Toysdaily 玩具日報

查看: 11090|回復: 26

[玩具報告] 我的3.75載具 名車誌之一----真正的烈火戰車 GMC Vandura (A-Team Van)

近日期待的兩大電影:IRON MAN 及 GI JOE都成為大家討論的焦點,

個人是一定會入戲院捧 IRON MAN 場的,但玩具實在沒有甚麼吸引力,故熱切期待的心情反而不及GI JOE

講開GI JOE,實在等那些3.75等到我心痛,唯有玩下些舊野,解下相思之苦~~

今次介紹的並不是真的GI JOE產品,而係非常合GI JOE 的3.75玩的載具------ A-Team Van

看80年代通天奇兵( THE A TEAM )的ching無理由不認識此架正VAN的,
基本上她的出鏡率不會比4位主角少的,相信不少當時愛看通天奇兵的人都會很喜歡架VAN:love:

而之前2010年重拍的電影版中,此車出場比率很少,出場不久便很快被壓毀了~~~{:1_217:}

看看玩具吧:

今次介紹的是
Hot Wheels 出品的 Elite Cult Classics A-Team Van(比例為 1:18) 及
Jazwares Inc 出品的 Classic A-Team Van (比例大約為1:15)

Hot Wheels 出品的 Elite Cult Classics A-Team Van

Jazwares Inc 出品的 Classic A-Team Van

其實在我之前出過的POST中都已經介紹過Jazwares Inc 出品的 Classic A-Team Van ,
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=171158&highlight=

所以今次重點介紹下Hot Wheels 出品的 Elite Cult Classics A-Team Van

Hot Wheels 出品的 Elite系都是金屬車,
故這架Hot Wheels 出品的 A-Team Van 都幾重手

為方便讓大家瞭解Jazwares Inc 出品的 Classic A-Team Van 與 Hot Wheels 的有幾大分別,我試下逐項比較下~~

以下Jazwares Inc會簡稱為 2010電影膠版 ,Hot Wheels 的則稱為HOT版

先看細緻修飾的表現

HOT版除了金屬成分高外,其各方面如水貼、上色等也是十分精緻的

2010電影膠版 則是甚麼水貼都欠奉........{:1_222:}

同樣是細小的水撥位,HOT版造得很幼細

2010電影膠版 方面就真係欠點誠意.....一體成形{:1_237:} ......唯一好處是唔會斷........

HOT版的倒後鏡有貼水銀貼紙,唔照到面都呃到人.....

2010電影膠版 的就只有軟膠一塊.........

車頭的細部表現方面:

HOT版 防撞欄方面,好貼車頭,車牌及頭燈都好靚{:1_221:}

相對而言,由於 2010電影膠版 是用軟膠造,故有少許軟皮蛇的表現.......
車頭沒有車牌,但就有個假鈎

車頂方面
HOT版 車頂大燈與車頭燈一樣效果,而車頂天線的頭兩條是金屬天線,尾那條就是軟膠

2010電影膠版 車頂燈固然求其,而天線就一條都無.......

車窗方面
HOT版 的是半開的.....方便鈍胎透氣

2010電影膠版 的就一片過

車廂方面
HOT版 內的咪錶面、腳製等全都附上,基本上車籠內的細項都能表現出來:71:

2010電影膠版 除了有軚盤外其他如咪錶位都沒有製作........

2010電影膠版 只有很少的音響位的雕刻.....聊勝於無

車門開啟方面
HOT版 除了能開啟前車門,也能開啟後門,開啟後可以看到偷聽錄音裝置

HOT版 車頭蓋也能開啟看到引擎部分

2010電影膠版 車頭蓋和尾門都不能開啟

但 2010電影膠版 最大賣點是能後開側門~~這點很重要,令可玩性提高了不少

死氣喉及底盤位方面
HOT版 一貫的細緻精巧

2010電影膠版 就沒有出門的踏腳位.....唯有以死喉托腳了.......

再反過底來看個全相
左邊的是 2010電影膠版 ;右邊的 HOT版
由於 2010電影膠版 是可入電發聲,故底部不能造得仔細的了

最後比大小
由於 HOT版 是1/18,而 2010電影膠版 的約是1/15,故 HOT版 比 2010電影膠版 小一點是正常的
而從圖看,又好似大好多咁.......

