Toysdaily 玩具日報

查看: 12484|回復: 18

[玩具攝影] 又係Robot魂 L-GAIM MK-II

好貴的Robot魂
不過質素也非常之高
入手原因不是因為童年時的機戰(冇咩點玩過...)
主要原因都係因為永野護同對五星物語機體的期待...
買完之後,另出黎比佢企係到....望一眼已經著迷
lei部野係果種比佢就咁企係到就已經好型好有吸引力ge機體
印象中,主角機能有這種魔王級數霸氣的外形就只要Blaster Tekkaman Blade(不是機體吧...)
亦係因為咁,我覺得佢最型都係就咁企係到...
反而其他pose真係唔多識擺...
部野我都滲左線噴左消光的
好多師兄都讚左佢好多次了
今次我就講講冇咩人講ge缺點

高雅

永野護機體特色, 細眼珠,細到要由下往上望先望到,
五星物語果堆仲要額頭突晒出黎,更誇張
不過咁先吸引到一大堆fans

另一個特色,尖頭高跟鞋

袖裡槍...
成部野都好有卡碧尼ge影子
要換件,不過都係好鬆..............

真係唔係幾識幫佢擺pose..

冇睇過動畫,把劍會唔會又係係袖裡槍到拎出黎用?

睇過下op,支炮好似要另外係架車上面拎出黎
再自己插電線,真係用起上黎都幾煩

不過又真係好型...

雙盾,用了雙盾之後個魔王感覺更出
只係好難拎武器擺pose
想講ge缺點其中之一就係對盾到
真係轉兩轉pose,如果唔理下對盾,佢就會跌出黎
個連接關節非常不穩陣

黑鐵色ge大炮真係唔話得...
再一次證明其實只要bandai肯,好多野都可以好高水準

對腳有成堆關節
跪地動作真係一d問題都冇

真係....好型

係時候變形了

說好的缺點,最不滿意的,在變形的換件
要換唔係問題,而係唔易換.....
我第一次變形果時打算拿下一對前裙甲
誰知十分難拿出來,最後拿了出來發覺栓位已經白化,好像快要斷掉的
好了到後裙甲,居然又發生一模一樣的事情
現在我都不敢再變形了...

可能你會問我點解唔用stage令佢"飛起"...

杯具呀..............................
我連一次把它裝上stage的機會也沒有呀
大家看到了嗎??

成部機居然只係用一粒咁細粒ge的去承托住去插係stage上
我將兩件透明件組合以後,再插上stage,然去只係推一推....
咁就斷左...................

雖然係咁....
隻野都係Robot魂中數一數二高質素ge玩具
而且應該冇人會否認L-GAIM MK-II係非常之有型的!
謝謝!
http://hk.myblog.yahoo.com/waven_liu/article?mid=2345
根據大大形容, 呢隻用料真係幾差下

卡碧尼無記錯就是出自永野大神之手的...

要否定L-GAIM MK-II非常之有型嗎?
你還是算算這HM的設計年份,再乘以重戰機的世界設定,再乘它在早期機戰中的地位先...

再者,玩具買來自己玩,難道某某不同意L-GAIM MK-II有型,你就會掉了它嗎?你的價值觀、意志太脆弱了、太注重外在不重要因素的影響了...

入手原因係因為永野護同對五星物語機體的期待...
直接買盒雲史卡玆不就更好?要"尖頭高跟鞋",買獵戶(10"高跟鞋)/火焰女皇不更好(長統高跟鞋,還有乳頭呢)?
多謝大大介紹,長經驗了

等日后跌價了買回來,一定先打鋼枝加固那幾個易損位……
根據大大形容, 呢隻用料真係幾差下
redfish 發表於 5-2-2011 08:30 PM

一D連接位都係ga....不過其他大部份都好好

要否定L-GAIM MK-II非常之有型嗎?你還是算算這HM的設計年份,再 ...
ygat2005 發表於 5-2-2011 08:41 PM

唔好意思,係咪在下文筆有誤令大大誤會了甚麼呢???
我真係唔係幾睇得明大大你ge回覆:30:
成篇野我講左好多次L-GAIM MK-II係好有型ga wo.....
多謝大大介紹,長經驗了

等日后跌價了買回來,一定先打鋼枝加固那幾個易損位……
dbutane1 發表於 5-2-2011 08:41 PM

:31:...

Mobile Suit Zeta Gundam
Original run:March 2, 1985 – February 22, 1986

Heavy Metal L-Gaim
Original run:February 4, 1984 – February 23, 1985

究竟那才是先設計?

要比卡碧尼,FSS中的Helmine都比L-Gaim Mk-2有feel...
Mobile Suit Zeta Gundam
Original run:March 2, 1985 – February 22, 1986

Heavy Metal L-Gaim
Orig ...
ygat2005 發表於 5-2-2011 08:56 PM

HM L-GAIM先的
我未買之前已經知,仲有卡碧尼係永野護設計我都知...
咁又點?
回復 7# waven

但你用字不當:what:
回復  waven

但你用字不當
ygat2005 發表於 5-2-2011 09:01 PM

就係因為果句"成部野都好有卡碧尼ge影子"???
打果時我我都諗過後面加個(係咪應該掉番轉黎講lei...?)
不過一時諗唔到"掉番轉"文雅D ge term
咁就冇加
如果真係因為lei句野令你誤會咁就真係sorry了.....
good pics and 卡碧尼 / Z-Gundam etc MS also 是出自永野之手...
good pics and 卡碧尼 / Z-Gundam etc MS also 是出自永野之手...
taken 發表於 5-2-2011 09:09 PM

我知啊....
本來都想加埋"成部野都好有卡碧尼同zeta ge影子"
不過打果時check番wiki
"機動戰士Z GUNDAM(機動戦士Ζガンダム)邱貝雷、罕布拉比等等,亦參與Z高達的最初設計,雖然結果未有被採用,不過設計卻發展成另一部主角MS百式。而這次的改動經過,亦變成後來百式在故事中的開發歷史內容。"
http://zh.wikipedia.org/zh/%E6%B0%B8%E9%87%8E%E8%AD%B7
唔知之後Z落實個design有冇受佢初時永野護"百式"個design影響,所以都係冇加..
......:71:

要否定L-GAIM MK-II非常之有型嗎?
你還是算算這HM的設計年份, ...
ygat2005 發表於 5-2-2011 08:41 PM

你d反應會唔會誇張左少少..
仲話埋人價值觀、意志...老實講,真係唔明你嬲乜:(
支持先!

不過話L Gaim Mk2有加碧尼/Zeta既影子,似乎掉轉左...

沉穩中見靈動...  簡潔、流線型...  :shy:
我覺得樓主講嘢無問題喎.....:45: