Toysdaily 玩具日報

查看: 6087|回復: 16

[新聞] 唐英年訓80後

政務司    長唐英年    昨日出席一個青年學術論壇,以50後的身分發表一番對80後的「肺腑之言」,呼籲年輕人爭取民主不能「閂埋門做皇帝」,又指年輕人把複雜問題簡單化,對政府與商界「官商勾結,利益輸送」的結論,是「不分青紅皂白」,「剛愎自用加上勇往直前,最後很容易車毁人亡」。

對於唐英年的言論,立法會    議員李卓人    及社運界人士都批評,唐是在抹黑80後,反映他無視社會存在的問題;但有學者認為,唐的說法不無道理,行政會議    召集人梁振英    更力挺唐的言論。

唐英年昨日出席Roundtable研究所的青年學術會議,談到對社會現象的看法。他首先表明,希望在場人士不要因為年紀差異而稱他「唐老」,或因他是建制中人便將他的言論自動打折扣,為他後來「年輕人應反思的5點」展開序幕。

梁振英力挺唐英年言論

唐英年表示,每個年代的社會運動,無論是訴求和表達方式都或有差異,但都是基於追求理想、出於不滿社會現狀。他讚揚社運令各界反思社會現象,推動社會進步,改變社會價值觀。但他亦強調,凡事都有兩面﹕在肯定社會運動積極的同時,也應清醒看到另一面。

籲謙恭 「剛愎自用車毁人亡」

他指出,年輕人在爭取權利的同時,往往忽略責任,勸年輕人不應「搞思想壟斷」,對持相反意見的人「動輒口誅筆伐」,相反要謙恭(humility)和自我反省(self-reflection):「剛愎自用加上勇往直前,最後很容易車毁人亡」。

他續說,很多原則性極強的人不屑妥協,但他認為妥協是民主產物,香港要有民主便不能「閂埋門做皇帝,自己話晒事就算」,而需折衷互讓。

要民主 「不能閂埋門做皇帝」

唐英年又特別提到,目前社會有趨勢,把複雜問題簡單化:「一個很常見的例子就是,不問青紅皂白,什麼事情只要涉及政府、商界,就必然會得到官商勾結、利益輸送的結論。人物、時間、地點,只成為填充題。」

反高鐵、反政改等80後青年發動的社運抗爭行動被標籤為激進,唐英年表示,不否認衝擊是吸引注意力、擴大影響力所必須的,而香港社運的手法與西方社會相比不算過激。他說,社會接受和平理性,更以美國    發生槍擊事件作例子,說事件觸發對政治和暴力的反思,值得深思。他表示,相信港人「絕對不願意看到政治或社運引致流血」,又警告當底線不斷被衝擊、倒退時,便有可能「走上一條不歸路」。

政府消息人士表示,唐英年昨日是希望說出社會運動的兩面,強調言論只是唐的個人想法,並無牽涉任何政策問題。對於唐英年談到美國槍擊案,消息人士解釋,目前香港社會並沒有到達槍擊案階段,但衝擊文化漸趨激烈,即使眼前行動可以接受,底線去到哪裏亦應反思
頭像被屏蔽
佢所講既, 有部份小弟都認同.  但係唐生可能無諗過, 點解會攪成今日咁.
bad-aries 發表於 19-1-2011 12:52 PM

咁係咩原因???
http://www.youtube.com/watch?v=Wom8WRCOdCs
頭像被屏蔽
你指邊方面?
bad-aries 發表於 19-1-2011 06:10 PM

但係唐生可能無諗過, 點解會攪成今日咁. <<< 指係咩會搞到依家咁樣...
頭像被屏蔽
\

我仲以為你講條LINK入面添.

其實而家被稱80後既年輕人會係咁, 有好多原因, 主要原因係政府政策太過 ...
bad-aries 發表於 20-1-2011 12:21 PM

就好似呢link入面個班人咁...
其實佢地嘈都冇為...

我明白香港教育底下依家既出品愈黎愈差...
但點解會搞成咁,80頭,80中,80尾都已經好大分別...
頭像被屏蔽
咁係咩原因???
小堅 發表於 18-1-2011 11:53 PM

爛仔兩個.:36:
香港人普遍都唔鍾意差人, 哩個係由上一代開始教佢地.  而差人好多時都真係有牌既爛仔, 巴巴閉閉咁, 所以 ...
bad-aries 發表於 20-1-2011 02:33 PM

當每個人都好憎差佬...
我係80頭,以前讀書返學點都會畀下面個班主任 / 鍾意既老師...
但係80中既人慢慢開始唔畀面...
到80後 / 90頭既學生,我可以同你講10個入面有7-8個都唔尊重老師...
咁呢個係教育上既問題,定係資訊發達而產生出黎既問題...

點解我會話資訊發達會產生呢D問題???
我地以為打機最多都係打單機,慢慢開始出現ONLINE GAME...
會唔會係呢個原因,定係另一個原因...
例如:資訊發達大家接觸既野多左,例如上網睇新聞等等...

或者係再另一個原因...
係我地個個年代,離婚呢樣野真係好少(或者我地唔知)...
不過依家真係愈黎愈多,愈黎愈平常...
產生好多單親家庭成長既小朋友...
頭像被屏蔽
我始終認為係因為個人主義響香港抬頭.  

就好似體罰咁, 有乜理由唔比架.  攪到&#21874;細路, 而家掂 ...
bad-aries 發表於 21-1-2011 11:09 AM

以前我讀小學個時都仲有體罪...
用兩把間呎用橡筋整住,打落隻手到入心入肺...
如果冬天個時仲勁...

唔畀體罪會唔會係人權事???
頭像被屏蔽
齊來做順民和諧社會中央創(靠特首就死得)
只和共識不要激烈反對(最好無聲反對)
唐英年挑釁  80後聯署反擊
政務司司長唐英年上周發炮挑釁 80後社運青年,求仁得仁,惹來持續反擊。由活躍社運青年組成的「左翼 21」發表聯署聲明,質疑唐英年是停留在 97前賺快錢年代的財閥。發起人說,聯署聲明稍後會呈交唐英年,並希望他出席研討會,與 80後社運青年直接對話。

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=182733445080919&not;if_t=event_invite。

陳倩瑩說,集齊簽名後,會以公開信形式寄給唐英年。左翼 21並考慮就此課題舉辦研討會,邀請唐英年與社運青年對談。