Toysdaily 玩具日報

查看: 3459|回復: 16

[吹水專區] 當QC遇上"雙膠紙"!!

剛剛遇上一件有趣的事,我想放在TD講下可能更有趣.

廠剛有批貨,唔多2千幾件,不過唔好彩比客人的QC抽驗到5件有問題的,於是要求全部翻工.
並且要再約佢地來驗,佢地呢第一次來驗貨的費用就客人出的,不過之後每次來都是由廠方負責,OVER 500US$一次.
咁唯有比多次錢叫佢再來多次...
佢一來未睇貨第一句係問:D貨係唔係有雙膠紙的?
咁我地個善良的QC唔知佢問來為乜,於是答:什麼,什麼是雙膠紙??
佢老人家一聽就已經想走人,反正下次來又再收錢的.咁當然即刻搵人截住佢,然後好鎮定咁同佢講:小姐全部貨由內盒至外盒都係雙膠紙的!!100%SURE!!
咁佢都人家先開始攞文件出來驗貨....
故事講到呢到就完了,之後批貨走唔走到已經唔係重點...

留下一個問題,你估我會安排全部貨翻工再整,還是只貼多貼膠紙在上面裝假狗呢??
只貼多貼膠紙在上面裝假狗:he:
2000件中5件jected批貨.....裝假狗似乎博唔過......如果客人接受 delay shipment ...有足夠時間...我諗比我....我會要求番工親自check:64:
即係個位小姐 以"雙膠紙"去確認批貨係唔係翻過工?
希望你肯定佢唔會上TD啦~
冇得呃既... 佢會驗架嘛

唔全check都要check大半掛...
I guess 安排全部貨翻工再整 :36:

coz if total 2xxx pcs only have 5pcs have problem
but they so lucky can use (check QC) method to check out them
they can go to buy "mark6" la
(feel lee 批貨 ready have problem)

point 2 is check fee need OVER 500US$一次+之後每次來都是由廠方負責
(your head must find U coz of this)

wait for your answer,thx :64:
執翻好出事果5件...

之後抽樣Check... 有事翻工... 無事就無事...

最後全部雙膠紙...

小櫻上
oh, i see.
好多因素的.....個客係咪新客, 張單有冇錢賺, 廠想唔想繼續接呢個客嘅單:x
bro 小櫻 n walker machine's answer also very good

but when I can know the final answer ?? :shy:
根據QC行規,驗貨係只可以驗百分之唔知幾多?好似百分之二十(有錯請更正)!

既然係咁,再加上樓主老細往績,都係以「寧多驗,莫翻手」為人生目標,所以應該係雙膠紙9就!

呢單野冇死錯人!
去山區幾日差點忘記了這故事.難得大家有興趣回應.

批貨就是一個大客的,出事就要賠貨價,同時已經到LAST SHIPMANT DAY,第二天再驗唔合格個客就唔要批貨的了.
按一般情況我係唔會全部翻工檢查的,一個時間,二來人力保貴,三來問題真係唔大,但這個三來的"問題唔大"卻是同時叫我今次同意安排翻工的主要原因.
因為睇得出那客人來的QC有明顯玩野的意向,而且一般情況客QC如果翻驗都會安排不同的人來的,但這一次卻仍然是同一個人,仲要係真係只有佢一個!!咁佢可以玩野的可能性太高了,於是停左幾個部門去翻工...

佢老人家一來真係開左一堆貨單單睇下有無雙膠紙,然後隨手抽幾件開盒睇完就走人了.批貨現在應該在大海上了.

QC有好有壞也有奇怪的,
真係遇過有客QC同我咁講:你咁多品種咁大批貨我來到點都要退D先合理的,於是佢又真係退左我幾種.第二來D QC睇都唔睇就PASS了.
又有QC望見廠架貨車然後講:你唔係搵架咁車來車我去食飯呀!我搭住佢膊頭講:架貨車我座的,你地座房車.
唔同年代有唔同玩法,真係幾有趣的.

仲有我現在唔係做玩具行業的,只是一個喜歡玩玩具的人.
雖然唔係玩具,不過試過偷龍轉鳳(驗黎驗去都係同一批貨),當然都俾左的jetso另QC隻眼開隻眼閉...
這就是經驗!經驗呀!:$