Toysdaily 玩具日報

查看: 13275|回復: 16

[玩具攝影] SIC匠魂 電腦奇俠與美人兒 (機車套裝)

小弟喺幾個月前睇過電腦奇俠嘅兩套漫畫,一睇就立即愛上呢個悲劇英雄:$實在太正喇:71:
美人兒係喺一年前一間舊玩具店抽中。基於美人兒附屬嘅半部機車,同埋漫畫嘅強大吸引力,小弟不斷嘗試搵埋另一半返黎...:!
今日有機會重臨間玩具店,店主又將D匠魂攞返出黎,把心一橫抽一抽...攞一盒上手,輕手chok一chok,強調係輕手!!!:74:(好孩子千奇唔好亂chok{:1_197:})手感太輕,應該唔係電腦奇俠,而且好有機會中返美人兒{:1_204:}比較咗三盒之後,發現有一盒較為重而且實淨...就呢盒啦!!!{:1_213:}即場拆盒,中丫!:$仲要中埋配色:43:

講返件野先,非常精緻:71:雖然size唔大,但造型絕冇因此而馬虎,好過依家某D#高黎買但質素又唔好嘅玩具多多聲{:1_196:}

我地先睇下電腦奇俠同機車

表情係SIC電腦奇俠嘅招牌悲哀樣,好有feel:35:

透明部分造得唔錯,以半光澤嘅方式表現,不過左身嘅透明部分比其他同類少...:38:透明件底下嘅部分亦不俗,線條分明,好detail

右半身方面當然以實色,少許金屬感表達

機車方面,係非常漂亮嘅機械美:35:

車身左右嘅細節有所不同,正~
而車嘅整體,由車頭到車尾,係由流線型轉變成方體。個人覺得成個線條好靚,好吸引:love:原先嘅笨重感冇哂,而且個人好like長到要扒喺到嘅機車~

又講下美人兒
雖然係一個機械人,但卻係好有女人嘅線條,個人覺得線條幾性感:shy:

身體中間為透明,透明色亦並非單一

睇得到嘅線條美:)

多謝大家睇到最後:64:
支持師兄,匠魂系列真係好正,個人覺得細緻位好過現今嘅可動嘅sic,應該可以講係藝術品
師兄good choice,好野黎,呢對同天地雙龍都係好野,不過我果對已經擺到甩晒色,當年d匠魂彩色版又係好難中,d店拆晒出黎散買都幾貴下,而家屋企仲有幾隻單色未開…:42:
原色好難穩,有的都係單賣的好鬼貴~~

師兄good choice
呢對我都有,不過當年的匠魂係可以跟位置抽(大前提係鋪頭冇自己抽起先/換左位置放)
當年我係原盒買,之後放返多左個3隻
回復 2# ryu4103
就咁擺已經夠哂靚,呢D藝術感喺依家嘅SIC到真係未必搵到:71:
回復 3# 蚩尤邪神
回復 4# huoxingsama
難怪小弟搵咁耐都搵唔到...不過小弟曾經遇到一D店主寧可成套賣,都唔想有D賣唔出...
今次真係好手氣:(
回復 5# 神無雙魔
竟然係暗藏玄機,要多多指教:@
匠魂是好物來,值得擁有。真係襯而家無乜人要的時候補補倉!:35:
識買匠魂,一定係買原 box,買完番唔到轉頭
匠魂確實是好物來
我由part 2 開始一路一追
呢part我是有兩box因為幫左彈弓手人買。。。
我覺得呢part已經是走下坡先肇
之後black嘅一part可以說是迴光返照了
不過black嘅少可動可能啟發左之後嘅可動化,因為匠魂就係由呢個交接期淡出。最後啤牌戰隊都好似出唔齊

之後出的第1past的special有出埋另外一對電腦奇俠同電單車(隻電腦奇俠係藍色)

原色好難穩,有的都係單賣的好鬼貴~~
huoxingsama 發表於 25-5-2014 01:02 PM

呢Part係得原色的電腦奇俠同電單車多人要,別色(白色)
隻強人同閃電人都冇乜人想要

匠魂是好物來,值得擁有。真係襯而家無乜人要的時候補補倉!
老文 發表於 28-5-2014 06:55 PM

我想入番SP3,當年唔知佢出,冇同相熟鋪頭留,之後就冇得入,搞到我唔齊電王the next同響鬼的角色
回復 10# 神無雙魔

電王戰隊擺出來確實幾有形
到而家我都擺佢地在握手位
[img][/img]

回復 7# 老文
已經淪落到冇乜人要嘅地步?!:@
回復 8# ZeroCool
冇錢...買唔到全box...買咗又冇位擺...{:1_240:}
回復 9# 龍星丸
小弟都係後買...對歷史真係唔太熟...多謝指教:64:
啤牌戰隊好似出得兩個成員...唉...何解要停產呢...:42:
回復 10# 神無雙魔
個人比鍾意鴛鴦色嘅電腦奇俠:35:
大大冇咗SP3真係差好多人先齊人:69:
回復 11# joveinhk
電王戰隊唔錯:71:
小弟只係得一隻rod form...

匠魂系列 figure 已成經典, 小弟當年花咗唔少錢買拆盒貨 (因為小弟只儲原色版)..., 由 Volume 1 開始, 真係冇諗過盒蛋可以賣咁貴...

都係當年出啲人物吸引: 電腦奇俠、黑魔、天地雙龍、閃電超人、伏魔三劍俠、小露寶同埋昭和拉打等都係好物, 重點係 SIC 始祖竹谷氏同安藤氏唔只監修仲落手落腳做埋原型, 所以我覺得舊匠魂更值錢。

匠魂真係正!可惜停左,好多系列都唔齊人
我都抽水貼下

我都嚟獻下醜。。。 :shy: