭像被屏蔽
這題目可改為﹣﹣﹣幫“黑面王”換sad貨真係受氣:58:(說笑已而)
回復 55# hunterelf

oh im sorry but i cannot agree with you, many people exchange does not mean that the staff members can show discontent as long as what the customer demands is reasonable :78:
唔肯定樓主講邊個,不過前排果個哥仔係ok冇問題o既~!!
我只係換左左腳,換完可以即走,但係前面條 ...
trumanso 發表於 2011-2-8 22:28

今日lunch去攞Mark VI,見到有人幫隻predator換件,玩百鳥歸巢、六神合體。攪到位哥哥仔抆頭、抆頸又抆脚,抆到手都痛。到我走時位仁兄重未砌到隻佢認為完美嘅Predator。HT黑面店員真係慘,後面排隊嘅重慘。

話時話,隻predator咁兇惡咁粗嘅皮,咁完美版嘅要求係乜?
今日lunch去攞Mark VI,見到有人幫隻predator換件,玩百鳥歸巢、六神合體。攪到位哥哥仔抆頭、抆 ...
^_^ 發表於 9-2-2011 10:16 PM

e 巴打 我都見到換predator wor 係咪鷹面??? 如果係 我都感同身受... 隻野拆開再組裝 ...成隻解體再重組...之後再研究.... 足足要後面班人等左45分鐘有多....我聽到個sales話得最後呢兩隻....換來換去都ng岩...鷹面照計都無乜麻煩野者... 最大問題都係粒燈者.... 換板野攪咁耐  我真係ng知內裡有咩問題啦 .. :79:  好難怪果位人兄炆爆!