Toysdaily 玩具日報

查看: 9079|回復: 12

[玩具攝影] 十年圓夢 -- Gundam FIX Plan 303E [上篇]

GUNDAM FIX #0013 呢盒經典O既 "電飯煲" 已經有好多前輩影過,
十年前一出真係令小弟驚為天人, 可惜當年仲讀緊書荷包唔夠深未有入手, 之後過o左多年搬去外地,
因為SIZE 問題更加唔會考慮郵購, 一來貴 二來實過唔到家中海關:67:

前排逛ebay時竟然見到有本地賣家放呢隻MISB, 仲好彩無人問津下以開心底價購入:$
趁放假開箱影下:52:

名乎其實的電飯煲SIZE

2003  ............. 人生有幾多個十年?!    (即係初版??)

盒中盒, 3大盒, 每盒兩層, 拆鐵線拆到暈~:70:

===========================================================================

S Gundam , 基本形態, 同ZZ 同期爭奪 Z Gundam 次世代機寶座 (最後當然輸) , 所以有類似Z o既樣貌 , ZZ O既身型,
ZZ 係NT專用, 而S 係俾普通人都用到, 而且機上o既A.I.  "ALICE" 系統成長後可代替機師做出人類難以做到o既高速操作
(即係理論上可以無人機,地球連邦軍就係怕佢會改變軍人o既勢力而中止ALICE 計劃)

===========================================================================
EX-S Gundam , S o既進階形態, 大幅加強火力,裝甲同推進力
加裝胸前I - FIELD 同腰部裝甲保護, 背部大型推進器增至4個, 腳部加推進器,  
武器裝備有可折射光束 的大型 Bean Smart Gun, 背部大型粒子炮4管, 膝部裝甲藏有2個 線控炮 incom (加上頭部1個總數3個)
有說EX-S 係同期最強o既MS (0087年)

當然要擺一下經典POSE~

放出INCOM

=============================================================================
呢隻係小弟唯一一隻GFF ,FIGURE 本身膠料同上色都算上乘 ,有少少GK feel,可動當然冇得同依家ROBOT 魂 / GFFMB比,
但佢o既關節以2003年o既技術o黎講都算合格, 當然GFF 係注重觀賞多於把玩o既系例 ,所以都冇乜所謂

下篇見~:43:
全裝會有幾大{:1_222:}
回復 2# 阿姆羅。雷

支炮都有成4X CM 長,IKEA 40X40 格仔櫃應該打斜擺可以擺得入
Gundam Fix喺果個年代真係做得唔錯,而且仲好很貴.:49:
正呀, 快D出下篇。

呢隻冇位擺, 睇左當買左,

不過當年出個陣我都係中學生,依家玩MB了
D隻我都有,真係超鍾意,超正,超好玩

PLS  ENJOY
呢隻當年5魚都唔駛, 真係好吸引, 不過始終太大隻,唔知可以放去邊所以無入:help:

恭喜大大。 我有呢只咋
呢隻我淨係砌咗deep strker形態,擺咗10年。
呢隻的確係經典,初出個價都幾甘,之後回落到開心價,即入,齋擺都型
恭喜大大。 我有呢只咋
neo_01 發表於 27-12-2013 11:40 AM

呢隻如果都有得再版就正喇
電飯煲係正, 不過太大, 亦怕膠硬化
兩盒都係經典嚟,入得好!!:77: