Toysdaily 玩具日報

查看: 17953|回復: 33

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.50 紀念~~~呼喚自由的天使~~~Cure Angel Peach

當愛的力量達到頂點時~~~往往能發放出不可思議的的感染力~~~令絶望或陷入逆境的人受到渲染而產生正極能量~~~蒂造不可能的奇蹟發生~~~:handshake:  在與獨栽者梅比斯總統的終極一戰中~~~迷宮人民的愛與桃天使們合而為一~~~一同向自由呼喚~~~向獨栽不公的對待作出反擊~~~:$

Cure Angel Peach~~~Fresh Pretty Cure 第四十八話登場~~~:) 是 Cure Peach 桃天使與迷宮人民愛的力量結合~~~進化出來的終極型態~~~亦是迷宮人民渴求自由的神聖象徵~~~:handshake: Peach 除了背後長出天使一般的翅膀~~~全身亦變成了亮麗的粉白色~~~彷如天使下凡一樣~~~以純潔愛的力量向獨栽不公的統治者挑戰~~~:!

剛收到這盒魂限 SHF Cure Angel Peach 的時候~~~真的有一點驚訝~~~:Q 除了 EX 電單車之外~~~以人偶來說應是最大盒最華麗的一盒 SHF 了~~~~它的外盒比孖裝 Double 還要大呢~~~:( 至於內容亦相當華麗豐富~~~除了 Angel Peach 本體外~~~~附上十一隻可換手首~~~三塊全新面孔~~~一枝 Peach Rod 和一個心型專用地台~~~以接近五千日圓定價來說亦不以為過~~~:DD

Peach Wings 分左右兩邊~~~每邊以一件過出模~~~再噴上珠光淺粉紅色~~~基本蠻可以接受~~~:38: 但若每邊分開前後兩塊原件再組合成~~~感覺上翅膀會有層次感得多~~~:78:背部翅膀接合部件是直接插入式的~~~而地台亦可直接插入這接合件上擺出浮游狀態~~~有點像 figma 的設計~~~鬆緊度算是 OK~~~:51: 不過若不小心擺放便會從浮游狀態掉下~~~後果堪虞~~~:o 另外地台關節的螺絲實在太緊了~~~我索性用螺絲批調鬆一點~~若不慎扭斷便卻哭無淚了~~~:no:

因為沿用了舊 Fresh 系列的素體~~~SHF Cure Peach 和 Angel Peach 的部件是可以共用的~~~:73: 包括新舊合共六款不同的面相表情~~~增添了兩隻 SHF 的玩樂味道~~~:35:

Angel Peach 沿用舊 SHF Cure Peach 的素體~~~本是比 Go Go 系列更好~~~肩關節亦有加大活動幅度的改善~~~:43: 但仍是給我有倒退的感覺~~~我相信這種女性 SHF 素體將會是笨大的絶唱~~~:67: 以後的女性素體將會朝向黑白天使的成功而不斷進步~~~:36: 上色方面~~~全身的珠光淺粉紅色上得不錯~~~很少花點~~~出界或甩油問題~~~品質管理不俗~~~:51:

各部表情除了"不安"那個之外~~~其他的都沒有多大問題~~~還有一點"萌"呢~~~:35: 值得一提是今次的新規造型裙子~~~雕工細緻很有層次感~~~亦是我最欣賞的一環~~~:71:

與 SHF Cure Peach 的高度~~~身型~~~上色等造法是完全一致的~~~令整個系列沒有違和感覺~~~面相亦可互換~~~:)

後記: 因為素體設計畀人感覺有倒退~~~亦考慮到巿場問題~~~我估笨大出埋呢隻之後~~~其餘三隻 Angel 好有可能唔會出埋~~~就算用魂限亦未必會有太多訂單~~~:( 如果已經買齊晒之前全五款  SHF Fresh GE 光美粉絲~~~我諗唔使問呢隻 Angel Peach 都已經到咗手~~~應該唔會漏一隻呱~~~:DD 我買晒 GE 原因係因為自己好鍾意 Fresh 一劇有好多感人 GE 原素~~~呢點我已經係前 Fresh SHF 帖分享過啦~~~係度唔想再咁噚氣~~~:DD 另外原本今日唔係好有 mood 出帖~~~皆因華叔離去令小弟感到好可惜~~~:oh: 但受教後"工作"仍要繼續~~~適逢今次係 SHF 分享會精選第五十回紀念~~~:77: 我希望可以用小小棉力~~~令更多朋友可以係抖唔到氣 GE 生活壓力下令自己放鬆~~~有時間可以出多啲有心好帖畀大家分享呀~~~:)

好厚:(
翼有可動就好啦
好厚
翼有可動就好啦
JOKerK 發表於 3-1-2011 01:36 PM
只有接合位有少少可動~~~但兩邊頭髮條鞭頂住亦係一個阻礙~~~:78:
jokerk 兄係咪食飯時間偷雞上TD呀~~~:DD
只有接合位有少少可動~~~但兩邊頭髮條鞭頂住亦係一個阻礙~~~
jokerk 兄係咪食飯時間偷雞上TD呀~~~
Somebody_Ex 發表於 3-1-2011 01:51 PM

我係考試早放姐
冇買peach的話, 呢隻真係冇謂買
表情唔錯:71:SOME大2100年既報告仍然係精彩:handshake:今次既底色好令~:D
見佢有少少童年鍾意過既sailormoon既feel就十卜一下吧:DD但為何總覺得sailormoon佢地係最靚既:?反而新既都好似無佢地咁好:(
訂左未拎xd^^

包裝盒很漂亮呢~裡面零件擺放亦很物盡其用~

本體感覺很華麗, 不過羽翼方面要不就如some大所言, 否則就該弄薄一點吧....
嗯, 肩膀區塊這個樣子, 看上去不太能動呢...

最後祝some大SHF分享50回!
我係考試早放姐
JOKerK 發表於 3-1-2011 01:54 PM
原來如此~~~:DD

冇買peach的話, 呢隻真係冇謂買
redfish 發表於 3-1-2011 01:55 PM
無買 Peach 即代表唔係太鍾意 SHF Fresh 系列~~~咁限定品當然更加唔會"吼"啦~~~:(
雖然對moonlight以外嘅cure angel少d興趣, 但係some大出post實在太有質素喇!! 一定十卜!!!!:$
表情唔錯SOME大2100年既報告仍然係精彩今次既底色好令~
ZIN 發表於 3-1-2011 01:57 PM
多謝 ZIN 兄支持~~~你宜家出GE帖功力好高~~~幾時流學修練完返黎 USSA 呀~~~:handshake:
見佢有少少童年鍾意過既sailormoon既feel就十卜一下吧但為何總覺得sailormoon佢地係最靚既反而新既都好 ...
timothy276217 發表於 3-1-2011 02:06 PM
Sailormoon 當然經典啦~~~我自己當年都係 fans~~~:78: 今日 GE "少女戰隊"中其實有部份設計同設定得好好~~~值得欣賞~~~例如 黑天使~~~水天使~~~紫天使 同 百香果天使都係我好鍾意GE 光美~~~:)
湛新的設計令人討好:handshake:
Support some bro