去到這裡,大家都會一致認為 HOT版 的比 2010電影膠版 正太多了~~

如果你係鈍胎,你會點揀?

實際上,
大家看看下圖~~

如果係 HOT版 通天奇兵們係上唔到車架{:1_224:}

HOT版 水牛入到半個蘿友已經係極限了~~鈍胎更加唔洗講.......:49:

相反,2010電影膠版可以 開側門,四子可以全進入

四子入到去坐之餘,還坐得很舒暢~~你睇喪榮坐得幾過癮~~

由此可見, 2010電影膠版 也不是一無是處的......

總括來說,弄好玩始終是 2010電影膠版 好玩點,始終係"玩"得到,

相反, HOT版 只是一件
擺設品,靚係好靚,但我唔係太敢玩,好驚玩斷玩花玩爛.........所以已供奉入玩具櫃中了~~

有時,玩具真係便宜的仲玩得開心些~~

~~謝謝觀賞~~
彷真度很高,最喜歡運輸工具搭載人物,很迫真的!!
合比例既載具真係市面少見, 支持 {:1_226:}
到頭來坐得舒服最緊要:71:咁講法其實1:18的車想放3.75會好勉強><或者剛好3"最fit都唔定:DD
彷真度很高,最喜歡運輸工具搭載人物,很迫真的!!
廁所仔 發表於 26-3-2013 12:19 AM

仿真度係好高架,但要搭載人......3.75可能不能了.......

合比例既載具真係市面少見, 支持
Assassin 發表於 26-3-2013 12:47 AM

感謝Assassin兄的支持
如果想玩仿真度高的美玩載具,看來只有Hot Wheels 1:18 系會較多選擇,
BATMAN, Knight Rider , Ghostbusters等都好多款式

到頭來坐得舒服最緊要咁講法其實1:18的車想放3.75會好勉強>
ChrisLamXYZ 發表於 26-3-2013 01:05 AM

老實講,現在的1/18車想放3.75基本上是放不入的了~~
其實3.75的比例應該是1/18,但不知是否如GI JOE, MARVEL現在的3.75不再真是3.75(其實已近4寸),
所以現在的"3.75",都入不到1/18的車內了.........
我看,SW的3.75真是比較近3.75寸的,可能3.75寸的星戰人物可以入到也不定{:1_215:}
我恨……………………

左好耐的一套。
好正的 Report!! 我都好鐘意A Team!
我恨……
左好耐的一套。
無明: 發表於 26-3-2013 01:24 AM

這架VAN真係愛玩3.75的都喜歡架

好正的 Report!! 我都好鐘意A Team!
kevchan1103 發表於 26-3-2013 02:18 PM

多謝支持,A-team對於我地細個愛追看美劇的人來說是很有回憶的,
而且通天奇兵的玩具並不多見,有機會也要入手的
回復 9# 大ken
呢架簡直係極品, 可惜放唔到figure入內, 同埋車側趟門開唔到.
我初初都有d奇怪, 以我記憶當年架車係全黑, 可能GMC將佢再改花出灰黑.所以今次都跟新花.
當年GALOOB出既古董, 相隔30年, 已經好唔同.
HOT版很美呢~

我也覺得要買的話去買2010膠版較好, 因為大家買這部車大抵都是為了跟4人一起玩吧~
做得算唔錯, 以美版黎講
support, nice post!! love A team
好一個A-Team , 想找也找不到~ {:1_217:}
回復  大ken
呢架簡直係極品, 可惜放唔到figure入內, 同埋車側趟門開唔到.
我初初都有d奇怪, 以我記憶當 ...
Firewalker27 發表於 27-3-2013 03:03 PM

無錯,如果Hot Wheel這架Van可以開到側門,可以放到人,咁就好完美了~
我曾經計劃過&#21135;開佢既側門。。。。但是行不通的,放棄了。。。

Firewalker27兄你post那張四小強連van的相,就係我細個時好想要的那套3.75~
現在看返都真係百般滋味啊!

至於架van既色,我都有相同的疑問,因我的兒時記憶都係全黑色紅間的,但唔知點解現在係咁既色,不過我都接受到既