Toysdaily 玩具日報

查看: 52113|回復: 83

[個人收藏] 小弟所有"大鐵人17"玩具分享(超多圖) 已經出到相了!

好耐之前應承過toysdsily師兄,分享小弟所有"大鐵人17"玩具.近期有時間影吓相,終於完成呢編文章.
出呢編文章係想大家知道以前大約有出過多小大鐵人玩具,歡迎各位師兄交流吓d罕有品.
以下係小弟收集左25年的大鐵人玩具,好彩唔算好多,不過影相果日都玩左大半日,多謝收睇

大鐵人17資料內容介紹
故事概略~
國際和平機構"科學研究所"的佐原博士建造了守護地球環境,而且有自我思想的超電腦[智慧].
智慧是一個由一隻湯匙以至宇宙火箭都能製造的[超生產能力]電腦,
原本它是為了保護人類遠離所有災害,保障全地球環境的電腦.
不過,譏諷的是智慧作出了的結論~最可能毀滅地球的是人類,人類對地球有害.
於是智慧認為應該消除"對地球來說作為最大的災害的人類",
所以與開發者其中一人,Hustler 教授一起隱蔽去向,
更加從全世界的監獄讓殘忍的犯罪活動者們越獄組成"智慧黨"
還秘密建造很多的巨大機器人.
但是後來製作了與自己同樣有自我思想的One Seven
17號作出了與智慧相反的結論~拯救地球的正是人類,人類對於地球是必要的.
因此智慧把17號封印起來,並操縱其他巨大機器人開始破壞活動,進行抺殺人類的計劃.
可是,成為了智慧殺害人類行動犧牲者的主人公~南 三郎偶然發現17號.
他解開了17號的封印,從此把三郎作為搭檔的17號,為了守護人類而與智慧作戰.

先來一張大合照

合金編

GA-81 左起: 一期半,二期,一期,美版.(二期,美版,名作版係一樣,只係盒唔同)

一期

二期

美版

一期,二期分別,心口花紋,手踭位鑼絲,背部天線,腳底車輪粗幼 (左一期,右二期)

一期半

PB-10

PB-11

PB-12

PB-13

GD-17

模型編

超罕有大boxset (可變身)

南三郎飛行車

偵察機

飛行要塞,南三郎飛行車,偵察機,鑽地車

大鐵人17

大鐵人17 (可變身)

超罕有上鍊鐵皮公仔

膠品編

食玩編

手辨編 ( 另有一個係妹妹親手做比小弟生日禮物 )

觀看編
手動幻燈片機,A3硬吉圖集,VCD

睇唔到圖{:1_206:}
:睇唔到:(:(:({:1_215:}
很厲害的大鐵人17號收藏 ~ !!
好多見都未見過 ~ !!
我只得隻大鐵人扭蛋,已經好滿足了 . . .
sorry 點解用flickr post唔到相?有冇師兄可以幫忙教我 thank you
我一張都睇唔到……
只睇到一張大合照
sorry 點解用flickr post唔到相?有冇師兄可以幫忙教我 thank you :77:
有大鐵人17就不得不提佢細佬18號:79:
睇到一張相,但真係好利害!!

http://toysdaily.com/discuz/thread-219374-1-1.html
頭像被屏蔽
樓主果然係大鐵人超級fans :71:
已經出到相了{:1_203:}
wonderful collection! :71::71::71:
好厲害! 粉絲中嘅粉絲! 剩係睇第一張相已經感受到果種 "氣勢"。
神級POST:77:.........