Toysdaily 玩具日報

查看: 13524|回復: 17

[個人收藏] [Ka signature] 肆虐月面的青之鬼神--ORX-013 Gundam Mk-V

ROBOT魂Ka signature系列第六彈,『GUNDAM SENTINEL』中新迪塞斯的寇德上尉所駕駛的準塞可繆兵器搭載試驗機Gundam Mk-V

本機體最初為OGSTA研究所開發中的準塞可繆系統搭載試驗機,在格利普斯戰爭結束後被AEUG接收.
UC.0088年,聯邦軍派遣布萊恩艾諾中將去鎮壓Pezu的叛亂,而在艾諾艦隊所攜帶的物資中就有這部ORX-013;
不料艾諾中將最終亦加入了叛軍新迪塞斯,於是這部機體也落到新迪塞斯的手上,由布雷夫寇德上尉駕駛.
本機的最大特征就是搭載了有線式準塞可繆誘導兵器INCOM,使非NT或強化人同樣可以通過人腦的精神力操控這種準塞可繆兵器進行三次元全方位打擊.
本機總共試作了3部,其中1部被艾諾中將帶到的新迪塞斯,還有1部在格利普斯戰爭結束後被村雨研究所的中本博士帶到了AXIS,成為AMX-014的原型機.

本作噶素質都唔需要多講,基本繼承了上一作RX-105的優點同缺點.
全ABS材質,POM關節,PVC手型;全身表層有啞光處理,白色部分多數係後期塗裝,肩部裝甲同背包噴咀係成型色塑膠
Sad位多數集中於頭部白色塗裝部分(睇來買蘿白魂都係盡量避開有多處塗裝噶產品為妙),我都算非常好采,手頭哩盒基本冇明顯Sad位:p
有啲地方漆面厚薄不一,於是自己郁手補下漆同處理下某啲顯眼噶大水口就OK
可動方面除佐胯部無法大幅度橫向展開之外都算不過不失,同RX-105比起身仲係有差距
本作綜合來講還算比較滿意而且冇辦法唔滿意;鬼叫笨大咁多年來都冇出過件似樣少少噶MKV模型或者成品咩...:42:
-----------------------------------------------分割線---------------------------------------------------

循例罰企展示

好多玩家見到實物之後都話”點解正面完全睇唔到對眼”
實際上角木哩次刻意將頭雕修整得不同於傳統高達的印象
面部觀感類似禽鳥類頭部,而眼部攝像器亦要從側面先可以睇到

全部武裝:
Beam Rifle
復合盾式推進器
Beam Saber ×2
Incom ×2
三連裝導彈莢艙 ×4

抄翻本GUNDAM SENTINEL設定集出來睇
發現角木在最大程度保留原設定的基礎上,將機體的線條修改得更為硬朗;
而唔似原設定稿咁樣帶有圓潤感

盾式推進器內側造型精密
仲可以見到燃料管之類結構

可以安裝於機體背部以增強推力

專用BR

同ZZ等MS一樣,安裝在活動基座上的BS可調節角度以及出力作為激光加農炮使用
而且MK-V的背包可動範圍更多變,更靈活

使用BS進行白兵戰!

背部的準塞可繆兵器–INCOM系統

INCOM系統的原理在於對駕駛員的大腦進行掃描,從而轉化為電信號控制

最後,送上一張與0083年的18m級MS GP01FB噶體積對比圖

-----------------------------------------------完---------------------------------------------------
Thx report!
比之前隻不屑子好多
Thx report!
比之前隻不屑子好多
hitsu 發表於 12-10-2013 12:43 AM

從可動同關節設計合理性來睇,實際上係不屑子好啲..:(
正!!:71::71:
呢度好少MK-V既分享
好圖!造型線條滿分沒話說
但看過實物還是放棄了,接受不到其表面膠感(當然價錢也是一大因素)
乖乖等HG中~~{:1_237:}
正!!
呢度好少MK-V既分享
kyo353 發表於 12-10-2013 01:03 PM

KAS條line係呢度好似唔多受歡迎:(

好圖!造型線條滿分沒話說
但看過實物還是放棄了,接受不到其表面膠感(當然價錢也是一大因素)
乖乖等HG中 ...
WalkerMachine 發表於 12-10-2013 02:47 PM

我之前睇日本report都覺質感好膠:50:
但實物到手之後真系唔覺膠囉,表面消光塗層效果唔錯..
限定價格確實係貴,不過我覺得哩隻遲早插水
初頭幾隻ka版都有噴左層消光油之類令到件玩具無咁膠感。
之後就無噴,成件成色俾你就算!

Hea哂!
初頭幾隻ka版都有噴左層消光油之類令到件玩具無咁膠感。
之後就無噴,成件成色俾你就算!

Hea哂!
taken 發表於 12-10-2013 06:58 PM

應該一直都有..
狙擊渣古同綠色肥仔我冇買所以唔清楚
但其余每隻都有消光塗層
i gundam 同呢隻 MK V 都未開盒,怕佢地會出HCUC
猶豫緊放唔放番出去
點好呀!?
thks for sharing.......................
very nice photos of a nice toy.  support.
狙擊渣古同綠色肥仔都有消光塗層, 敗家仔gundam開始無...

應該一直都有..
狙擊渣古同綠色肥仔我冇買所以唔清楚
但其余每隻都有消光塗層
DSEMI 發表於 12-10-2013 08:48 PM
狙擊渣古同綠色肥仔都有消光塗層, 敗家仔gundam開始無...
taken 發表於 12-10-2013 11:22 PM

有乜可能冇...敗家仔我買佐三盒,加工佐三次..:die:
因為消光塗層系凹凸面,所以擦多余滲線液果陣特別難擦乾凈:70:
而且消光漆塗層同原本膠面之間仲會見到有灰塵(可見代工廠環境唔多幹凈)
如果唔信你可以問下其他買佐敗家仔噶大大..

以下引自日本玩具評測網站:

今回はka signatureシリーズなので全体につや消し処理が施されており質感も良好。
http://blog.livedoor.jp/hacchaka/archives/51883415.html

メインカラーのホワイトやブルーといったカラーは成型色再現ですが、全身につや消し処理が施されているので
http://gamu-toys.info/sonota/mia/robottamasii/g66/g6601.html
i gundam 同呢隻 MK V 都未開盒,怕佢地會出HCUC
猶豫緊放唔放番出去
點好呀!?
ah_cow 發表於 12-10-2013 09:51 PM

模型同成品冇乜可比性..如果CHING你驚因為同模型撞款而跌價,當初又何必買呢..:(

thks for sharing.......................
iamsamuel28 發表於 12-10-2013 10:07 PM

:77:

very nice photos of a nice toy.  support.
gundammsz010 發表於 12-10-2013 11:06 PM

THX~:)
就算有都比之前D簿左好多....渣古一拎上手已摸到層油,敗家仔就唔多覺咁..笨大懶左好多。

有乜可能冇...敗家仔我買佐三盒,加工佐三次..
因為消光塗層系凹凸面,所以擦多余滲線液果陣特別難擦 ...
DSEMI 發表於 12-10-2013 11:32 PM